Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 10:45

Havalar ısındı bahar yüzünü göstermeye başladı. Uzmanlar diyet yapman, kendisi halsiz hissedenleri uyardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Işık Çelen “Herşeyin başı sağlıklı ve dengeli beslenme” dedi.

Haberin Devamı

Baharın gelmesiyle birlikte bazı insanlarda baş gösteren yorgunluk ve halsizlik uzmanlar tarafından “Yanlış beslenmenin” sebebi olarak gösterildi. Bahar yorgunluğu olarak da bilinen rahatsızlıktan korunmanın veya kurtulmanın formülü dengeli beslenme olarak açıklandı.

Aşağı Saksonya Eyaleti'ne bağlı Hannover'de hizmet veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Işık Çelen Bahar Yorgunluğu'nun sebeplerini ve yanlış yapılan diyetlerin sebep olacağı hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

B vitamini eksikliği


Bahar yorgunluğunun mevsim değişikliğinden kaynaklandığını ancak bunun herkes için geçerli olmadığını anlatan Işık Çelen, “Kış ayında tüketilen ağır ve yağlı yiyecekler (karbonhidratlı yiyecekler) havaların ısınması nedeniyle bazı insanlarda ödeme neden olur. Bahar yorgunluğunun asıl nedeni dengesiz beslenmedir. Bu nedenle bu rahatsızlık herkeste görülmez. Bu rahatsızlıktan kurtulmanın tek yolu bol miktarda B ve C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmektir. B vitaminini de aşırıya kaçmadan almak gerekir. B vitamini sinir sitemini etkiler. Bu vitamini alan insanlar daha dinç ve sakin olurlar. Bahar ayına girilirken baklagillerde, tahıllarda, yeşil sebzelerde ve balıklarda bulunur” dedi.

Dengeli beslenin


Dengeli beslenmenin sağlıklı bir hayatın ana temeli olduğunu belirten Suzan Işık Çelen, “Dengeli beslenmek sağlıklı bir yaşam demektir. Alkolü fazla tüketenler havaların ısınmaya başladığı şu günlerde azaltmalıdır. Alkol vücut savunmasını zayıflatır. Bu nedenle mevsim değişikliğinde alkolü çok tüketenle bol miktarda B ve C vitamini yüklü meyve ve sebze tüketmelidir. Dengezi beslenme vücutta ödeme ve su toplanmasına dene olur. Bu da insanda halsizlik, yorgunluk ve kendini iyi hissetmemeye neden olur. Dengeli beslenmek için mutlaka üç öğün yemek yenmelidir.

Dengeli beslenmenin formülü ise; sabah saat 10.00'a kadar kahvaltı, beş saat sonra öğle yemeği ve beş saat sonra akşam yemeğidir. Kahvaltı sıkı yapılmalıdır. Öğle yemeğinde sebze ve beyaz et tercih edilmelidir. Akşam ise salata, yoğurt veya çok hafif yiyecekler alınmalıdır. Her yemek arasında mutlaka meyve veya sebze tüketilmelidir. Sıcak havalarda yağlı ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.” diye bilgi verdi.

Diyet yapanlara bol su içmeli

Havaların ısınması nedeniyle başta bayanlar olmak üzere birçok kişinin diyet yapmaya başladığını, yanlış diyetin birçok kronik hastalığa neden olabileceğini söyleyen Işık Çelen, “Diyet yapmak isteyen bayan veya bayanlar mutlaka uzman kontrolünde diyet yapmalıdır. Gazete veya dergi diyetleri herkesin bünyesine göre değildir. Yanlış diyet başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığa, kemik erimesine neden olabilir. Diyet yapan kişiler öncelikle vücuttaki su sitemini yenilemeli.

Bunun içinde günde en az üç litre su tüketilmeli. Av veya çok su tüketmek vücut için zararlıdır. Su toplanmasına neden olur. Bu da çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu nedenle kışın 2,5, yazın 3 litre su tüketmeye dikkat etmelidir. Böylelikle hem kolay kilo verilir hem de vücuttaki su yenilenir. Vücuttaki suyu atmanın en iyi yolu ise ısırgan otu çayı ve bitki çaylarıdır” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Işık Çelen dengeli uykunun insanları dinç ve dinamik yapacağını en ideal uykunun ise 23.00 ile 04.00 arasındaki uykunun olduğunu sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!