Bayrak dilekçesi

Güncelleme Tarihi:

Bayrak dilekçesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 00:56

Afganistan’dan askerlerini çekmek için Trabzon limanını kullanan Almanya ile Türkiye arasında bayrak dilekçesi krizi yaşandı. Almanya, Trabzon’da kurduğu lojistik merkezine “Bayrak dikmek istiyorum” dedi. Şimdi gözler Türkiye’nin vereceği cevapta...

Haberin Devamı

AFGANİSTAN’da Barış Gücü’nde görev yapan askerlerini geri çekerken askeri araçların nakliyatında Trabzon limanını kullanan Almanya, Trabzon’da kurduğu askeri lojistik merkezinde kendi bayrağını dalgalandırmak istiyor. Almanya, “Bayrağımı dalgalandırmak isterim” diye Türkiye’den izin istedi. Türkiye’nin bu konuda diplomatik olarak ne cevap vereceği merakla bekleniyor. Alman askerlerin liman dışında askeri üniformayla dolaşmaması konusunda ise uzlaşma sağlandı.

PERDE ARKASI
Almanya Afganistan’daki Alman askeri malzemeleri ve araçlarının büyük kısmını masrafı düşük olması nedeniyle Türkiye üzerinden getiriyor. Bu bir NATO harekatı olmadığı için Almanya Trabzon limanını kullanmak amacıyla Türkiye’den izin istedi. Türkiye buna onay verdi. Alman ordusu Trabzon limanında askeri bir lojistik kurdu. Burada şimdi 130 Alman askeri görev yapıyor.
Alman Ordusu yetkilileri konuyla ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

15 Mart 2013 tarihinde Türkiye Ulaştırma Bakanlığı müsteşarı ile Alman Büyükelçisi arasında nakliyatı düzenleyen bir sözleşme imazalandı. Ancak Trabzon limanında görev yapacak Alman askerlerin liman dışında üniformalı mı yoksa sivil mi dolaşacağı, Alman birliğinin bayrak asıp asamayacağı sorusu sözleşmede yer almadı.

Alman askerlerin Trabzon’da göreve başlaması üzerine üniformalı mı yoksa sivil mi sorusu ortaya çıktı. Alman askerlerin kaldığı otelle liman arası yaklaşık bin metre ve Alman askerler otobüsle taşınıyor. Askerlerin otobüste üniformayla seyahat etmeleri üzerine güvenlikten sorumlu Trabzon emniyeti bunun bazı kışkırtmalara yol açmasına fırsat sunmamak için askerlerin sivil yolculuk etmesini istedi. Almanya bu talebi kabul etti. Şimdi Alman askerler otobüste sivil seyahat ediyor, limana girince askeri elbisesini giyiyor.

BAYRAK İSTİYOR
Ancak lojistik merkezine Alman bayrağı asılması pürüzü henüz giderilemedi. Almanya bayrağın asılmasına izin verilmesi için Trabzon valiliğine dilekçe verdi. Trabzon Valiliği ise buna Ankara’nın karar vereceğini söyledi. Ancak Ankara yetkinin Trabzon Valiliği’nde olduğunu göstererek, topu tekrar Trabzon Valiliği’ne attı. Türkiye’nin Alman bayrağı asılmasına izin verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA NASIL
Alman ordusu yetkililerine Türk askeri Almanya’ya görev için gelirse, nasıl bir uygulama yapıldığını sordum. Aldığım cevap şöyle: Eğer Türk subayı resmi olarak geliyorsa ve üniformayla dışarıda dolaşmak istiyorsa, izin veriliyor. Ancak eğitim elbisesiyle değil, görev elbisesiyle dolaşabilir. Eğitim elbisesiyle dışarda dolaşmak Alman askerlerine de yasak.

Bayrak asılması konusunda ise Almanya hangi ülkeden askeri yetkili gelirse gelsin, o ülkenin bayrağını çekiyor.

130 ALMAN ASKERİ GÖREV YAPIYOR
ALMANYA 2015 yılına kadar askeri malzeme yüklü 3 bin 800 konteynır ve bin askeri aracı Mezar-ı Şerif’ten uçaklarla Trabzon limanına getirecek. Buradan ise gemilere yüklenerek, Almanya’ya taşınacak. Trabzon’da 130 Alman askeri lojistik merkezde görev yapıyor. Şimdiye kadar askeri malzeme ve araç yüklü 69 uçak Trabzon’a indi. 12 Ekim’de 200 araç Trabzon limanından gemiye yüklenerek Almanya’ya hareket edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!