Banka mağdurları dava açıyor

Güncelleme Tarihi:

Banka mağdurları dava açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2009 10:06

Almanya'da 350 milyon Euro'su Amerika'daki banka krizinde buharlaşan yaklaşık 40 bin yatırımcı, paralarının sıfırlanmasıyla mağdur oldular. Duisburg'da bir araya gelen banka mağdurları Alman bankalarına "Yanlış yönlerildikleri" gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

ALMANYA'da bankalara yatırdıkları fon ve hisse senetlerine bağlı paraları küresel mali krizin etkisiyle buharlaşan 40 bin mağdur, kaybettikleri yaklaşık 350 bin Euro'yu yeniden alabilmek için mücadele ediyor. Aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu mağdurlar Duisburg'da bir araya gelerek, banklardan kendilerini yanlış bilgilendirdikleri gerekçesiyle davacı olamaya hazırlanıyorlar.

Brauhaus Schacht’ta toplanan mağdurlar, Citibank, Dresnerbank, Hannover Sparkasse, Hamburg Sparkasse gibi çok sayıda bankanın kendilerini yanlış bilgilendirdiğini bu nedenle de zarar ettiklerini belirterek, zararlarının karşılanmasını istediler. Bu nedenle, Banka Mağdurları İnisiyatifi kuran mağdurlar, hukuk mücadelesi başlatacak.
Toplantıya katılan avukat Can Felix Ansay, hukuken neler yapılması gerektiği konusunda yaklaşık 80 mağdura bilgi verdi.

Hamburg Barosu'na kayıtlı Ansay şunları söyledi: 'Mağdurların yüzde 74’ü Citibank, yüzde 16,4’ü Dresner Bank, yüzde 5,4’ü Hannover. Sparkasse, Hamburg. Sparkasse ile küçük yerleşim birimlerindeki bankalardan. Bu bankalar topladıkları 350 milyon Euro’u ,yüzde 10 kar getireceği için Amerikan Lehman Broters’e yatırdılar. Böylece 40 bin civarında Alman ve Türk vatandaşını mağdur duruma düşürmüştür. Citibank, Amerikan Bankası Lehman Brothers’in batacağını bildiği halde müşterilerinin paralarını toplayarak bu bankayı ayakta tutmaya çalışmış. Bankanın tasarruf mevduatlarının risklerini müşterilerine anlatmaması büyük bir kabahat. Mağdurların tek tek risk alması yerine toplu dava açmaları yararlarına olacak.'

MAÐDURLAR İNİSİYATİFİ KURULDU

Banka Mağdurları İnisiyatifi Temsilcisi Ramazan Erdoğan (41) ise şunları söyledi: "Mart 2007'de Citibank'a 120 bin Euro yatırdım. 5 yıl içerisinde yüzde 5 faiz almak amacıyla parama kazanç sağlamak istedim. Citibank tarafından yüzde yüz garanti verildi. Ben de bankanın bu garantisine güvendim. Bankanın finans danışmanı tarafından Şubat 2008'de bankaya çağrıldım. Paramın garantide olduğunu, vergi ödememem için sertifika almamı istedi. Ben de Citibank güvencesinde olduğu için bana verilen kağıtları imzaladım.

Bana Amerikan Lehman Brothers'dan hiç söz etmedi. Eylül 2008’de bana gönderilen banka hesabımdaki meblağın 'sıfır' olduğunu gördüm. Sonradan öğrendim ki, bana batan Amerikan LB bankasının hisse senedini satmışlar. Ancak, sorumluluğun bankada olduğunu ve paramın geri verilmesini talep ettim. Hukuk mücadelesini başlattık. Almanya çapında 40 bin mağdur, en az 3 en çok 300 bin Euro tasarruf amaçlı bankalara yatırdı."

MÜCADELE EDECEÐİM

Citibank mağdurlarından Harun Kaplan da (30) Nisan 2008’de Citibank Düsseldorf Şubesine giderek 18 bin Euro tasarruf amaçlı yatırdığını belirterek, "Yüzde yüz Citibank güvencesinde olan parama yüzde 5 ile 10 arasında faiz vereceklerini söylediler. Ancak daha sonra bana gönderilen bir evrakla bankadaki tasarruf hesabımın sıfıra indiğini öğrendim. Yetkililerle görüşmelerim bir sonuç vermedi. Bu inisiyatifle birlikte hukuk mücadelemi sürdüreceğim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!