"Başarılı uyum buluşmayla gerçekleşir"

Güncelleme Tarihi:

Başarılı uyum buluşmayla gerçekleşir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2011 11:48

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin Eyalet Meclisi Grubu tarafından başkent Berlin’de verilen iftar yemeğine Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de katıldı.

Haberin Devamı

VICOM adlı etkinlik salonunda verilen iftar yemeği öncesinde konuşan Bakan Friedrich, değerlere verdiği önemden dolayı çok sayıda göçmen kökenli insanın CDU’ya ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumunda olan CSU’ya üye olduğunu belirterek, "Başarılı uyum, insanların buluşmasıyla gerçekleşir" dedi.

Alman toplumunda göçmenlerin Almanlarla yan yana değil, birlikte yaşaması gerektiğini ifade eden Friedrich, özellikle 2. ve 3. kuşak göçmenlerin Almanya’yı bir yurt gibi görmesi gerektiğini kaydetti. İnsanların, geldikleri ülkelerle bağlarını da hiç bir zaman kopartamayacağını ve bunun iyi de olduğunu belirten Friedrich, böylece bu insanların ülkeleriyle Almanya arasında bir köprü oluşturduğunu ifade etti.

Dinin uyumda önemli bir rol oynadığını, olması gerekenin de bu olduğunu söyleyen Friedrich, dinlerini ciddiye alan insanların birlikte yaşam için de çaba harcadığını, İslam konferanslarıyla da bunu gerçekleştirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi. Berlin’de 18 Eylülde yapılacak eyalet meclisi seçimleri için CDU’dan başbakan adayı olan Frank Henkel de konuşmasında, birlikte yaşamın önündeki en büyük engellerin izolasyon ve karşılıklı güvensizlik olduğuna işaret ederek, aşırı sağcı Almanya’nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ile "Pro Deutschland" partisinin, Müslümanların sırtından politika yaparak oy toplamaya çalıştığını, CDU partisi olarak bu tür kışkırtıcı politikalara karşı olduklarını söyledi.

Müslümanlardan da, dünyada Hristiyanlara yönelik saldırılar karşısında seslerini yükseltmelerini beklediklerini ifade eden Henkel, eleştirilere de katlanılabilmesi gerektiğini, her eleştiri yapanın ırkçı ya da İslam düşmanı gibi görülmemesi gerektiğini kaydetti. Henkel, Müslüman göçmenleri eleştiren Thilo Sarrazin’in kitabının Müslümanları derinden yaraladığını bildiğini, ancak bu kitabı yok sayamayacaklarını, kendisi için önemli olanın, İslamiyet ile ilgili olarak yapılan her türlü tartışmanın aşırı sağcı kesimde değil, orta tabaka içinde yapılması olduğunu sözlerine ekledi.

Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinden CDU milletvekili adayı olan Ertan Taşkıran konuşmasında, İslamiyet’in yardım sever ve birleştirici özelliğine dikkat çekerek, bir Müslümanın her zaman fakirlere yardım etmesi gerektiğini, bu akşam Somali’deki aç insanların unutulmaması gerektiğini belirtti. Oslo’da yaşanan saldırılarda ortaya çıkan nefrete karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Taşkıran, Almanya’nın Hristiyan olmasının, bu ülkede yaşayan Müslümanlara için de uygun şartlar yarattığını, Müslümanların günümüzde kendilerini Almanya’nın bir parçası olarak gördüğünü kaydetti.

İftar yemeğini organize eden CDU Berlin Eyalet Meclisi Üyesi ve meclis grubu uyum politikası sözcüsü Kurt Wansner de, toplumda başarılı olabilmesi için her insanın kökeniyle gurur duyması gerektiğini belirterek, uyum konusuna her zaman olduğu gibi gelecekte de ağırlık vereceklerini söyledi. Wansner ayrıca, işsizliğin Berlin’deki en büyük sorunlardan biri olduğunu ve ağırlıklı olarak göçmen kökenlilerin işsiz olduğunu ifade ederek, işsizlik sorununun çözümünün gelecekteki en büyük görev olacağını kaydetti.

İftar yemeğine, CDU milletvekili adayları Emine Demirbüken-Wegner ve Timur Husein ile Türkiye Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı İskender Okyay, Özbekistan ve Bangladeş büyükelçileri ile çok sayıda dernek temsilcisi de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!