Baba-Kız balina çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Baba-Kız balina çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 13:10

Balina fotoğrafı çekme tutkunuarkadaşımız Ahmet İncel, Cebelitarık’takendi objektifiyle balina avına çıktı.

Haberin Devamı

ÜÇ gündür Avrupa-Afrika arasında denizde tur atarak, orca avındayız.

İspanya’nın Tarifa kentinden çıktığımız özel botla Fas’ın Target kentine yaptığımız bu sürek avında silahımız zoomlu fotoğraf makinelerimiz.

Balina fotoğrafı çekme merakımız bizi bu kez, adını Tarık bin Ziyad’dan alan 60 kilometre uzunluğunda ve 44 kilometre genişliğindeki Cebelitark Boğazı’na getirdi.

Domuz balinalarının fotoğrafını çekmek için iki hafta önce gittiğimiz Kuzey Denizi’nde, Almanya’nın Sylt adası ile Danimarka’nın Römö adasında boşuna dolaşmalarımızın moral bozukluğu burada da üzerimize çökmüştü.

VE İLK KARŞILAŞMA
Üç gündür yaptığımız yorucu yolculuklarımızda sadece sevimli pilot balinalarıyla teselli buluyorduk.

Biz merakla onların resimlerini çekerken, onlar da aynı merakla botumuzun etrafında dolanarak bizi izliyordu. Botun en önüne elimde kameramla İspanyol balıkçıların modern ve Faslı balıkçıların gariban botları arasında orca beklerken bir sesle irkildim.

Turumuzu düzenleyen balinaları ve yunusları koruma örgütü FRİMM’in başkanı İsviçreli kadın, “Orcalar sağımızda” diye bağırdı.

Kameramı gayri ihtiyarı oraya çevirirken, hemen deklanşöre basmaya başladım. Karnını doyurmak için Alaska’dan buralara gelen benim en sevdiğim balina türü, siyah-beyaz renkleriyle suya batıp çıkıyordu. Bu muhteşem görüntüyü ölümsüzleştirmeye çalışırken, bu güzel yaratığa neden ‘Katil balina’ denildiği aklıma geldi.

Özellikle sinemacıların ‘Jaws’ tipi filmlerle öcü olarak gösterdiği bu havyan, balıkçıların tuttukları dev balıkları oltalarıyla yukarı çekerken, birden sudan sıçrayarak kapıp kaçtıkları için balıkçılar tarafından ‘katil’ sıfatına layık görülmüşlerdi.

Romalıların da, orca'ları ilk gördüklerinde ‘katil’ ismini taktıkları söylenir. Denizlerin en iyi avcısı orcalar bu kötü isimden sonraları da kurtulamadı.

En akıllı balık
Katil denilen orcaların en önemli özellikleri sahip oldukları zeka ve aile bağlarıdır. Parçalanmaz aile bağları içerisinde dişi yavrular annelerini ömür boyu terk etmezler.

Erkekler erişkin oldukları zaman başka bir dişinin ailesine katılır. Orcalar sualtında kendine özgü bir konuşma lisanına sahiptir.

Her ailenin belirgin bir ses melodisi vardır. Mükemmel sonarlarıyla kilometrelerce öteden suyun altındaki canlıları algılayan orcaların, ekip olarak avlanma teknikleri bütün diğer memeliler içerisinde en akıllıca olanıdır.

Ben de Cebelitark’ta rastladığımız bu muhteşem orca ailesinin tüm fertlerini resimlerini çekerken, kızım Jenny ise orcalar yerine benim resmimi çekmekle meşguldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!