BAKAN HÜRRİYET'E KONUŞTU

Güncelleme Tarihi:

BAKAN HÜRRİYETE KONUŞTU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 10:41

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Kosova'da görev yapan 14 bin 400 Alman barış gücü asker sayısının yıl sonuna kadar 10 bine düşürüleceğini ilk kez Hürriyet'e açıkladı. Gazetemizi ziyaret eden Savunma Bakanı Jung, önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

FEDERAL Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Kosova'da bulunan Alman asker sayısının yıl sonuna kadar 4 bin 400 azaltılacağını, ilk kez Hürriyet'e açıkladı. 27 Eylül genel seçimleri nedeniyle Gross Gerau seçim bölgesinde yaptığı gezi çerçevesinde Mörfelden-Walldorf'taki Hürriyet baskı tesislerini ziyaret eden Savunma Bakanı Jung, Avrupa Birliği'nin güvenlik ve savunma politakaları doğrultusunda polis ve adalet sisteminin kurulmasına yardımcı olmak amacıyla Kosova'da yürütülen EULEX misyonu çerçevesinde görevlendirilen 14 bin 400 Alman askerinden, 4 bin 400'ünün yıl sonuna kadar geri çekileceğini belirterek, "Ancak Kosova'da caydırı amaçlı askeri varlığımız devam edecektir" diye konuştu.
Asker yemeği Almanya'dan
Kosova'nın yanı sıra Afganistan, Sudan, Darfur, Bosna Hersek, Lübnan, Akdeniz ve deniz korsanlarıyla mücadele için dünyanın birçok bölgesinde yürütülen barış misyonlarında son 15 yılda 260 bin Alman askerinin görev aldığını hatırlatan Bakan Jung, şu anda 7 bin 400 Alman askerinin barış misyonlarında yer aldığını söyledi. Kosova'da en büyük askeri gücü Alman askerlerinin oluşturduğunu belirten Jung, "Kosova, EULEX misyonu sayesinde daha istikrarlı bir hale geldi" dedi. Yaklaşık 100'ü Türk kökenli olmak üzere 4 bin 200 Alman barış gücü askerinin görev yaptığı Afganistan'a Almanya'dan her gün bir uçakla gıda ve malzeme sevkiyatının yapıldığını söyleyen Jung, Afganistan'a ilk kez Aralık 2005'te gittiğini ve son olarak daha bir kaç gün önce orada bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
Afganistan'da gelişmeler olumlu
"Afganistan'da iyiye doğru gelişmeler var. Bu ülkeyi Taliban terör rejiminden kurtarmakla kalmadık. Daha önce 1 milyon çocuk okula giderken, bu sayı şimdi 6,5 milyona çıktı. 30 bin yeni öğretmen göreve başladı, 3 bin yeni okul yaptık. Bu ülkede yaşayan insanların gelirleri üç kat arttı. 5 milyon Afgan mülteci ülkesine döndü. 8 milyon kişi cep telefonu kullanıyor. Bu ülkede 19 Üniversite açıldı ve 300 gazete basılıyor, 90 radyo 20 tv istasyonu yayın yapıyor. Ama maalesef Almanya'ya sadece Taliban'ın kalleş saldırıları veya bir asker çatışmada veya pusuda ölünce yansıyor. Bu ülkede kaydedilen diğer önemli gelişmeler gözardı ediliyor. Oluşan bu yanlış fotoğraftan dolayı da büyük üzüntü duyuyorum. Afganistan'daki Türk barış gücü askerleriyle bir çok iyi bir işbirliği içinde olduğumuzu söylemeliyim."
Tehlike atlattık
Federal Savunma Bakanı Jung, üyesi olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi'nin (CDU) güvenlik politikası konusunda bir öncü olduğunu belirterek, "Almanya'da 60 yıldan beri barış ve özgürlük içinde yaşıyoruz. Bu Almanya'nın barış içinde yaşadığı en uzun süreçtir. Bunda, diğer müttefiklerimizle birlikte iyi bir işbirliği içinde olan Alman Ordusu'nun da büyük katkısı var. Soğuk Savaş dönemi bitti. Bugün ise güvenlik konusu farklı çehreye büründü. Şimdi ise uluslararası terörizm ve bölgesel krizler güvenliğimizi tehdit ediyor. New York'taki terör saldırısı Afganistan'dan planlandığın unutulmamalı. Taliban'ın terör rejimi de büyük bir tehlike. Geçen yıl Almanya'da güvenlik güçlerimizin sayesinde büyük bir tehlike atlattık. Mahkemede yargılanan Sauerland terör çetesi, planladığı eylemler için 500 kilo patlayıcı madde depolamıştı. Bunları seçim toplantılarında anlatınca, dinleyenler şaşırıyor ve etkileniyorlar" dedi.
1000 Türk kökenli asker
250 bin asker ve 110 bin sivilin görev yaptığı Alman Ordusu'nda yaklaşık 1000 Türk kökenli asker görev yaptığını anlatan Savunma Bakanı Jung, Savunma Bakanlığı'nın 31 milyar Euro'luk bütçesinin bulunduğunu söyledi. Uzun süreli askerlik hizmeti yapmak isteyen gençlerin Alman ordusunda meslek öğrenebileceklerini kaydeden Bakan, "61'in üzerinde meslek dalında eğitim veriyoruz. Ayrıca askeriyeye bağlı iki üniversitemiz var. Başka üniversitelerde öğrenciler yüksek öğrenim harcı öderken, bizde ise öğrenciler para bile alıyor" diyerek espri yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!