‘Başbakan olmak istiyorum’

Güncelleme Tarihi:

‘Başbakan olmak istiyorum’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 10:07

AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke, gelecek yıl yapılacak seçimlerden sonra Eyalet Başbakanı olmak istediğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sağ popülist Almanya için Alternatif’li (AfD) ilk kaymakam ve Belediye Başkanı göreve başlarken, Thüringen Teşkilat Başkanı Björn Höcke, Eyalet Başbakanlığı’na göz dikti. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, gelecek yıl yapılacak Thüringen Eyalet Parlamentosu seçimlerinde AfD’nin toplam oyların yüzde 28-34’ünü alacağı yönünde sinyaller gelmesi üzerine Thüringen’de Başbakanlık koltuğuna oturmak istediğini söyledi. Meimingen İdari Mahkemesi’nin ‘faşist’ olarak nitelendirilmesinde sakınca görmediği Björn Höcke, Alman Devlet Televizyonu ARD bünyesindeki MDR’e (Orta Almanya Radyosu) verdiği demecinde, “Şayet bu yıl sonuna doğru düzenlenecek kongrede partim beni başbakan adayı gösterirse, biz de şu andaki kamuoyu yoklamalarındaki konumumuzu korursak veya yükseltirsek tabii ki başbakanlığa taşınmak isterim” dedi. AfD’nin geçtiğimiz hafta sonlarında Magdeburg’da düzenlenen kongresinde “Bu Avrupa Birliği (AB) ölmeli ki, gerçek Avrupa yaşamalı” söylemi yüzünden çeşitli çevrelerden yağan tepki ve eleştirilerle ilgili olarak bir yorumda bulunmayan Höcke, şu anda en önemli hedeflerinin gelecek yıl yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden AfD’nin ‘en güçlü parti’ olarak çıkması olduğunu da yineledi.

‘Başbakan olmak istiyorum’
KİM ORTAKLIK YAPAR?
AfD en güçlü parti olarak çıksa bile Björn Höcke’nin Eyalet Başbakanı olma şansı bulunmuyor. Zira köklü partilerden hiçbiri de AfD’yle ortaklık da iş birliği de yapmak istemiyor. Yerel düzeyde AfD ile iş birliği yapılabileceği sinyali veren CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, baştan beri “Avrupa Parlamentosu, federal ve eyaletler düzeyinde AfD ile kesinlikle iş birliği yapmayız” diyor. SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti de AfD ile kesinlikle iş birliği yapmayacaklarını ilan ettiler. AfD’nin azınlık hükümeti oluşturmasına da köklü partiler kesinlikle destek vermeyecektir. O nedenle her ne kadar “Ben Başbakan olmak istiyorum” dese de Höcke’ye Başbakanlık koltuğuna oturma şansı verilmiyor.

BAKMADAN GEÇME!