Bekir Bozdağ Berlin'de temaslarda bulundu

Güncelleme Tarihi:

Bekir Bozdağ Berlinde temaslarda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 18:11

Almanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün heyetinde yer alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gül ile birlikte Stuttgart’a geçmeden önce Berlin’de çeşitli dinlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Bozdağ’ın yaptığı bu toplantıya Katolik ve Protestan kiliseleriyle Almanya Yahudi toplumunun üst düzey yetkilileri katıldı. Alman Piskoposlar Konferansı’nın federal hükümet nezdindeki temsilcisi olan Başpiskopos Karl Jüsten, Alman Protestan Kilisesinin federal hükümet nezdindeki temsilcisi Başpiskopos Bernhard Felmberg, Alman Piskoposlar Konferansı’ndan Katrin Gerdsmeier, Berlin Yahudi Toplumu Başkanı Lala Süsskind ve Almanya Yahudiler Konseyi Genel Sekreteri Stefan Kramer de katıldı.

Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, günümüz toplumlarının giderek daha fazla çok dinli ve çok kültürlü bir mahiyet kazandığını ve çok dinli toplum yapısında dinlerden kaynaklanan herhangi bir çatışma alanının yaşanmaması için başta din adamlarına ve din mensuplarına önemli sorumluluklar düştüğünü, bu sorumlulukların başında da din özgürlüğünden her dinin ve din mensubunun her şartta, her yerde yararlanmasına özen gösterilmesinin geldiğini söyledi.

Türkiye’nin toplum olarak, farklı din mensuplarının saygıya dayalı şekilde bir arada yaşaması konusunda tarihi tecrübeye sahip olduğunu ve bu anlayışın bugün de sürdüğünü ifade eden Bozdağ, Akdamar Kilisesi, Sümela Manastırı gibi Türkiye’nin aynı zamanda ortak tarihi miras eserleri olan dini mekanların restore edildiğini ve buralarda dini ayinlerin yapıldığını kaydetti.

Bozdağ, 2008 yılında çıkartılan vakıflara ilişkin kanunun 3. maddesiyle gayrimüslim dini vakıflara tüzel kişilik tanındığını, son yapılan düzenlemelerle de gayrimüslim cemaatlerin 1936 yılında beyan etmiş olduğu tüm taşınmazlar, mezarlıklar gibi vakıf mallarının iade edilmeye başlandığını belirtti.

Berlin’de yaşayan Türkiye kökenli göçmen dini kuruluşların, buradaki Hristiyan ve Yahudi cemaatleri ve dini kurumlarıyla yakın temas ve ilişki içinde olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Bozdağ, "Farklılıkların en yoğun olduğu var sayılan din gibi bir alanda, siz farklı din mensuplarının bir araya gelmesi, toplumsal tanışma, kaynaşma ve yanlış anlamaların giderilmesinde önemli bir faktördür. Bu yönüyle rahatlıkla söyleyebilirim ki, siz farklı din mensuplarının bir araya gelmesi toplumsal katılım ve entegrasyon açısından da son derece önemlidir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!