Bakım hizmetlerinden kimler, nasıl yararlanır?

Güncelleme Tarihi:

Bakım hizmetlerinden kimler, nasıl yararlanır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2024 12:10

Aşağı Saksonya Atatürkçü Düşünce Derneği, Semra Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Bakım Seviyeleri’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda bakım hizmetlerinden kimlerin nasıl yararlanabileceği konusunda katılımcılara bilgi verildi.

Haberin Devamı

MERKEZİ Köln’de bulunan Öz Bakım Pflegeberatung’un kurucusu Semra Özdemir “Değişik nedenlerden dolayı yaşamımızı nitelikli bir şekilde sürdürememeye maruz kalabiliyoruz. Bu durumlarda devletin tanıdığı bazı haklar var. Bu haklardan tam anlamıyla yararlanabilmek için mutlaka konunun uzmanlarından bilgi alınması gerekir. Bakım seviyelerini kontrol etmek, yükseltmek için kişilerden herhangi bir ücret almıyoruz. ‘Evde bakım ve sosyal hizmet almaya uygun musunuz?’, ‘Bakım paranızı yükseltme şansınız var mı?’ gibi soruların cevaplarını kişilerle birlikte ücretsiz değerlendiriyoruz. Evde bakım hizmetleri alınan derecelere göre yapılıyor. Aylık olarak birinci derece için 125 Euro, ikinci derece için 457 Euro, üçüncü derece için 697 Euro, dördüncü derece için 889 Euro, beşinci derece için 1061 Euro geri ödemesiz hibe alınabilir. Evinizi engelsiz bir yaşam yerine dönüştürmek için sigortanızdan 8 bin Euro’ya kadar yardım alınabilir. Ayrıca yılda bir kere 2 bin 418 Euro izin parası alabilirsiniz. Yine, gündelik evde bakım, vücut temizliği, alış-veriş, ev işlerinde destek, doktora giderken refakat, çamaşır yıkama, yemek yapma, sosyal danışmanlık, psikososyal bakım, kişiye özel bakım, hastalıktan korunma bakımı, yardımcı malzemeler, evin tamiratı, bunama bakımı gibi hizmetler var.” Özdemir, nisan ayı içerisinde Hannover şubelerini de açacaklarını söyledi.

Bakım hizmetlerinden kimler, nasıl yararlanır
NELERİ KAPSIYOR?
Bakım sigortasından kimlerin yararlanabileceğini şu şekilde sıraladı.
* Bakım sigortasından yararlanmak için yaş sınırı yok,
* En az altı ay ev işlerinde yardıma ihtiyacı olanlar,
* Bedensel engelli olanlar,
* Ruh ve sinir hastalıkları hastaları,
* İç organlarında rahatsızlığı olanlar,
* Duyu organlarında rahatsızlığı olanlar,
* Sinir sisteminde rahatsızlığı bulunanlar,
* İlgisizlik, karar alamama, hafıza yönelim veya ruhsal engelleri olanlar,
* Başkalarının yardımı olmadan günlük işlerini yapamayanlar.
Özellikle bakıma gereksinimi olan insanların katılım sağladığı toplantıda konuşan Dernek Başkanı Fatma Kavcı “Birçok insanımızın evde bakıma ihtiyacı olduğunu biliyorum. Bu insanların birçoğunun haklarını tam olarak alamadıklarını düşünüyordum ki, toplantı sırasında da bunu gözlemledik. Yararlı bir toplantı oldu” dedi.
Bakım hizmetlerinden kimler, nasıl yararlanır


 

BAKMADAN GEÇME!