Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

Güncelleme Tarihi:

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2021 20:23

19 Şubat 2020’de Almanya’nın Hanau kentinde aşırı sağcı Tobias R.’nin düzenlediği terör saldırısında hayatını kaybedenler için, kurban yakınlarının kurduğu 19 Şubat Hanau İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine ülkenin dört bir yanında anma mitingleri düzenlendi.

Haberin Devamı

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız
HANAU Marktplatz’da siyasi gençlik örgütleri, öğrenci dernekleri ve sendikal gençlik örgütlerinin bir araya gelerek düzenlediği mitingde aşırı sağcıların silahsızlandırılması, örgütlerinin de kapatılması talep edildi. Saldırıyla ilgili ayrıntıların ailelerin ve gazetecilerin araştırması sonucu ortaya çıktığını belirten Gökhan Gültekin’in kardeşi Çetin Gültekin, “Biz açıkça söylüyoruz, korkunç saldırı, cinayetler tüm ayrıntılarıyla aydınlatılıncaya kadar rahat durmayacağız. Sesimizle, kurumsal ırkçılığa, devlet kurumlarında, poliste ve politikadaki görmemezliğe ve soğuğa karşı duruyoruz. Biz ırkçıların silahsızlandırılmasını talep ederken, Hanau’dan sonra ırkçılara yüzde 35 daha fazla silah ruhsatı verildi. Bugünden sonra da susmayacağız” dedi.
Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

Çetin Gültekin

Haberin Devamı

‘BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILSIN’
DİDF gençliği adına konuşan Eren Okçu da bir yıl önce politikacıların aynı meydanda tutamayacakları sözler verdiklerini söyledi: “Toplumdan baskı görmedikleri zaman ailelerin taleplerini yerine getirmeyecekleri belliydi. Talepleri yineliyoruz. Failin bağlantılarını ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Psikolojik sorunu olmasına rağmen neden silah taşıma ruhsatı olduğunu, olay gecesi polisin neden geç kaldığını bilmek istiyoruz. Olay tesadüf eseri olmadı. Yükselen sağcı, ırkçı, faşizan örgütlerin güçlenmesinden çıkan bir sonuç. Aileler de acılarıyla köşelerine sinip oturmayacaklar. Serpil Ünvar, okullarda ırkçılığın okutulmasını sağlamak için bir ‘Eğitim Enstitüsü’ kurma çalışması var. Toplumun da ırkçılığa karşı mücadeleyi sahiplenmesi şart.”

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

Hessen Milletvekili Saadet Sönmez ise ırkçılığın toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, “Bu korkunç düşünce sonucu yüzlerce insanımızı kaybettik, buna rağmen psikolojik sorunu olan insanların bireysel eyleminden söz ediliyor. Hükümet, sivil toplumun aşırı sağa karşı durmasını istiyor. Peki politika ne yapıyor. Vili’nin babası İçişleri Bakanı’na oğlunun dört kez polisi aradığını ama ulaşamadığını söylediğinde, kendisine polisin o gün mükemmel iş yaptığı yanıtı verildi” diye konuştu.
Aydınlanıncaya kadar durmayacağız
‘FAŞİZMLE MÜCADELE MODA DEĞİLDİR’
Frankfurt’ta gençlik örgütlerinin Friedensbrücke’de başlattığı anma yürüyüşüne yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Almanya’da nazi izlerinin silinmediğine dikkat çekilen konuşmalarda şöyle denildi: “Bugün kurumsal ırkçılığın noktaya bu açıdan bakıldığında olanlar bizleri şaşırtmıyor. Hanau, ülkemizin dünyaya açık, hoşgörülü bir ülke olduğu yalanını ortaya koydu. Irkçılık insan onurunu hedef alıyor. Bizi kabullenme cesaretiniz olsun. Sizin ülkeniz bizim de ülkemiz. Ülkemizde çok çeşitli, demokratik bir toplum olsun. Almanya’da artık yeni Hanau’lar, Möln’ler, Solingen’ler istemiyoruz. Politika aydınlatma sözünü yerine getirmelidir. Floyd’a yapılanı protesto edenler, bugün burada yok. Faşizme karşı mücadele moda değildir. Her gün hiçbir geri adım atmadan devam ettirmeliyiz.” Yürüyüş kent merkezindeki Hauptwache meydanında sona erdi.

Haberin Devamı

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

KARNAVAL EĞLENCELERİ İPTAL EDİLDİ
Terör saldırısının birinci yıl dönümünde Münih’te de anma etkinliği düzenlendi. Kentin ana meydanlarında toplanan vatandaşlar uyarı nöbeti tuttu, kurbanların anısına çiçek bıraktı, mumlar yaktı. Amnesty International ve Demokratik İşçi Denekleri Federasyonu DİDF tarafından farklı bölgelerde organize edilen gösterilerde ırkçı saldırı lanetlenirken, yetkili mercilerden olayların üzerine daha ciddi gidilmesi ve ırkçı örgütlerle mücadeleye ağırlık verilmesi istendi. 19 Şubat günü pandemi nedeniyle küçük kapsamlı yapılması planlanan geleneksel karnaval eğlenceleri de Hanau kurbanları anısına kent idaresi tarafından tamamen iptal edildi.

Haberin Devamı

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

MÜNİH’TE KAÇAK YAŞAMIŞ
19 Şubat 2020’de ırkçı terör saldırısını gerçekleştiren Tobias R.’nin, 2014-2019 yılları arasında Münih’te kaçak yaşadığı ortaya çıktı. Süddeutsche gazetesinin konuyla ilgili haberine göre, yaklaşık 5 yıl Münih’te bulunan saldırganın ikâmet kaydı olmadan atış poligonlarına gittiği, buralarda ve ormanlık alanda silahlı atış talimi yaptığı belirlendi. Önceki açıklamaların aksine ırkçı saldırganın polis tarafından da bilindiği, ancak hakkında hiçbir soruşturma açılmadığı kaydedildi. Zanlının, Temmuz 2016’da Münih’te bir alışveriş merkezine yapılan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırının da tanığı olabileceği ve her iki saldırı arasında benzer paralellikler bulunmasından dolayı savcılık soruşturmasının devam ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Aydınlanıncaya kadar durmayacağız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!