Avrupa'da ulaşım felç

Güncelleme Tarihi:

Avrupada ulaşım felç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 10:41

Avrupa genelinde şiddetini artırarak yağan kar ve buzlanan yollar, hava, kara ve demiryolu ulaşımını felç etti. Fransa, Lüksemburg ve Belçika ağır vasıta araçların girişlerini yasaklarken, binlerce uçak yolcusu Frankfurt, Paris ve Londra havaalanlarında mahsur kaldı.

Haberin Devamı

KARA kış Avrupa'da etkisini sürdürmeye devam ediyor. Aşırı kar ve dondurucu soğuklar nedeniyle buzlanan yollar, hava ve karayolu ulaşımını felç etti. Şiddetli kar yağışı yüzünden zaten geçit vermeyen karayolların, kayan ağır vasıta araçları yüzünden kapanmasının önlenmesi için Fransa, Lüksemburg ve Belçika, 7,5 tonun üzerindeki TIR'ların ülke sınırlarından giriş yapmalarını önceki günden bu yana yasakladı. Yasağın ne kadar süreceği açıklanmazken, ağır vasıta şoförleri, söz konusu ülke sınırlarına gelmeden araçlarını dinlenme tesislerine çekmeye çağrıldı.

16 BİN HANE ELEKTRİKSİZ
Kötü hava koşulları, Avrupa'daki hava trafiğini de altüst etti. Paris'teki Charles de Gaulle Havaalanı'nda seferlerin yüzde 40'ının iptal edilmesi veya rötar yapması nedeniyle binlerce yolcu, geceyi alanda geçirdi. Paris, Brüksel ve Londra arasında sefer yapan Eurostar ve Thaly isimli trenlerin seyir hızını düşürmesi bağlantılarda gecikmelere neden olurken şiddetli kar yağışı nedeniyle Fransa'nın kuzeydoğusunda 16 bin hanede elektrikler kesildi.

BİR KİŞİ ÖLDÜ
Alman demiryolları işletmesi DB, çok sayıda insanın uçak yerine demiryolunu tercih ettiği için trenlerin aşırı derecede dolu olduğunu belirtirken, hatta önceki gün yolcuları gündüz saatleri yerine sabah veya akşam saatlerinde trenle seyahat etmeye çağırdı. Bu arada Berlin'de rayları buzdan arındıran işçilerden biri, kaza sonucu hayatını kaybetti, biri de yaralandı. Banliyö treninin çarpması sonucu meydana gelen kazanın nedeni ise araştırılıyor.

YOLLAR BUZLANACAK UYARISI
Alman Meteoroloji Dairesi, hava durumunun önümüzdeki günlerde de Avrupa genelinde pek değişmeyeceğini açıkladı. Ülkenin güney kesimlerinden gelen ılık havanın gece ülkenin kuzeyine ulaşacağını ve bu nedenle birçok bölgedeki karın yağmura dönüşeceğini kaydeden meteorologlar, dondurucu soğuklar nedeniyle yollarda buzlanmanın meydana gelmesinin beklendiğini ifade ettiler. Avrupa'nın diğer ülkelerinde de yollarda buzlanma tehlikesinin olduğu bildirildi.
Öte yandan Noel tatili nedeniyle önümüzdeki perşembeden itibaren yollarda araç yoğunluğunun artacağı uyarısında bulunan Alman otomobil kuruluşu ADAC yetkilileri, Noel Günü olan 24 Aralık'ta yolların sakin olmasını, ertesi günden itibaren ise geri dönüşlerin başlaması nedeniyle yolların yine tıkanabileceğini bildirdiler.

YOLCULAR OTOBÜSLERLE TAŞINDI
Buzlanma ve sürekli yağan kar nedeniyle Türkiye'den Frankfurt'a gelmesi beklenen uçaklarına iniş-kalkış izni alamayan SunExpres havayolu şirketi, yolcularını otobüslerle başka kentlere taşıyarak sorunu çözmeye çalışıyor.
Şirket, İzmir, Antalya ve İstanbul'a gidecek Frankfurt yolcularını, iniş ve kalkış izni aldığı Köln Havalimanı'na getirirken, keza Frankfurt'a inmesi gereken yolcuları da Köln'den alıp, Frankfurt'a transer etti. Saatlerce Frankfurt havalimanında bekledikten sonra otobüsle Köln'e götürülen yolculardan Aytaç, Kolancı, Sertok aileleri, "En azından Türkiye'ye Köln'den de olsa uçabileceğiz. Yoksa tatilimizin bir kaç gününü havalimanında geçirecektik" dediler.
THY ise Türkiye'de farklı saatlerde planlanan seferlerin yolcularını, Frankfurt Havaalanı'nda iniş izni verilen 320 kişilik Boeing uçağında toplayıp Frankfurt'a, buradaki yolcuları da aynı şekilde İstanbul'a taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!