Avrupa’yı soÄŸuk günler bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’yı soğuk günler bekliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 12:17

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş ve Rus doğalgaz dağıtım şirketi Gazprom’un Avrupa’ya yönelik doğalgaz sevkiyatını azaltma kararının enerji sektörüne olan olumsuz etkileri her geçen gün daha da belirginleşiyor ve gündelik hayatta daha hissedilir hale getiriyor. Yetkililer şimdiden tüketicileri enerji tasarrufu yapmaları için çağrıda bulunurken, özellikle kış mevsiminde konutların aşırı derecede ısıtılmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Haberin Devamı

Â

Avrupa’yı soğuk günler bekliyor
YAPILAN son araştırmalara göre, enerji fiyatları önümüzdeki dönemde büyük bir patlama yaşayacak. İnternetteki fiyat araştırma platformu Verivox tarafından yapılan analize göre, doğal gaz fiyatı yüzde 159 oranında artacak. Örneğin 2021’de yıllık doğal gaz tüketimi 20 bin kilovat saat olan bir ailenin enerji giderleri 1236 Euro iken, bu yılın temmuz ayında ise aynı orandaki enerji giderinin maliyeti 3 bin 199 Euro’ya fırladı. Özellikle yeni doğal gaz müşterilerinin tavan yapan enerji giderlerinden en fazla etkilenmesi bekleniyor. Doğal gaz dağıtım şirketiyle süreli sözleşmesi olan tüketicileri de süre bitiminde zamlı enerji fiyatları bekliyor.

Haberin Devamı

Verivox tarafından yapılan karşılaştırmalarda, tüm bölgesel doğal gaz dağıtım şirketleri yılbaşından bu yana doğal gaz birim fiyatını birkaç kez artırdılar. Zamlar yüzde 45’e varan orana çıkarken, bunun ortalama enerji tüketimi olan aileye yıllık ek maliyeti 770 Euro’yu buluyor. Enerji fiyatlarının ne kadar artacağı ise doğal gaz dağıtım şirketinin toptan alım maliyetine bağlı. Enerji fiyatlarının düşük olduğu savaş öncesi dönemde büyük miktarda doğal gaz alımı yapan şirketler enerji krizini daha kolay atlatırken, hâlihazırda tavan yapan fiyatlardan alım yapan doğal gaz dağıtım şirketleri ise bu yılın başından beri üç veya dört misli zamlanan doğal gaz fiyatlarını tüketicilere daha çok yansıtmak zorunda kalacak. Bu yüzden Verivox enerji uzmanı Thorsten Storck, tüketicilere yüzlerce Euro tasarruf yapmaları için doğal gaz dağıtım şirketlerinin birim fiyatlarını karşılaştırıp en uygun olanını tercih etmelerini öneriyor.

KÄ°RACILARA GECÄ°KMELÄ° FATURA
Doğal gaz dağıtım şirketiyle bizzat enerji tüketim sözleşmesi olmayan kiracılar, zamlı fiyatları gecikmeli hissedecek. Bu durumdaki tüketicilere yıl sonunda çıkarılacak enerji tüketim faturası, geçen yılki fiyatlara endeksli olduğundan zamlı fiyatlarla önümüzdeki yıl kesilecek faturalarda karşılaşacaklar. Gelecek yıl fatura şokundan etkilenmemek için kiracılara ev sahipleriyle konuyu görüşüp, kira bedeli içindeki enerji tüketim aidatını şimdiden artırma yoluna gitmeleri tavsiye ediliyor. Aksi takdirde dairesini doğal gazla ısıtan kiracılara, önümüzdeki yıl dört haneye varan ek ödeme faturası kesilebilir. Kiracıların, gelecek yıl yakıt giderlerini ödemede zorluk çekmemek için şimdiden kenara para atmalarında da fayda var.

Haberin Devamı

KÄ°RA KONTRATI FESHEDÄ°LEBÄ°LÄ°R
Almanya Evsahipleri Birliği’nden (DMB) verilen bilgiye göre, konut sahipleri kiracılarından şimdiden enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle doğal gaz aidatlarını artırabilecek. Özellikle mevcut aidat miktarı, artan enerji giderlerini karşılamayacak durumda olan kiracıların aidatları yükselebilecek. Artan aidatları ödemeyen veya sadece kısmen karşılayabilenlerin kira kontratı, aidatın bir ay aksaması veya gecikmesi halinde ev sahipleri tarafından feshediliyor. Böyle bir tehlikeyle karşılaşmak istemeyen kiracılar, ev sahipleriyle en kısa zamanda temasa geçip gerektiğinde ek enerji maliyetinin karşılanması için taksitlendirme yoluna gidebilir. Ödeme zorluğu çeken kiracılar yardımlaşma dernekleri üzerinden, devletin sunduğu bir takım maddi yardım ve destek imkânları hakkında bilgi edinebilir.

Haberin Devamı

ENERJÄ° TASARRUFU
İÇİN BİRKAÇ TÜYO
RUSYA’nın ‘Kuzey Akım 1’ boru hattından Avrupa’ya sevk ettiği doğal gaz miktarını azaltması, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da enerji fiyatlarının tavan yapmasına neden olurken, tüketiciler şimdiden ‘Nasıl enerji tasarrufu yapabilirim?’ derdine düştüler. Alman enerji uzmanlarının, evinizde basit çözümlerle her yıl yüzlerce Euro enerji tasarrufu sağlayacak tedbir ve önerilerini sizler için derledik. Yaz aylarında eve ısıtmak gibi bir dert olmasa da yine de şimdiden ısıtma sistemleri bakım altına alınıp yaz/kış ayarları gözden geçirilebilir. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tüketicileri Koruma Merkezi uzmanlarından Reinhard Loch, merkezi yakıt sistemlerinin yaz aylarında tümden kapatılabileceği ve böylelikle gereksiz yere enerji tüketiminin önüne geçilebileceği uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

KALORÄ°FER SÄ°STEMÄ°
Uzmanlar, evinizin içindeki kalorifer peteklerinin önünü mobilyalarla kapatmamanızı tavsiye ediyor. Aksi takdirde peteklerdeki ısının eşit bir şekilde odanın içinde dağılması engelleniyor. Ayrıca kalorifer petekleri tozdan ve kirden arındırılırsa, radyatörlerdeki olası ısı kaybı önlenmiş olur. Dikkat edilmesi gereken diğer noktanın ise kalorifer peteklerinde oluşan havanın sık sık alınması gerektiği. Kalorifer sisteminde fazla havanın bulunması halinde peteklerden aynı oranda randımanı alabilmek için kalorifer sisteminizdeki ısı ayarını yükseltmeniz gerekir ki, bu da gereksiz yere enerji tüketimine yol açar. Herhangi bir yapı malzemesi marketinden cüzi bir para karşılığında satın alabileceğiniz radyatör anahtarı ile kalorifer peteğinizdeki havayı sistemden dışarı salabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra, kalorifer sisteminizdeki basıncı kontrol etmeniz, gerektiğinde sisteme su takviyesinde bulunmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

KAPI PENCERELERE DÄ°KKAT
Enerji uzmanlarına göre, evinizin içindeki en büyük ısı kaybı kaynağı, hava sızdıran kapı ve pencereler. Kapı ve pencerelerden kaynaklanan ısı kaybı kesinlikle hafife alınmamalı. Basit bir deneyle kapı ve pencerelerinizin hava sızdırıp sızdırmadığını test edebilirsiniz. Bunu bir yaprak kağıtla yapabilirsiniz. Kâğıdı, çerçevenin üzerine bırakın ve kapı veya pencerenizi kapatınız. Kapalı olan pencere veya kapı kanadı ile çerçeve arasına sıkıştırdığınız kâğıt parçasını kolaylıkla çekip çıkarabiliyorsanız o zaman sızıntı var demektir. İzolasyon bandıyla kapı ve pencerelerinizden kaynaklanan ısı kaybını önleyebilirsiniz. Yaz aylarında evini soğutmak için birçok kimse, soğutucu cihaz satın alıyor. Ancak evinizi yaz aylarında serin tutmak için başka ve hatta daha tasarruflu yöntemler var. Örneğin pencerelerdeki perdeleri çekebilir, panjurlarınızı da sabahtan, havalar henüz ısınmamışken indirebilirsiniz. Böylelikle daha ucuz yoldan odalarınızı serin tutabilirsiniz. Üstelik bunun size hiçbir maliyeti de yok.

 DEVAM EDECEK: Evinizdeki elektronik eşyalardan nasıl enerji tasarrufu yapabilirsiniz?

BAKMADAN GEÇME!