Ay Yıldız Altında Sürgün

Güncelleme Tarihi:

Ay Yıldız Altında Sürgün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 18:19

Türkiye'nin kucak açtığı Alman bilim adamlarının faaliyetlerini izlemek için gönderilen Herbert Scurla tarafından tutulan raporları "Ay Yıldız Altında Sürgün" adı altında kitaplaştıran Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen ve Dirk Halm, kitabı dün Berlin'de tanıttılar.

Haberin Devamı

Nazilerden kaçıp Türkiye'ye sığınan Alman bilimadamlarının faaliyetleri hakkında rapor tutan Herbert Scurla'nın yazıları "Ay Yıldız Altında Sürgün" adı altında kitaplaştırıldı. Raporları kitaplaştıran Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen ve TAM Uzmanı Dirk Halm, kitabı Berlin'de düzenlenen bir toplantıda tanıtırken, toplantıya Edzard Reuter de katıldı.

Türkiye'den döndükten sonra Berlin'in ilk belediye başkanı olarak görev yapan Ernst Reuter'in oğlu ve Mercedes-Benz işletmelerinin eski Yönetim Kurulu Başkanı Edzard Reuter, Anadolu'nun önemli ve farklı kültürlere evsahipliği yaptığına dikkat çekerek, "Türkiye kültürü ile Avrupa kültürü uyuşmaz diyenler ancak budala olabilir" dedi.

Kitap tanıtımını Edzard Reuter'le birlikte üstlenen Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Nesiller, Aile, Kadınlar ve Uyum Bakanı Armin Laschet de iki ülke arasında köklü dostluk ilişkileri bulunduğuna işaret etti.
Almanya'da genelde Türkiye'nin ve Türklerin 1961 yılında imzalanan İşgücü Göçü Anlaşması ile başlayan tek yönlü bir göçmüş gibi algılandığını belirten Laschet, çok az insanın Türkiye'nin Almanlara kucak açtığını bildiğini söyledi.

Armin Laschet, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Kemal Atatürk'ün Nazilere rağmen zulümden kaçan Almanlara kucak açmasının takdire şayan olduğunun altını çizdi. Bakan Laschet, Almanya'da genelde hep uyum alanında yaşanan eksikliklerden yakınıldığını belirtirken, "Almanya'da başarılı çok sayıda ekonomist, hukukçu ve başka alanlardan insanlar var. Bu başarı öyküleri de ön plana çıkarılmalıdır" dedi.

Kitaba önsöz yazan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, iki ülke arasında alışılmışın dışında bir partner ilişkisi bulunduğuna dikkat çekti. Steinmeier, Almanya'da yaşayan Türklerin ve Türk kökenli insanların iki ülke arasındaki ilişkiler açısından ayrı bir önem taşıdığını belirtirken iki ülkenin ve toplumlarının bu insanlar için büyük bir sorumluluk taşıdığına da yer verdi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!