Balda zehirli madde

Güncelleme Tarihi:

Balda zehirli madde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2011 21:26

Karadeniz bölgesinden Almanya’ya ithal edilen kestane balında zehirleyici etkiye sahip Grayanotoksin maddesi bulundu. Baden Württemberg Eyaleti yetkilileri Karadeniz bölgesinden gelen balın tüketimine karşı uyardı.

Haberin Devamı

Türkiye’de “Deli Bal” olarak tanınan Karadeniz bölgesinde üretilen kestane balında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bitkisel maddeler bulundu. Stuttgart Kimya ve Veteriner Araştırma Dairesi, Karadeniz bölgesinden gelen kestane balında zehirli bitkisel madde Grayanotoksin tespit etti. Baden Württemberg Eyaleti Tüketiciyi Koruma Bakanlığı, Karadeniz bölgesinden glen balın tüketimine karşı uyardı. Zehirli bitkisel maddenin çiçekler, yapraklar ve özellikle polenlerde bulunduğu ve bala polen toplayan arılar vasıtasıyla karışmış olacağı kaydedildi. Baden Württemberg Gıda Kontrol Dairesi, Türk balı yiyen tüketicilerde zaman zaman baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü yönünde şikayetler aldıklarını belirtti.

ESKİ ÇAĞDAN BERİ
Deli bal denilen Karadeniz bölgesinden gelen kestane balında eski çağdan beri zehirli Grayanotoksin maddesine rastlandığı, bu balı yiyenlerde tansiyon düşüklüğü, mide bağırsak ağrısı gibi şikayetlerin o zamandan beri bilindiği kaydedildi. Zehirlenmenin balı yedikten bir veya iki saat sonra kendini gösterdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!