Bakan arayışına devam

Güncelleme Tarihi:

Bakan arayışına devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 20:42

SPD'nin Baden-Württemberg Uyum Bakanlığı'na getireceği Türk kökenli politikacı adayları arasında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın'ın da gündeme geldiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Baden-Württemberg Eyaleti'nde Yeşiller Partisi ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) üzerinde uzlaşmaya vardığı koalisyon protokolünde oluşturulması öngörülen Uyum Bakanlığı'na getirilecek Türk kökenli “uygun” isimlerin değerlendirilmekte olduğu öğrenildi. Kulislerde yaklaşık bir yıldır Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarlığı görevini yürüten Zülfiye Kaykın'nın Uyum bakanlığı için isminin getiği konuşuluyor. SPD genel merkezine yakın çevreler, “Kadın kotası” da gözönünde bulundurularak, Almanya genelinde bu bakanlığa “uygun” sosyal demokrat Türk kökenli kadın bir politikacının belirlenmesi için son aşamaya gelindiğine işaret ettiler. Bakanlığa getirilecek Türk kökenli politikacının büyük bir olasılıkla Baden-Württemberg dışında bir eyaletten olmasının beklendiğini de ima ettiler.

KAYKIN UYGUN ADAY
Baden Württemberg'de oluşturulacak Yeşiller-SPD koalisyonunda uyum bakanlığı için Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın'ın da gündeme geldiği öğrenildi. Zülfiye Kaykın geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan seçim sonucu kurulan SPD-Yeşiller azınlık hükümetince Uyum Müsteşarı olarak atanmıştı. Kaykın'ın adı seçim öncesi gölge kabinede bakan olarak geçmiş, ancak uyum bakanlığının çalışma bakanlığı bünyesine alınmasıyla müsteşarlıkta karar kılınmıştı. Uyum Bakanı olarak bir isim önermediğini söyleyen SPD Federal Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı Kenan Kolat, Baden Württemberg'de kimin bakan olacağına ilişkin kararı parti yönetiminin vereceğini belirterek, "Benim bir önerim olmadı. Ancak SPD Genel Başkanı Gabriel'le görüşmemizde uyum bakanının eyalet dışından, Türk kökenli, kadın ve siyasetçi olacağını söyledi. 5-6 isim üzerinde duruluyor. Ancak isim veremeyeceğim" dedi.

Haberin Devamı

SPD'DE GÖÇMEN KOTASI GİRİŞİMİ
Bu arada SPD, her düzeydeki parti birimlerine göçmen kotası uygulamak istiyor. SPG Genel Sekreteri Andrea Nahles, dün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında parti içinde göçmenlerin pozisyonunu güçlendirmek istediklerini belirterek “Parti içindeki tüm yönetim birimlerine yüzde 15 göçmen kotası getirmek istiyoruz” dedi.

Göçmen kotası önerisini Genel Başkan Sigmar Gabriel ile birlikte parti yönetimine ve eyalet ile yerely teşkilatlara öneride bulunacaklarını belirten Genel Sekreter Nahles, göçmen kotası ile parti içinde daha fazla göçmen kökenlinin sorumluluk almasını ve milletvekili aday olmasını hedeflediklerini de söyledi. SPD'nin göçmen kotası planını doğru atılmış bir adım olarak değerlendiren Almanya Türk Toplumu TGD Genel Başkanı Kenan Kolat “Göçmenlerin katılımını sağlayacak olan bu girişimi destekliyoruz. Zaten bunu daha önce parti yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerimizde önermiştik. Bu önerinin hayat bulması Almanya'da göçmenlerin daha fazla katılımcı olmasının önünü açacaktır” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!