Avrupalı Türkler'e uygun konut imkanı

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türklere uygun konut imkanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 10:02

Almanya'nın köln Kenti'nde sivil toplum örgütü temsilcileriyle biraraya gelen Devlet Bakanı Yazıcıoğlu sorunları dinledi. Yazıcıoğlu, talep gelmesi durumunda yurtdışındaki Türklere TOKİ'den uygun konut edinme imkanı sunacakları müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Almanya ziyaretinin ilk durağında, Yurtdışında yaşayan Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Köln'de sivil toplum örgütü temsilcileriyle biraraya geldi. Yalnızca ilk bölümü basına açık olan toplantıda Yazıcıoğlu ucuz ve uygun ödeme koşullarıyla konut imkanı sunan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) imkanlarından yurtdışında yaşayan Türklerin de yararlanabileceği müjdesini verdi. TOİK'nin güvenli bir kurum olduğunu ifade eden Said Yazıcıoğlu, "Eğer talep gelirse bunu değerlendiririz" dedi.

Kısa sürede teslim

Şuan sadece Türkiye'de ikamet edenlerin faydalanabildiği konutlar hakkında bilgi veren Bakan Yazıcıoğlu şunları söyledi: "TOKİ çok başarılı uygulamaları olan bir kurum. Konutları çok kısa sürede yaparak teslim ediyor. Bunun sizler açısından da değerlendirilmesini istiyoruz. Yoğun bir talep gelirse büyük şehirlerde, sahil kentlerinde konut edinme niyetinde olanlar yapılacak bir programlama sonucunda konut edinebilirler. TOKİ bunu başarabilecek güç ve donanımdadır. Bu konuya ilgi olacağına inanıyorum. TOKİ aldığı bütün işleri zamanından önce bitirmiştir. Size çeşitli talepler geliyor olabilir. Tabi ki yapılacak işlerde güven esastır. TOKİ bu bağlamda da kendini kanıtlamıştır."

CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPTIK

Yurtdışında yaşayan Türklerin sorunları ile ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Said Yazıcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurtdışında yaşamanın bazı zorlukları olduğunu biliyoruz. Bu zorlukları zaman zaman da gözlemliyoruz. Değişik bakanlıklardan, üniversitelerden, çeşitli kurumlardan, sivil toplum örgütlerin yardım alarak geniş çaplı bir çalışma yaptık. Sizlerle ilgili konuları ele aldığımız bu ciddi çalışma 3-5 ay sürdü. Yaşanan sorunları acil olanlardan başlayarak sıraladık ve kısa, orta, uzun vadeli olarak ayırdık. Bu çalışmanın sonunda kendimize bir yol haritası belirledik".

Oy hakkı sorunu çözülecek

Yapılması gereken tüm işleri ciddiyetle takip ettiklerini söyleyen Yazıcıoğlu "Başbakanımız yurtdışında yaşayan Türklerin oy hakkı meselesini çözmemiz talimatını verdi. Kısa sürede yasa hazırlandı ve kanunlaştı. Sandıkla, mektupla, dijital sistemle ve ve daha önceki gibi gümrük kapılarında oy verme sistemi getirildi. Daha sonra konu Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme oy verme güvenliğini zedeleyeceği gerekçesiyle mektupla oy verme kısmını iptal etti. Bu pek makul gelmedi bize."

BİRLİK OLUN

Bakan Yazıcıoğlu, yurtdışında yaşayan Türklere birlik çağrısı da yaptı. Yazıcıoğlu, "Almanya'da üç bin dernek var. Bunlar çok önemli. Bu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Türkiye'den ve içinde yaşadığınız toplumdan isteklerinizi ısrarla talep edin. Farklılıkları ortaya koyarak ortak menfaatler etrafında biraraya gelinebilir. Bunun örneklerini yaşadık. Ayrıca ekonomide, siyasette ve ticarette aktif olun. Bizim uyumdan anladığımız ise kendi örf ve adetleriniz koruyarak sosyal hayatın içinde olmanızdır" şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!