Bakan Aydın’dan harç müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Aydın’dan harç müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2006 00:00

Almanya’da bulunan yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın, yurtdışında yaşayan Türklerden yurtdışına çıkış harcı alınmayacağını müjdeledi. Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan ile konuyu telefonla konuştuğunu bildiren Aydın, her ikisinin de yurtdışında yaşayan Türklerden yurtdışına çıkış harcı alınmaması önerisini olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Haberin Devamı




Mehmet Aydın
Yurtdışında yaşayan Türkler'den de alınması planlanan ve yurttaşlarımızın büyük tepkisiyle karşılanan yurtdışı çıkış harcı, yurtdışında yaşayan Türklerden alınmayacak. Avrupa Medya Konferansı'na katılmak için Almanya’nın Essen şehrinde bulunan yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın, Hürriyet’e yaptığı açıklamada yurtdışı çıkış harcının yurtdışında yaşayan Türklerden alınmayacağını açıkladı.

Medya Konferansı sonrasında konuyu Türkiye’ye dönünce başbakan ve maliye bakanına ileteceğini bildiren Prof. Aydın, akşam saatlerinde Essen Başkonsolosu Munis Dirik’in rezidansında Hürriyet’e açıklama yaparak, yurtdışı çıkış harcının yurtdışında yaşayan Türklerden alınmayacağını bildirdi.

Başkonsolos Munis Dirik’ten yurttaşlarımızın tepkileri hakkında bilgi aldığını ve Türk gazetelerinin Avrupa baskılarında konuyla ilgili haberleri incelediğini bildiren Prof. Aydın, bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı telefonla arayıp konuyu görüştüğünü söyledi. Her ikisinin de yurtdışında yaşayan Türklerden yurtdışı çıkış harcı alınmaması önerisini olumlu karşıladığını bildiren Prof. Aydın, şu anda komisyonda olan kanun tasarısında gerekli değişikliğin yapılacağını belirtti.

Hükümet olarak verilen hakların geri alınması değil, ileriye götürülmesi ilkesini benimsediklerini belirten Prof. Aydın, şunları söyledi:"Hükümet olarak presibimiz şu: Vatandaşın elinde iki bardak varsa, bunun birini almayalım. Haklar ileri götürülür. Madem, işçi statüsünde olan, burada ikametgahı olan vatandaşlarımız bugüne kadar ödemiyorlarsa, bu böyle kalmalı. Böyle bir yanlış anlaşılma varsa onu düzelteceğiz. Yasa daha komisyona, meclis genel kurula gitmedi. Benim kanaatim de yurtdışında yaşayanlardan harç alınmasının doğru olmayacağı yönündeydi.

Ancak emin olmadan bir şey söylemem doğru olmazdı. Dönünce konuyu görüşmeyi düşünmüştüm. Ancak gitmeden konuya el atmak istedim. Şimdiye kadar yurtdışına çıkış harcı ödemeyen vatandaşlar, ödemeyecek. Yurtdışında yaşayan vatandaşlardan sorumlu bakan olarak ortada bir durum varsa onu benim açıklığa kavuşturmam lazım. Buradan Hollanda’ya gideceğim, oradan Berlin’e gideceğim. Her yerde de bu konuda sorularla karşılaşacağım.

Sizlerin sorularınız konun acileyetini ortaya çıkardı. Sayın Başbakan ve Maliye Bakanı, ‘Önceden ödemiyorlarsa şimdi neden ödesinler’ görüşünü ifade ettiler. Yurtdışı harcı konusunda bütün istisnalar kalkınca sanki yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız da ödeyecekmiş gibi bir durum ortaya çıktı. Bunu gerekli değişikliği yapıp düzelteceğiz."

Yunus ÜLGER / ESSEN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!