Ayrımcılığa ceza

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcılığa ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2009 15:29

Berlin'de anadili Almanca olmadığı gerekçesiyle işe alınmayan Dominik Cumhuriyeti vatandaşı Alanna Lockward'a kökene dayanarak ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle firmaya para ceza verildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da ayrımcılıkla mücadele yasasına dayanarak kendisini işe almayan sanat galerisini mahkemeye veren bir kişi davayı kazandı. Anadili Almanca olmadığı gerekçesiyle iş başvurusu ret edilen Dominik Cumhuriyeti vatandaşı Alana Lockward, ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle dava açtı. Davayı görüşen Berlin İş Mahkemesi, galerinin kökene bağlı olarak ayrımcılık yaptığı görüşüne vararak mahkum etti. Mahkeme, galerinin ayrımcılığa uğrayan Lockward'a üç maaş para ödemesini karara bağladı.

Yazılı ret geldi

İnternette bulduğu iş ilanına başvurduğunu ve sözlü mülakata gittiğini söyleyen Lockward, başvurusunun ret edildiğini söyledi. Bir süre sonra aynı galerinin hala eleman aradığını interette görünce kendi başvurusunun neden ret edildiğini öğrenmek için galeriye telefon açtığını belirten Lockward “Bana gerekçesini yazılı bildireceklerini söylediler. Bir süre sonra gelen yazıda anadilimin Almanca olmaması nedeniyle işe uygun bulunmadığımı öğrendim. Bunun üzerine Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu TBB bünyesinde oluşturulan ayrımcılıkla mücadele projesine başvurdum. Onların yardımıyla dava açtık. Ve davayı kazandık. Ayrımcılıkla mücadele için bu davada verilen karar beni çok sevindirdi” dedi.

Bu bir ilk

TBB bünyesinde oluşturulan Ayrımcılıkla Mücadele Projesinin Sorumlusu Nuran Yiğit alınan mahkeme kararının Berlin'de bir ilk olduğunu belirterek “Berlin'de ilk kez etnik kökenini nedeni ile işe almayarak yapılan ayrımcılığı mahkeme mahkum etti. Beş yılı aşkın süredir ayrımcılıkla mücadele projemiz ayrımcılığa uğrayanlara yardım ediyor. Bir çok olayı mahkemeye gitmeden çözdük. İş başvurusunun ayrımcı gerekçelerle ret edilip mahkemece mahkum edilmesi bundan sonra bu tür olayların üzerine daha kolay gitmememizi sağlayacak. İnsanlar günlük hayatta bir çok alanda ayrımcılığa uğruyor. Ayrımcılığa uğrayan mutlaka hakkını aramalı. Kendisinin ayrımcılığa uğradığını düşünenler bize başvursun” çağrısında bulundu.

Kökene bağlı

TBB Sözcüsü Safter Çınar ise “TBB olarak biz mahkemede müdahil taraf olarak yer aldık. Avrupa Birliği direktifleri gereği Almanya 2006 yılında tam istenilen olmazsa da ayrımcılıkla mücadele yasasını hayata geçirdi. Bu yasaya dayanarak iş hayatında ayrımcılığım mahkum edilmesi sevindirici. Ayrıca yasa gereği bazı sivil toplum örgütleri müdahil olarak duruşmalara katılabiliyor. TBB'nin bu davada olduğu gibi bundan sonraki ayrımcılıkla ilgili davalarda müdahil olarak katılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!