Baerbock’tan Hamburg limanı uyarısı: ‘Hatalarımızdan ders alalım’

Güncelleme Tarihi:

Baerbock’tan Hamburg limanı uyarısı: ‘Hatalarımızdan ders alalım’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2022 10:56

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin devlet şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı’ndaki ortaklığının Pekin’e bağımlılığı artıracağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), Başbakan Olaf Scholz’un ağırlığını koyarak Çin devlet şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı’ndaki Tollerort konteyner terminaline ortaklık yolunu açmasına tepki gösterdi. Alman Birinci Televizyonu’na (ARD) konuşan Baerbock, Rusya’ya bağımlılığın sonuçların ne olduğunu herkesin gördüğüne dikkati çekerken, “Politikanın görevi, yapılan hatalarda ders çıkarmaktır. Rusya’nın sürdürdüğü savaş nedeniyle hareket imkânlarımızı ne denli sınırlandırmak zorunda kalıp ne duruma düştüğümüzü görerek, bizimle aynı değerleri paylaşmayan bir ülkeye asla bağımlı olmamaya özen göstermemiz gerektiğinin doğru olduğunu düşünüyorum. Çin, insan hakları standartlarına olduğu kadar rekabet kurallarına da riayet etmemektedir. Zoraki işçi çalıştırmak, adil rekabet düzenlemelerini altüst etmektedir” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın, Çin Cosco şirketine ortaklık yolunun açılmasının ciddi sıkıntılar yaşanacağına dair önceden uyarıda bulunduğu ve bunun da protokolde yer aldığını hatırlatan Baerbock, Pekin’in, Çin’deki alt yapı yatırımlarına yabancı ülke şirketlerine ortaklık vermediğinin altını çizerken, Çinli şirketlere Almanya’da böyle bir imkân sunulmasının Pekin’e bağımlılığı artıracağı uyarısında bulundu.

Baerbock’tan Hamburg limanı uyarısı: ‘Hatalarımızdan ders alalım’

SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil

Haberin Devamı

‘ÇİN’İN AVRUPA’DA İŞİ YOK’
Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük kanadı SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, Çin’in Almanya’daki duyarlı güvenlik alanlarında etkin rol oynamasının önünün kesilmesini savundu. SPD Gençlik Teşkilatı’nın (Josos) Oberhausen’de düzenlenen kurultayında konuşan Klingbeil, “Almanya’nın güvenliği ve bizim kıtamızın hakkaniyeti söz konusu olduğu zaman Çin dışarıda kalmalı. Çin’in Avrupa’da işi yok” dedi. SPD Lideri Klingbeil, dijitalleşme, yapay zekâ, verilerin korunması gibi duyarlı alanlarda Çin’le iş birliği yapılmasının engellenmesini gündeme getirdi.
Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour da duyarlı altyapı alanlarına dönük yasal düzenlemelerde ‘boşluklar’ bulunduğuna dikkati çekerek, bunların düzeltilmesini istedi. Hükümet ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de Almanya’da, Çin’in etkisinin azaltılması için zaman kaybetmeden harekete geçip, gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!