Bana güzelin tarifini yapabilirmisin

Güncelleme Tarihi:

Bana güzelin tarifini yapabilirmisin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2013 09:36

Berlin’de 1993 yılından bu yana sağlık sektöründe hizmet veren estetik cerrahı ve güzellik uzmanı Dr. YaşarSarıgül’e, “Güzel olmanın normu var mı?” diye soruyoruz. “Evet, var” diyor ve güzelliğin tarifini yapıyor.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra kulak, burun boğaz cerrahı olarak görev alan Dr. Yaşar Sarıgül, 1993 yılında Berlin’e yerleşti. Berlin’de yaklaşık bir yıl Benjamin Franklin Üniversite hastanesinde kulak, burun, boğaz cerrahı olarak çalıştı. Daha sonra estetik cerrahide uzmanlaştı. Yaşar Sarıgül, 1996 yılından bu yana ise Berlin’de kurduğu Lacomed Estetik Kliniğinde hizmet veriyor.

Berlin’de yılda yaklaşık bin 500’e yakın estetik operasyonu yapan Dr. Yaşar Sarıgül, aynı zamanda dünyanın önde gelen güzellik yarışmalarının jürisinde de yer alıyor. Estetik cerrahide uluslararası alanda bilimsel sunumlar da yapıyor. Birçok ünlü model ve ünlü isme de estetik operasyon gerçekleştirdi. Bir zamanlar lüks ve gereksiz olarak görülen estetik operasyonlarının doğal bir ihtiyaç ve en temel insan hakkı olduğunu söylüyor. Dr. Yaşar Sarıgül, Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

Çoğunlukla hangi estetik operasyonlar tercih ediliyor?
Burun, estetiği, yüz estetiği, yani göz kapağı, yüz germe, silikon ameliyatları, göğüs büyütme, küçültme ve dikleştirme. Yağı çekme ve karın germe ameliyatları ağırlıkta. Hastalarımız arasında birçok manken veya model var. Müşterilerin bir çoğu Türkiye, Almanya, Rusya ve Latin ülkelerinden geliyor. Yaklaşık 20 yıldır oturmuş hasta portföyümüz var.

Estetik operasyonlarda Türklerin ilk tercihleri nedir?
Türkler en çok burun, meme ve karın estetiği için geliyor. Örneğin Almanların bacaklarında çok sorun olmuyor. Düz ve uzun bacak yapıları var. Ama Türk kadını Akdeniz tipidir. Belli vücut bölgelerinde yağ daha fazla. Kalçalarını dışlarında, bacak iç kısımlarında veya göbek etrafında yağlar fazla. Ama yüz germe ve göz kapakları operasyonları ise Avrupalılarda daha fazla.

Estetik yaptıran erkekler de var mı?
Estetik yaptıranların yüzde 80’i kadın. Geri kalanı ise erkek. Erkeklerin en çok tercihi se burun estetiği. İkinci sırada ise göğüs küçültme. Erkekler de üçüncü sırada kepçe kulak dediğimiz sorun var.

Kadınların estetik için en çok gerekçeleri nelerdir?
Kadınların en doğal hakkıdır estetik olmak. Çünkü hamilelik geçiriyorlar. Bir hamilelikte bütün vücut fiziksel olarak değişim geçiriyor ve deformasyonlar başlıyor. Bir anda 10-15 kilo alıyor ve doğum sonrasında veriyor. Karın derisi çatlıyor, aynı şekilde göğüsler büyüyor ve daha sonra küçülüyor ve erime meydana geliyor. Yine kilo alıp vermeye bağlı olarak bacaklarında sorunlar yaşıyor. Birden fazla doğum yapan kadında deformasyon daha fazla oluyor. O vücudun tamir edilmesi gerekir. Bu insan vücudu daima bakım gerektiriyor. Cildinizi kremlediğiniz veya saçlarınızı kestirdiğiniz gibi fiziksel deformasyonları da estetik ameliyatla gideriyorsunuz. İnsanlar o şekilde yaşamaya mahkum değil. Estetik artık lüks değil bir ihtiyaçtır.

Psikolojik olarak kendisini çirkin bulan ve estetik yaptırmak isteyenler de var mı?
Bir şeye ihtiyacınız yokken, yaptırırsanız o zaman lükstür. Keyfe keder ameliyatlar da tabi ki var. Bu biraz da psikolojik durumlarıyla ilgili. Siz o kişiye istediğiniz kadar gerek olmadığı konusunda telkinde bulunsanız bile o kişi her aynaya baktığında her dışarıya çıktığında kendini iyi hissetmeyecektir. Kendince güzel gözükmeyen bölgesini yaptırmadığı sürece kendini iyi hissetmeyecektir.

Böyle estetiklerin oranı nedir?
Psikolojik olarak estetik olanların oranı düşük. Zaten ilk konuşmada ve bakışta bir kişinin takıntısı olup olmadığını anlıyorsunuz. Ama şunu da söylemek gerekir, estetik olanların büyük çoğunluğu yaşama dört elle sarılan, pozitif düşünen insanlardır.

Güzelliğin veya güzel olmanın normu var mı?
Güzelliğin bir enerjisi vardır. Sarışın da, esmer de, kumral da güzel olabiliyor. Tabi ki 180 kiloluk bir kişi güzellik normlarına uymuyor. Çok şeker insan olabilir. Arkadaşları tarafından çok seviliyor olabilir ama güzellik kavramı içinde sayılmıyor. Güzellik normu şudur: Vücuttaki oranlar, yüz ve vücut bölümlerinin belli oran içinde olması gerekiyor. Mesela vücut uyumu iyi ama bacakları eğri. O zaman güzellik normunun dışında oluyor. Şu da bir gerçek ki; dünyada ‘en güzel’ diye bir şey yok. Dünyada en güzel olsaydı o zaman her yıl güzellik yarışması olmazdı.

Güzellik göreceli midir?
Kesinlikle. Güzellik yarışmasında jüri olarak benim beğendiğimi, jürideki başka bir arkadaşım beğenmiyor. Benim güzelim, onun güzeli olmayabiliyor.

Jüri olarak sizin güzellik kriteriniz var mı?
Hiç kriter koymanıza gerek yok. O kendini zaten gösteriyor. Enerjisiyle kendini belli ediyor. Güzelliği belirlemenin en önemli özelliği bakış tecrübesi. 15 yıldan beri sürekli olarak aralıksız, ulusal ve uluslararası güzellik yarışmalarının jürisindeyim. Jüri olarak Kenya’dan gelen yarışmacı da Asya’dan gelen yarışmacıyı eşit olarak değerlendirmek zorundayım.

Estetik ameliyatlar eskiye oranla kolaylaştı diyebilir miyiz?
Eskiden çok pahalı ve daha zordu. Şimdi ise gelişen teknolojiyle birlikte daha da kolaylaştı. Daha erişilebilir oldu. Hafta sonu estetik operasyonu olan bir kişi pazartesi iş başı yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!