Ayrımcılık belgelendi

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcılık belgelendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 16:29

Berlin'de diploma tezinde konut kiralamada yaşanan ayrımcılığı araştıran Emsal Kılıç(resimde), "Almanya'da ilk kez ev kiralamada ayrımcılık belgelendi" dedi.

Haberin Devamı

Berlin Humbold Üniversitesi'nde diploma tezini 'konut kiralamada yaşanan ayrımcılık' üzerine yazan Emsal Kılıç, Türklere ve diğer göçmenlere ev kiralamak istemeyen şirketlerin ayrımcılık yaptığını gözler önüne serdi. Humbold Üniversitesinde Sosyoloji bölümünü bu yıl bitiren Emsal Kılıç, tez hocası Prof. Dr. Hartmut Haeussermann’ın önerisi ile bu konuyu araştırdığını söyledi.
Kılıç 'Amerika'da bu alanda ayrımcılıkla ilgili çok araştırma var. Buna karşı mücadele eden kurumlar var. Fakat Almanya'da bu alanda hiç bir çalışma yok. Türk ve Alman kadınlar adına Willmersdorf ve Neukölln semtlerindeki ev şirketlerine 400 başvuru gönderdim. Alman ve Türkler adına yapılan ev kiralama başvurularının tamamını aynı koşullara sahip aileler adına yaptım'
'Almanların yoğun yaşadığı Willmersdorf semtinde 100 başvurudan sadece iki Türk ailesine cevap gelirken, 6 konut şirketi aynı kriterlere sahip olmalarına rağmen Alman başvurusunu değerlendirirken, Türkler adına yapılan başvurulara cevap vermedi" diyen Kılıç, tezinin bir bölümünü de ilgili resmi daire yöneticileri ile aynı konu üzerine yaptığı mülakata ayırdı.
Kılıç, 'Resmi yetkililer ayrımcılığı kabul etmiyor. Sadece Mitte ilçesi yabancılar danışmanı ayrımcılığı kabul etti. Başta Türkler olmak üzere göçmenler konut kiralamada kendilerine yapılan haksızlığa alışmışlar, bu konuda hiç bir şikayette bulunmamışlar. Asıl tehlikeli olan da zaten bu. İnsanlar artık ayrımcılığı doğal olarak kabul ediyor" dedi.

Berlin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Eren Ünsal 'Berlin'de konut kiralamada çok büyük sorunlar yaşanıyordu. Fakat bunu ispatlamak çok kolay değildi. Ayrımcılık belgelendi. Yıllardır bu alanda yapılan ayrımcılıkla mücadelede yetersiz kalınıyordu. Çünkü somut olarak ortaya birşeyler koymak çok kolay değildi' sözleri ile ayrımcılık karşısında yaşanan çaresizliği dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!