Baden Württemberg Türkçe karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Baden Württemberg Türkçe karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2011 11:59

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret ettiği Baden Württemberg Eyaleti’nde, eyalet başbakanıKretschmann ve diğer yetkililerin sıcak ilgisiyle karşılaştı. Bir Türk’le evli olan BaşbakanYardımcısı Nils Schmid ise Gül’ü Türkçe, “Merhaba, hoş geldiniz” diye karşıladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Almanya ziyaretinin üçüncü günü, Baden Württemberg Eyaleti’ni ziyaret etti. Gül’ü, Stuttgart Havaalanı’nda Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann ve eşi Gelinde Kretschmann karşıladı. Havaalanındaki karşılamada Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de hazır bulundu.

Daha sonra eyaletin başkenti Sttutgart’a geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, Yıldız Sarayı’nda Başbakan Kretschmann, Türk kökenli Tülay Schmid ile evli olan Başbakan Yardımcısı Nils Schmid ve çok sayıda bakan karşıladı. Nils Schmid, Gül’ü Türkçe, “Merhaba, hoş geldiniz” diye karşıladı.

Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Kretschmann, sarayda yaptığı konuşmada Ankara’daki saldırıyı kınadı ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Kretschmann, “Acılarınızı yakından paylaşıyoruz. Bu sinsi saldırıyı kınıyorum” dedi.

AYNI GÖZ HİZASINDA
İki ülke ilişkileri üzerinde duran bir konuşma yapan Kretschmann, şöyle dedi:
“Biz tarihi, bilimsel ve ekonomik bağlarla birbirimize bağlıyız. Ancak bizi asıl birbirimize bağlayan burada, bizim refahımıza, ekonomimize zor şartlar altında çalışarak büyük katkıda bulunan Türk kökenli vatandaşlardır. Eyaletimizde 500 bin civarında Türk kökenli vatandaşımız var. Onlar kökenleriyle birlikte bize aittir. Biz dinler ve kültürler arası diyaloğa, birlikteliğe büyük önem veriyoruz. Daha kısa bir süre önce, ramazanda bu sarayda iftar yemeği verdik. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler iftarda bir araya geldi. Biz eyalet hükümeti olarak Müslüman, Hıristiyan, Yahudi dini mensuplarıyla aynı göz hizasında bir arada yaşamaya önem veriyoruz.” Eyalet Başbakanı Kretschmann, Türkiye AB’ye tam üyeliğini de desteklediklerini bildirdi.

DÜNYADA MEKAN AHRETTE İMAN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Kretschmann’ın gösterdiği misafirperverliğe teşekkür etti ve “Ankara’daki saldırıya karşı gösterdiğiniz dayanışmaya teşekkür ederim” dedi. Gül, Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketleri arasında Baden Württemberg eyaletinin başı çektiğini, bu eyaletle ticaret hacminin 5 milyar Euro olduğunu vurguladı ve Baden Württembergli insalarla Türk insanları arasında önemli benzerlikler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Baden Württembergliler için söylenen “Çalış çalış bir ev yap” sözünü hatırlattı ve Türklerin de ev yapmayı çok sevdiğini belirterek, “Dünyada mekan, ahrette iman” atasözünü hatırlattı.

ÖZDEMİR BİR ÖRNEK
Başbakan Kretschmann’ın eyalette yaşayan Türkler için söylediği sıcak sözleri öven Gül, bu anlayış olduğu sürece, Türklerin de bu ülkeye aidiyet duygularının güçleneceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, eyalette yaşayan Türklerin çok sayıda başarı öyküsü bulunduğunu belirterek, Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir’i siyasette başarı öyküsünün bir örneği olarak gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül, Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Kretschmann’ı bu ilişkileri daha da derinleştirmek için Türkiye’ye ve İstanbul’a davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!