Avusturya'da NATO üyeliği tartışması

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada NATO üyeliği tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 16:28

Avusturya’da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) AB parlamenteri Hannes Swoboda’nın, "birkaç yıl içinde NATO üyeliğini oylayabiliriz" açıklaması, muhalefet partilerinin sert tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) lideri Heinz Christian Strache, bir açıklama yaparak, "SPÖ’nün Avusturya’nın tarafsızlık statüsüne ihanet ettiğini ve silahlı kuvvetlerin NATO’nun askeri operasyonlarına katılmasına kapıyı açtığını" ileri sürdü. Koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPÖ’nün bir süreden beri "zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmasını" gündeme getirdiğine de işaret eden Strache, SPÖ’nün böylece "Avusturya’yı NATO üyeliğine hazırlamak istediğini" kaydetti. Yeşiller Partisi sözcüsü Peter Pilz de Swoboda’nın açıklamasının, "hükümetin güvenlik politikasına ilişkin kararsız bir tutum içinde olduğunun kanıtı olduğunu" söyledi.

Muhalefet partilerinden gelen sert tepkiler üzerine ikinci bir açıklama yapan Swoboda, "NATO’ya üyelik konusunu tartışmaya açmak istemediğini" ve "ABD’nin ittifak üzerindeki büyük etkisi nedeniyle NATO üyeliğine karşı olduğunu" ifade etti. 1938-1945 yılları arasında Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Avusturya, savaş sonrasında 1955 yılında imzaladığı anlaşma ile "tarafsızlık statüsünü" kabul etmişti. Avusturya bu anlaşma uyarınca hiçbir askeri ittifaka üye olamıyor.

Tarafsızlık anlaşması nedeniyle Avusturya’nın 1995 yılında Avrupa Birliğine üyeliği de tartışma konusu olmuştu. Avusturya da birçok eski Varşova Paktı üyesi ülke gibi, demir perdenin yıkılmasının ardından NATO içinde uygulamaya konulan "Barış İçin Ortaklık"(BİO) projesine taraf olarak NATO ile ilişkilerini sürdürüyor. Avusturya’nın NATO’ya üye olabilmesi için anayasasındaki tarafsızlık statüsünü iptal etmesi ve 1955 anlaşmasına taraf ülkelerin de onayını alması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!