Batman’ın tiftik ürünleri Avrupa’yı ısıtıyor

Güncelleme Tarihi:

Batman’ın tiftik ürünleri Avrupa’yı ısıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2022 16:41

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te el işçiliği ile üretilen tiftik halısına, Avrupa’da yaşanan doğalgaz krizi nedeniyle rağbet arttı.

Haberin Devamı

BATMAN’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te tiftik halısı üreticiliği yapan 46 yaşındaki Mehmet Arif Ayhan, ata geleneğini sürdürüyor. Rusya ve Avrupa arasında yaşan doğalgaz krizi nedeniyle ısınma problemi nedeniyle taleple tiftik halısı Almanya’ya gönderiliyor. Dünyanın her yerinden Hasankeyf’e gelen bütün yabancı turistlerin tiftik halısına ilgi gösterip aldığını belirten Ayhan, şunları söyledi: “Bu mesleği bana amcam öğreti. 1994’ten bu yana ara ara dokuma yapıyorum. Son 12 yıldır aktif olarak kilimleri dokuyorum. Bu meslek bizim ata geleneğimiz. Hasankeyf halkı 1960 ila 70’li yılara kadar kalede, mağaralarda yaşıyordu. O dönem yaklaşık 700 ila 800 dokuma tezgâhı bulunuyordu. Şu anda Hasankeyf’te kilim dokumacılığını ben yapıyorum. Bu tezgâhın benzerleri Siirt’te var, Batman’da dokuyanlar da var. Ama 700 kişi bu işi aktif olarak yapmıyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Hasankeyf’e özgü tiftik yün kilimleri dokuyoruz.”

Batman’ın tiftik ürünleri Avrupa’yı ısıtıyor
‘ALMANYA’YA DAHA ÇOK GÖNDERDİK’
“Aynı zamanda sipariş de alıyoruz. Bu yıl maşallah tiftik halılarımızı Avrupa ülkelerine çok gönderdik. Özelikle büyük tiftik halı battaniyeler Avrupa ülkelerine sattık. Bu doğalgaz muhabbetinden dolayı Almanya’ya daha çok gönderdik. Dünyanın her yerinden gelen bütün yabancı turistler bizden bu tiftikleri alıyor. Tiftik halılarımız hem doğal hem sağlıklı olduğu için alıyorlar. Bunları aynı şekilde temas edecek şekilde kullanırız, yalın ayak basarız ya da yataklarımızın altına sereriz. Tiftik halının üzerine ince bir nevresim serer üstüne yatarız. Küçük boy tiftik halılarımızı 1 günde dokuma yapıyorum. Dokumadan sonra aşamaları var. Yününü tel fırçalarla çıkartıp onları yıkıyoruz, nemliyken şekil veriyoruz. Günde ortalama 2 tiftik halısı hazırlıyorum. Şu anda elimde 1960’lı yılarda kullanılan halılar mevcut. Yaptığımız tiftik halılarda 5 yıl garanti veriyorum.”
Batman’ın tiftik ürünleri Avrupa’yı ısıtıyor

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!