Avrupa'da 23 Nisan coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada 23 Nisan coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2008 21:39

Türkiye'de olduğu gibi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Avrupa'da da törenlerle kutlandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de olduğu gibi Türkiye'nin dış temsilciliklerinde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Berlin'de yapılan kutlamalar çerçevesinde Berlin Büyükelçiliği ve Başkonsololuğu koltuklarına geçici olarak çocuklar oturdu. Görevine bir süre önce başlayan Büyükelçi Ahmet Acet'in Ankara'da olması nedeniyle yerine vekalet eden Elçi Müsteşarı Vakur Erkul bir grup öğrenciyi makamında kabul etti. Çocuklara hediyeler veren Elçi Müsteşarı Erkul, makamını da geçici olarak Mühleau İlkokulu 5. sınıf öğrencisi Enes Arpacı'ya bıraktı. Büyükelçi koltuğuna oturan Enes Arpacı Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne üye yapmak için çalışacağını söyledi. Minik Büyükelçi 'Hedefim Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha geliştirmek ve Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne taşımak. Avrupa Birliğine üye yapmak için çalışmak' dedi.


Çocuk Parlamentosu toplandı

Berlin'de kurulan 23 Nisan derneği tarafından ilk kez düzenlenen Çocuk Parlamentosu Berlin'de toplandı. Berlin'deki farklı okullarda eğitim alan 5-15 yaş grubu çocuklar, Berlin Eyalet Meclisi'nde biraraya geldi. İlk olarak meclisi gezen çocuklar, Berlin siyaseti, eyalet meclisinin tarihi ve işleyişi konularında bilgi aldı. 23 Nisan Çocuk Şenliği organizatörlerinden Ali Yıldırım'ın öncülüğünde düzenlenen Çocuk Parlamentosu kapsamında, çocuklar 376 numaralı salonda toplanarak ilk Çocuk Parlamentosu'nun açılışını yaptı. Türk kökenli milletkvekillerinden CDU'lu Emine Demirbüken, Yeşillerli Özcan Mutlu ve SPD'li Dilek Kolat ile Berlin Başkonsolosu Ahmet Alpman da Çocuk Meclisi'nin açılışında hazır bulundu. Milletvekilleri, çocuklara demokrasi ve parlamenter sistemin işleyişi hakkında bilgi verirken, çocuklar da söz alarak, gelecekte nasıl bir dünya ve siyaset beklediklerini dile getirdi.


Marşlarla kutladılar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Frankfurt Başkonsolosluğu'nda da coşku ile kutlandı. Frankfurt yakınlarında bulunan Offenbach Walldschule ve Friedrich Ebert Okulu öğrencilerinden Rukiye Canpola, Rümeysa Demirezen, Rüveyda Demirezen, Dilara Aydın, Serhat Selek, Sara Bölge, Meryem Görgülü, Oğuzhan Onur Önder, Tuğçe Önder ve Ayşe Dağcı öğretmenleri Fatma Leyla Masatlı ile birlikte Başkonsolosluğa süpriz yaptılar. Öğrenciler Başkonsolos Salih Boğaç Güldere'nin makam odasına, 'Dağ Başını Duman Almış' maaşını söyleyerek girdiler. Başkonsolos Güldere, Muavin Konsolos Ferid Oruçun Başaran ve Muavin Konsolos Güçlü Kalafat öğrencileri sevgi ile karşıladı. Daha sonra öğrenciler sırasıyla tek tek Başkonsolosluk koltuğunu devir aldılar. Başkonsolos Güldere öğrencilerle bir saate yakın birlikte oldu. Öğrencilerle sohbetinde Başkonsolos, "Atatürk'ü çok iyi öğrenin. Onu okuyun" tavsiyesinde bulundu.

Viyana'da 23 sevinci

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin Viyana büyükelçiliğiyle başkonsoloslukta da törenle kutlandı.

Aralarında yabancıların da bulunduğu Viyana’daki Darwingasse ilkokulu 1. sınıf öğrencilerinden 26 çocuk, Türkiye’nin Viyana büyükelçiliğini ve başkonsolosluğu ziyaret etti.

Büyükelçi Selim Yenel görevli olarak Türkiye’de bulunduğu için öğrenci ve öğretmenleri Birinci Müsteşar Meral Barlas kabul etti.

Öğrencilerden 6 yaşındaki Şüheyda Öğreten, sembolik olarak bir süre büyükelçinin makamına oturdu ve önceden hazırlanan bir konuşma metnini arkadaşlarına okuduktan sonra imzalayarak büyükelçiliğin evrak dosyasına bıraktı.

23 Nisan büyükelçisi Şüheyda Öğreten, arkadaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye Büyük Millet Meclisinin bundan 88 yıl önce Ankara’da açıldığını ve Türk milletinin ulusal egemenliğine kavuştuğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, yüce önder Atatürk’ün bu önemli günü çok sevdiği ve güvendiği çocuklara armağan ettiğini" söyledi.

Minik büyükelçi Öğreten, yarının büyükleri çocuklarımızın yeniliklere açık, çevresindeki olaylara geniş bir açıdan bakabilen, hoşgörülü bireyler olarak yetişmeleri en büyük arzumuzdur diyerek, "Avusturya’da yaşayan çocuklarımızın eğitimleri ve kültürleriyle Türkiye ile Avusturya arasında dostluk ve işbirliği köprüsü olacaklarına inandığını" kaydetti.

Büyükelçilik Müsteşarı Meral Barlas da, Büyükelçiliğin görev ve yetkileri hakkında öğrencilere bilgi vererek sorularını yanıtladı. Barlas, daha sonra öğrencilere meyve suyu ve kuru pasta ikram ederek hediyeler verdi.

BAŞKONSOLOSLUKTA 23 NİSAN KUTLAMASI

Darwingasse ilkokulu 1. sınıf öğrencileri, daha sonra sınıf öğretmeni Vera Raiman ve Türkçe öğretmeni Lale Yılmaz ile birlikte aynı binada bulunan Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğunu da ziyaret ederek, başkonsolos Sedat Önal ile görüştü.

Öğrencileri makamında kabul eden başkonsolos Önal, başkonsolosluğun görev yetkileri konusunda bilgi vererek sorularını yanıtladı.

Başkonsolos Önal da sembolik olarak makamını geçici bir süre 7 yaşındaki Gizem Arslan’a bıraktı. Boyundan büyük makam koltuğuna oturmaktan heyecanlanan Arslan, arkadaşlarının ve başkonsolosluk mensuplarının 23 Nisan bayramını kutlamakla yetindi.

Başkonsolos Sedat Önal da kendisini ziyaret eden öğrencilere çeşitli hediyeler verdi ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

BUDAPEŞTE’DE 23 NİSAN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de de törenle kutlandı.

Macaristan Türk-Macar Kadınlar Derneği tarafından başkentteki Naphegy parkında yer alan Atatürk büstü önünde düzenlenen törene, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği çalışanları, üniversitelerde okuyan Türk öğrenciler, Türk vatandaşları ve çocuklarıyla dernek üyeleri katıldı.

Dernek başkanı Necla Aksop’un konuşmasıyla başlayan törende, katılımcılar İstiklal Marşı’nı okudu. Daha sonra, çocuklar şiirler okudu ve birlikte marşlar söyledi.

Tören, Atatürk’ün büstüne çelenk konulmasıyla sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!