Bakım sigortasında açık büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Bakım sigortasında açık büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 12:19

Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği (GKV) verilerine göre, uzun vadeli bakım sigortası bütçesi 2022 yılı sonuna kadar yaklaşık 2.2 milyar Euro açık verdi. Buna göre açık, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 900 milyon Euro artış gösterdi.

Haberin Devamı

GKV’den yapılan açıklamaya göre, yıl sonunda likidite rezervi yaklaşık 5.7 milyar Euro ile yasal olarak gerekli seviyenin 1.2 milyar Euro altında seyretti. GKV, “Bunun sonucunda sosyal bakım sigortası üzerindeki mali baskı artıyor” açıklamasında bulundu. Bakım sigortasındaki durumun görünenden daha dramatik olduğunu ifade eden GKV İkinci Başkanı Gernot Kiefer, bakım sigortası bütçesi içinde federal bütçeden alınan yaklaşık 1 milyar Euro’luk bir kredi bulunduğunu ve bunun da 2023 yılında Maliye Bakanlığı’na ödenmesi gerektiğini kaydetti. Kiefer, giderlerin alınan prim miktarından daha fazla olmasının açığın artmasındaki temel nedeni oluşturduğunu ifade etti.
Sigorta bütçesindeki açığa rağmen bakım sigortası primleri yeni yılda sabit kaldı. Buna göre çocuğu olmayanlar için prim oranı yüzde 3.4, çocuğu olanlar için ise yüzde 3.05 olacak. Almanya’da bakım sigortası, yaşlılık dönemindeki bakım ihtiyaçlarının masraflarının karşılanması için 1995 yılında hayata geçirildi. Bakım sigortası primi işveren ve çalışan tarafından yarı yarıya paylaşılarak ödeniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!