"Barosso'ya teşekkürler

Güncelleme Tarihi:

Barossoya teşekkürler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 16:41

Bulgaristan’ın içişleri ve adalet sistemindeki çalışmaları ele alan Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı raporu açıklayan Başbakan Boyko Borisov, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya teşekkür etti.

Haberin Devamı

Raporu "objektif" olarak niteleyen Borisov, "verimli ve dostane" olarak değerlendirdiği raporda yer alan eleştirilerin "doğru tespitler" olduğunu bildirdi. Bulgaristan parlamentosunun son 2 yıllık çalışmalarındaki yetersiz kalan yönlerin raporda açık olarak dile getirildiğini kaydeden Borisov, "Aynı belirlemeler hükümet ve adalet sisteminin çalışmaları konusunda da yapılmıştır" dedi.

Rapordaki en çok endişe verici unsurun Bulgaristan’daki adalet sisteminin çalışmaları ile ilgili olduğunu ifade eden Borisov, "Umarım Cumhuriyet Başsavcısı Boris Velçev de bu raporu dikkatle okuyacaktır" dedi.
Cumhuriyet Başsavcısı Boris Velçev ise "Avrupa Komisyonu ile diyaloğumuz daha iyi olsaydı, savcılık ile ilgili eleştiriler olmayacaktı" dedi. Raporda iç güvenlik ve adalet konulu eleştirilerin gerçekçi olduğunu vurgulayan Velçev, şunları söyledi: "Son 4 yılda en ciddi suç faaliyetlerinde bulunmaktan hüküm giyen kişi sayısının arttığı açık olarak ifade edilmiştir. Avrupa finansal fonları ile ilgili yolsuzluklara karışarak hüküm giyen kişi sayısı 243’e, örgütlü suç eylemlerine bulaşmaktan hüküm giyenlerin sayısı ise 248’e ulaşmış bulunuyor."

Velçev, adalet sisteminde reform yapılmasına ilişkin yapıcı olan her türlü yasal değişiklikleri yürekten desteklediğini, ancak yasal değişikliklerin savcılık kurumunun bağımsızlığına gölge düşürmemesi gerektiğini söyledi.

ANA MUHALEFET BSP LİDERİ STANİŞEV
Ana muhalefet konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Sergey Stanişev ise raporu "Son üç yıldır gördüğümüz en kötü rapor" olarak değerlendirdi.

Raporun Boyko Borisov hükümetine "ağır bir darbe" olduğunu söyleyen Stanişev, "Hükümetin Avrupa Komisyonu’na uygulamaya çalıştığı baskıya rağmen raporda içişleri ve adalet sitemi ile ilgili eleştiriler iptal edilmedi" diye konuştu.

Stanişev, "Üst düzey devlet bürokratların arasındaki yolsuzluk olaylarına karşı mücadele verilmiyor. Sınırlardaki güvenlik sorunları ise ülkemizin Schengen alanına katılımını erteletiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!