Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2024 12:51

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da coşkuyla kutlandı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki T.C. Büyükelçilikleri ve Başkonsoloslukları tarafından etkinlikler düzenlendi. Almanya’nın çeşitli kentlerinde de şenlikler, etkinlikler düzenlendi.

Haberin Devamı

BAŞKENT Berlin’de Türkiyemspor’un Blücher Caddesi’ndeki tesisleri ve sahasında düzenlenen ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet (KKTC) Berlin Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, T.C. Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, Berlin Büyükelçiliği Müsteşarları Aslı Şanlı ile Yankı Kocaefe, başkonsolosluğun muavin konsolosları ve başkonsolos yardımcısı Nagi Tayru, T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavir Vekili Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, büyükelçilik ve başkonsolosluk görevlileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve temsilcileriyle binlerce Berlinli katıldı. Şiirlerin okunduğu, spor müsabakalarının yapıldığı, halk oyunları ve Mehter Takımı’nın gösteri sunduğu etkinlik sırasında THY biletleri, bir hafta Antalya tatili ve laptop çekilişleri de yapıldı.

Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

ÖRF VE ADETLERİNİZİ UNUTMAYIN
Büyükelçi Şen, şenliğe katılanların bayramını kutlarken, çocuk ve gençlere “Ana diliniz Türkçeyi ve Almancayı çok iyi öğrenin; örf ve adetlerimizden kopmayın” çağrısında bulundu. “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşını geçen yıl 29 Ekim’de kutladık. Büyük fedakarlıklarla kurulan Cumhuriyetimiz, 29 Ekim 1923’te ilan edilmişti. Cumhuriyetimizin ilanına giden meşakkatli yolda 19 Mayıs 1919 ve 23 Nisan 1920 tarihleri, bizler için büyük anlam taşır” derken, ulu önderimiz Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara, 19 Mayıs’ı da ülkenin gençlerine bayram olarak armağan ettiğini hatırlattı. Büyükelçi Şen, “Sevgili gençler, sevgili çocuklarımız, kendinizi her zaman geliştirmenizde fayda sağlayacağına inandığım birkaç ricam, küçük bir tavsiyem var; ana diliniz Türkçeyi ve Almancayı çok iyi öğrenin; örf ve adetlerimizden kopmayın, bol bol kitap okuyun; çağımızın getirdiği dijitalleşmeyi iiyi benimseyin; hem bulunduğunuz topluma, hem ülkemize, hem de dünyanın meselelerine vakıf olun, dünyayı daha iyi hale getirmek için sonuna kadar gayret edin. Sizi evladı gibi gören bir büyüğünüz olarak, ihtiyacınız olduğunda yanınızda olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtiyor, sizi en kalbi duygularımla selamlıyor ve güzel bir şenlik günü geçirmenizi diliyorum” açıklamasında bulundu.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Başkonsolos Şanlı ile Eğitim Müşavir Vekili Karagöl de, Türkiye’den binlerce kilometre uzakta da olsa milli değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatmanın, geleneklerimizi sürdürmemizin öneminin altını çizdiler. Etkinliğin düzenlenmesine katkıda bulunan Berlin Türkyemspor’a, yaşlı bakım hizmeti veren Dosteli’ne ve Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği’ne teşekkür ettiler.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

KUNDAKLAMALAR AYDINLATILSIN
T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Anadolu Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler, velilerin yanı sıra Eğitim Ataşesi Gamze Bozgöz, Din Ataşesi Ramazan Topal da katıldı. Anadolu Üniversitesi, Maarif Vakfı, Sanayi ve Ticaret Odası (IHK), Sağlık Kasası KKH gibi kurumlar da stant açtı. Duisburg’da bulunan Maarif Vakfı, çalışmalarını ve amaçlarını anlatırken, IHK meslek eğitimi konusunda bilgilendirme stantı açtı. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Başkonsolos Ali İhsan İzbul 19 Mayıs’ın tarihteki anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı. Anma ve kutlama toplantılarının tarih ve birlik beraberlik bilincine katkısından söz eden Başkonsolos İzbul “Bugünkü gibi, milli, dini bayramlarımız vesilesiyle düzenlenen kutlamalar bir yandan gençlerimizin tarih bilincini geliştirirken diğer yandan, Türk toplumunun birlik ve beraberliğinin daha da pekiştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu etkinlikler ayrıca kültürümüzün ve tarihimizi Alman dostlarımıza en iyi şekilde tanıtarak iki ülke arasında müttefiklik ve dostluk bağlarını sağlamlaştırmaktadır. Bir kez daha görev bölgemizdeki tüm vatandaşlarımızın ve özellikle gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum” dedi. Konuşmasında güncel kundaklamalara da değinirken, soruşturmaların en kısa zamanda sonuçlandırılıp faillerin gereken cezalara çarptırılmalarını beklediklerini de söyledi. Ayrıca, “Bütün STK’larımızı 10 Temmuz’da Düsseldorf’ta düzenlenecek Türk Günü kapsamında, ülkemizin ve kültürümüzün en iyi şekilde tanıtımı için stant açmaya ve varlık göstermeye davet ediyorum. Başvuruların önümüzdeki günlerde yapılması gerekiyor. Gerekli bilgiler STK’lara ulaştırılıyor” açıklamasında bulundu.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

BOL ALKIŞ ALDILAR
Konuşmaların ardından Ekin Derneği korosu, birbirinden güzel şarkılarıyla dinleyenlere müzikal bir yolculuk yaşattı DOTEM folklor ekibinin zeybek dansları ise izleyenlerden bol alkış aldı. Düsseldorf Başkonsolosluğundaki etkinliğe iş insanları Mustafa Sayın, Hüseyin Öztaş, Gürcan Çelik katkı sunarken, Duisburglu iş insanı Erkan Dural, Velbert’te düzenlenen 2024 Atatürk Kupası’na katılan kulüplere destek verdi. Başkonsolos, iş insanlarına sponsorluk desteklerinden dolayı teşekkür ederken, Erkan Dural’a da gençleri spora dayanışmaya birlik beraberliğe teşvik ettiği için ayrıca teşekkür etti. Etkinlik, Başkonsolosluk binasında yemek ikramıyla sona erdi.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

NURNBERG’DE GENÇLİK YÜRÜYÜŞÜ
Nürnberg’de ise ’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci himayesinde ilk defa Türk bayrakları eşliğinde 19 Mayıs Gençlik Yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşün ardından Wöhrderwiese isimli yeşil alanda müzik eşliğinde coşkulu kutlama yapıldı.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Kutlamaya Başkonsolos Cebeci, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Başkonsolos Cebeci bir konuşma yaparak şunları söyledi: “19 Mayıs aziz bir milletin diriliş hikâyesidir. Millî mücadelesinin simgesidir ve kurtuluş savaşının öncüsüdür. Hepiniz yaptığımız etkinliklere katılırsanız memnuniyet duyarım. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve milli mücadele arkadaşlarını, şehitlerimizi ve fedakâr gazilerimizi anıyorum ve önlerinde saygı ve minnetle eğliyorum. Özgüvenli iyi eğitim almış başarılı gençler yetiştirmek bizlerin görevidir. Türk diline ve Türkçemize sahip çıkalım, okullarda Türkçe derslerine katılmasını sağlayalım. Bugün gerçekleşen anlamlı kutlamaya katılanlara destek verenlere teşekkür ediyorum.”
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Kutlamada, bandırma vapur şiiri ve Atatürk’ün gençliğe hitabesi okundu. Özer Tekvando Okul öğrencileri tekvando gösterisi yaptı. Çuval yarışı, halat çekme ve çember yarışları yapıldı. Fürth Kültür Derneği’nin Hip Hop grubunun gösterisi ilgiyle izlendi. Nürnberg’de konser veren Selda Bağcan da kutlamaya katıldı, ancak konseri nedeniyle erken ayrıldı.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

ATATÜRK VİZYONUNDA İNSANA YATIRIM
Hannover Başkonsolosluğu kançılaryasında Başkonsolos Gül Özge Kaya ve Eğitim Ataşeliğince düzenlenen etkinliğe FöTEV Nds e.V., Hannover Türk Veliler Birliği, Lehrte Türk Veliler Birliği, DİTİB Nds- Bremen, İlim irfan Camii, UMUT, AS.ADD, CHP Hannover gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve iş yaşamından temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın ardından bir konuşma yapan Başkonsolos Gül Özge Kaya, tüm katılımcıların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarken “İstiklal Savaşı Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençliğimiz için ülkemizde olduğu gibi; yurt dışında da bizler görev bölgelerimizdeki gençlerle sürekli iletişim halinde olmaya azami gayret gösteriyoruz. Bir araya gelip örgütlenmeleri, çalışmaları ortak akılla yürütmeleri için her zaman destek veriyoruz. Gençlerimizin yüksek teknolojiyle tanışmaları, buradaki çalışmalarını ülkemizdeki girişimci gençlerle tanışmalarını önemsiyoruz” dedi.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Ülkelerin genç insan kaynağının küresel alanda en önemli rekabet güçlerinden biri olduğunu söylerken, “Ülkemiz bu çerçevede en büyük yatırımı insan kaynağına yapmaya devam etmektedir. Gençlerimizi Türkiye’de eğitim almaya, Türkiye’de ki girişimlerle işbirliği yapmaya, bu çerçevede ülkemizin önde gelen kurumları ve şirketlerin iş birliğiyle geliştirilen Türkiye Stajları Tecrübe Paylaşım Programı, Türkiye Bursları Yaz Araştırma Programı ve YTB Genç Destek Program’larına katılmaya davet ediyorum” dedi. Ve Atatürk vizyonunda insana yatırımın öneminin de altını çizdi.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

KARLSRUHE BAŞKONSOLOSU 19 MAYIS’I TÜRK ÖĞRENCİLERLE KUTLADI
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Karlsruhe Başkonsolosluğu, Türk üniversite öğrencilerine Weinheim Waid Lake Steakhaus Restaurant’ta verdiği yemekli panel davetiyle kutladı. Davete Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, panelist Nejdet Niflioğlu, dört kez dünya kingboks şampiyonu olan Gökhan Arslan ve psikolog Erdinç Üstündağ katıldı. 300’e yakın üniversite öğrencisinin katıldığı davette konuşan Başkonsolos Mahmut Niyazi Sezgin “Öğrencilerimizin iki ülke arasında bağların ve ekonominin güçlenmesi için ulu önder Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesiyle hareket etmelerini ülkemize, yaşadıkları ülkeye katkı sunmalarını diliyoruz” dedi.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu

Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu
LANDSHUT’TA 19 MAYIS COŞKUSU
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Bavyera’nın Landshut kentinde de coşkuyla kutlandı. Etkinlik kapsamında basketbolcu Ahmet Özcan tarafından düzenlenen Basketbol Turnuvası’na Münih Başkonsolosu Süalp Erdoğan ile Eğitim Ataşesi Dr. Akın Deveci de katıldı. Ergolding Mehrzweckhalle’deki kutlamaya katılan çok sayıda sporcu mücadele verirken, Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğrencileri başarılı bir gösteri sundu. Büyük coşku yaşanan etkinlikte Landshut Alevi Derneği de lösemili hastalara destek amacıyla, tıbbi örnek verilebilecek bir stant kurdu. Başkonsolos Süalp Erdoğan, katılımcıların bayramını kutlarken, etkinliği ve turnuvanın düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu
‘TC İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR’
Stuttgart ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Stuttgart Altes Feuerwehrhaus salonunda kutlandı. Kutlamaya Stuttgart Başkonsolısu Makbule Koçak, ADD Başkanı Elif Özel İsmailoğlu yönetim kurulu, üyeler ve davetliler katıldı. Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dedi.
Avrupa’da 19 Mayıs coşkusu
LONDRA’DA DA COŞKULU KUTLAMA
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Londra’nın kuzeyindeki Lee Valley Atletizm Merkezi’nde coşkuyla kutlandı. Tören, 14 Türk dernek okulunun katıldığı kortej yürüyüşü, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törenin ilk konuşmacısı Türk Toplumu Futbol Federasyonu (TTFF) Başkanı İrfan Davulcular oldu. Davulcular, “Bugün burada Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bırakmış olduğu Cumhuriyet’in devamlılığını sürdürmek, gençlerimizi bir araya toplamak ve bunun ev sahipliğini yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Cumhuriyet’i daha ileriye taşımak için bizler elimizden geleni Londra şehrinde yapmaya devam ediyoruz” dedi. Ardından İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan konuşmasını yaptı.

Haberin Devamı

ZAFERLE SONUÇLANAN MÜCADELE
Mertcan, “Yazılı notlarımı kenara bırakıp kalpten konuşacağım. O kadar gururlandım ki... Sivil toplum derneklerinin, Diyanet Vakfımızın okullarının, birçok derneğin birlikte çalışarak böyle bir tören yapıldığı için hepinizi tebrik eder, teşekkür ederim. Atatürk gençlerimize güvendi, biz de gençlerimizin iyi birer birey olması için çalışmakla görevlendirildik” ifadelerini kullandı. KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçisi Çimen Keskin ise konuşmasında, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletlerin, gelecekte de var olacağını ifade ederek, gençlerin 19 Mayıs ruhunu anlayarak ve çok çalışarak bu ruha sahip çıkmaya devam edeceğine yürekten inandığını belirtti. Keskin, 19 Mayıs 1919 ve Kurtuluş Savaşı’ndaki destansı mücadelenin Kıbrıs Türk halkının var oluş ve egemenlik mücadelesine de ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Dördüncü ve son konuşmacı Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Koray Ertaş oldu. Büyükelçi Ertaş, 105 yıl önce Millî Mücadele’nin çok zor şartlarda başladığını, Büyük Önder Atatürk’ün liderliğinde yürütülen mücadelenin hem askeri hem siyasi zaferle sonuçlandığını, bu anlamlı günün gençlere armağan edilmesinin vizyoner bir bakış açısının ürünü olduğunu belirtti. 

BAKMADAN GEÇME!