Avrupa’da Giorgia Meloni korkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da Giorgia Meloni korkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2022 09:41

‘Medeniyet projesi’, ‘Demokrasi projesi’ olarak bilinen Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu üyelerinden olan İtalya’da geçen pazar günü yapılan genel seçimleri sağ ittifakı oluşturan aşırı sağcı Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri (FdI), Matteo Salvini’nin öncüğündeki Lig ve eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin başını çektiği Haydi İtalya (FI) kazandı.

Haberin Devamı

Avrupa’da Giorgia Meloni korkusu

SEÇİMLERDEN yüzde 26.2’yle İtalya’nın Kardeşleri en güçlü parti olarak çıktı. Lig yüzde 8.9 ve Haydi İtalya da yüzde 8 oy aldı. Ancak 200 sandalyeli senatoya 112, 400 sandalyeli parlamentoya 235 temsilci gönderen sağ ittifak iktidara gelmeyi garantiledi.
Henüz 15 alındayken İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Mussolini’nin destekçileri tarafından kurulan İtalyan Sosyal Hareketi’ne (MSI) katılan, 19 yaşındayken aşırı sağcı Ulusal İttifak’a (AN) giren ve aynı partiden 29 yaşında milletvekili seçildikten sonra 2008 yılında Berlusconi hükümetinde Gençlik Bakanı görevini üstlenerek ‘İtalya’nın en genç bakanı’ sıfatını alan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri’nin 45 yaşındaki lideri Giorgia Meloni de başbakanlık koltuğuna oturmayı garantiledi.
Tabii İtalya’nın ‘ilk kadın başbakanı’ olmayı da.

Haberin Devamı

‘BU GECE İTALYA İÇİN İYİ BİR GECE’
Seçim gecesi geç saatlerde sonuçlar şekillenmeye başlayınca, bir otelin salonunda kendisini bekleyen dünya basının temsilcilerinin karşısına 1970’li yılların hiti olan ‘Il cielo e sempre piu blu’ (Gökyüzü hep daha mavi olacak) parçası eşliğinde çıktı.
“Bu gece gururun, kurtuluşun, gözyaşlarının, kucaklaşmaların, rüyaların ve anımsamaların gecesi olacak” diyerek sözlerine başladı.
“Bu gece İtalya için iyi bir gecedir” dedi.
Ulusal kimliğe çok önem verdiklerini ve vermeyi sürdüreceklerini vurgularken, “İtalyanların İtalyan olmaktan ve İtalyan bayrağını dalgalandırmaktan gurur duymaları bizim hedefimizdir ve bunun için tüm gücümüzle çalışacağız” dedi.
Daha önceki yıllarda “Mussolini’nin iyi bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum. O ne yaptıysa İtalya için yaptı” diyen ve kendisine dönük faşist suçlamalarını geri çeviren Giorgia Meloni’nin 2012 yılında kurduğu İtalya’nın Kardeşleri’nin iktidara koşması, Avrupa’da tedirginliği artırdı.
Her ne kadar kısa bir süre önce Meloni, sosyal medyada, İtalya’yı AB’den uzaklaştırmak istediği yönündeki iddiaların gerçekle bağdaşmadığını içeren İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bir video paylaşsa da inandırıcı olmadı.
İtalya’da aşırı sağın seçimleri kazanması ve AB’nin demokratik değerlerine riayet edilmemesi durumunda yaptırımların uygulanacağı tehdidinde bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in seçimlerden sonra sesi çıkmadı.
Ama Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı SPD’li Alman politikacı Katharina Barley, “Giorgia Meloni Avrupa’nın yapıcı olarak birlikte hareket etmesi için bir tehlikedir” dedi.

Haberin Devamı

‘AVRUPA İÇİN İYİ DEĞİL’
Avrupa Parlamentosu Alman Yeşiller Sözcüsü Rasmus Andresen, “AB’nin kurucu üyesi ve üçüncü büyük ekonomisine sahip İtalya’nın sağa kayarak demokrasi ve Avrupa karşıtı bir hükümet kurması AB’yi etkileyecektir” dedi.
CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de İtalya’nın sağa kaymasına “Avrupa için iyi değil” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, henüz bir yorumda bulunmadı.
Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, “Başbakan Olaf Scholz, İtalya’nın çok Avrupa dostu yurttaşlarıyla Avrupa dostu bir ülke olduğu ve bu durumun değişmeyeceği görüşündedir” açıklamasında bulundu.
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Federal Meclis milletvekili Bestrix von Storch, “Biz İtalya ile birlikte neşeleniyoruz” dedi.
Parti arkadaşı Malte Kaufmann “İtalya için iyi bir gün. Avrupa için iyi bir gün” içerikli tweet paylaştı.
Giorgia Meloni’nin İtalya Başbakanı olmadı halinde Türkiye’nin de işi kolay olmayacaktır.
Meloni, Türkiye’nin AB üyeliğine karşıdır.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN İŞİ ZOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında İtalya’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında “Türkiye’nin AB’ye alınmasına hayır”, “Avrupa’nın İslamlaştırılmasına hayır” diye açıklamada bulundu.
Daha sonraki yıllarda Türkiye’nin AB’ye üyelik statüsünün iptal edilmesini ve müzakerelere son verilmesini bile önerdi.
Evet…
Kendi yaşamını içeren kitabında, “Ben Giorgia’yım, ben bir kadınım, ben bir anneyim, ben İtalyanım, ben Hıristiyanım” vurgusu öne çıkaran Giorgia Meloni ile yalnız Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da işi zor olacağa benziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!