Bahaneye bak

Güncelleme Tarihi:

Bahaneye bak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 09:44

Belçika’da iki oğlunu cinayete kurban veren Türk ailenin morgda tutulan cenazeleri teslim almak için ıstıraplı bekleyişi 620 gündür sürüyor. Türk yetkililerin her türlü güvenceyi vermesine rağmen Şimdi de ‘cesetleri taşıyacak uçağın düşmeme güvencesinin olmadığı’ bahanesiyle cesetler verilmedi.

Haberin Devamı

BELÇİKA’nın Batı Flaman bölgesindeki Meulebeke kasabasında yaşayan Aygün Ailesi, cinayeti soruşturan savcının izin vermemesi nedeniyle evlatlarının cenazelerini defnedememenin çaresizliğini yaşıyor.

Kortrijk bölge savcısı Marc Allegaert, gerekirse üzerlerinde tekrar inceleme yapılabilmesi için cesetlerin Belçika’da toprağa verilmesini ya da mutlaka Türkiye’ye götürülecekse bu konuda Türk makamlarının kendisine güvence verilmesini talep etmişti.

Kortrijk savcısı, istediği güvenceler Adalet Bakanlığı ve Emirdağ Savcılığı tarafından verilmesine rağmen cenazeleri aileye teslim etmemek için ‘cesetleri taşıyacak uçağın düşmeme güvencesinin olmadığı’ bahanesine sığınıyor.

Günlüğü 140 Euro
40 yıldır bulunduğu Belçika’da son 21 ayda yaşadıklarını anlamlandırmakta zorlanan Afyon Emirdağlı Vahit ve Naciye Aygün çifti, savcılığın ısrarıyla morgda tutulan cesetler için günlük 140 Euro fatura ödemek zorunda kaldığını belirtiyor. Avukatlık masraflarıyla 100 bin Euro’luk borca giren ve yaşadıkları travma nedeniyle sağlığını kaybeden Aygün çifti, Belçikalı ve Türk yetkililerden yardım bekliyor.

Vahit Aygün, evlerine 500 metre mesafedeki morgu işaret ederek, “Onlar oradayken nasıl uyuyabilirim? Artık sadece ilaçlar, kahve ve sigarayla yaşıyorum ama böyle daha ne kadar dayanabileceğimi bilmiyorum” diyor.

Mevcut yasa sorunlu
Belçika Adalet Bakanı Annemie Turtelboom, Aygün Ailesi’nin dramıyla ilgili kendisine şubat ayında yöneltilen bir soru önergesine verdiği cevapta, savcılığın cesetleri teslim etmemek için dayandığı 1998 tarihli yasanın ‘sorunlu’ olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söylemişti. Turtelboom’a göre bu yönde bir girişim zaman alacağından, Aygün Ailesi’nin imdadına yetişmesi zor görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!