Bakım Parası kavgaya dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Bakım Parası kavgaya dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 11:47

Almanya’da üç yaşından küçük çocuklarını yuvaya göndermeyip, evlerinde kendileri bakan veya baktıran anne-babalara ödenmesi planlanan Bakım Parası hükümette ciddi bir sıkıntı yarattı.

Haberin Devamı

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Aile Bakanı Kristina Schröder, 2103 yılı itibariyle Bakım Parası ödenmesi uygulamasına başlatılmasında ısrar ederken aralarında Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in de bulunduğu bazı bakanlar buna karşı çıktı.

Bakan veto edebilir

Ramsauer’in kendi bakanlığının bütçesinin bundan olumsuz yönde etkileneceği gerekçesiyle Bakım parası tasarısını veto edeceği ileri sürüldü. Ancak böyle bir durumda Bakım Parası’ndan ısrar eden CSU Genel başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer ile Bakan Ramsauer arasında ciddi bir sıkıntı yaşanmasının beklendiğinde de dikkat çekildi. Aynı şekilde CDU’lu Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin de bu uygulamanın en erken 2013 yılı başlarında değil ağustos ayından itibaren başlatılmasından yana olduğu da belirtildi. Üç yaşından küçük çocuklar için başlangıçta 100 Euro, 2014 yılı itibariyle de 150 Euro Bakım Parası ödenmesini içeren uygulamanın ilk etapta 1.5 milyar Euro’ya mal olmasının beklendiği, ancak bunun için henüz 2013 yılı bütçesinde bir pay öngörülmediği de hatırlatıldı.

Küçük ortak da karşı

Öte yandan hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) de böyle bir uygulama yüzünden özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarını yuvaya göndermeyeceği gerekçesiyle Bakım parası’na karşı olduğu da belirtildi. FDP’li Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’in eşitlik ilkesinin zedelenmemesi için tasarıda bazı değişiklikler yapılmasını önerdiği de açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!