Avrupa sele teslim

Güncelleme Tarihi:

Avrupa sele teslim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 09:57

Havaların aniden ısınıp karların erimesi ve yağmurun da yağmasıyla bir çok nehir taştı. Almanya, Belçika ve Hollanda'da caddeler ve evlerin bodrum katları su altında kaldı. Nehir kenarındaki işyeri sahipleri sel nöbeti tutmaya başladı.

Haberin Devamı

HAVALARIN aniden ısınması ve karların erimesinin ardından başlayan yağmurlar Avrupa'da nehirlerin su seviyesini yükseltmeye devam ediyor. Dün bir çok nehir taşarken su baskınlarına önlem almak için çalışmalara hız verildi. Selden en çok etkilenen ülke olan Almanya'da Mosel ve Ren nehirlerinin taşması sonucu onlarca kasaba su altında kaldı. Baden Württemberg Eyaleti'ne bağlı Zell'de nehir suyu 8,70 metreye yükselirken koruma duvarını aşarak tarihi kent merkezini sular altında bıraktı. Trier ve Koblenz kentleri arasındaki kasabaların sular altında kalması yüzünden, buralarda nehir yollarının kapatıldığı ve gemi seferlerinin durdurulduğu kaydedildi. Mosel’in Ren Nehri ile birleştiği bölgelerde de su baskınlarına karşı hazırlık yapılıyor.

BELÇİKA'DA TEHLİKE SÜRÜYOR
Yükselen nehir suları Belçika'da da tehlikeli boyuta geldi. Özellikle ülkenin güneyinde bir çok bölgede sel alarmı verildiği bildirildi. Maas Nehrinin taşması nedeniyle kurtarma ekipleri set kurma çalışmalarına hız verdiler. Hollanda'da ise Maas nehrinde su seviyesinin hızla yükselmesi nedeniyle Limburg Bölgesi’nde ekstra önlemler alındı. Roermond kentinde birkaç sokak ile bazı tarlaların sular altında kaldığı öğrenildi. Roermond kentinin kısmen sular altında kalmasının önlenmesi için Roer nehrinin kapakları kapatıldı. Maastricht kentine bağlı Itteren köyüne 200 metre uzunluğunda ve 1 metre yüksekliğinde portatif alüminyum set yerleştirildi.

İŞYERLERİ ZOR DURUMDA
Uzmanlar Köln-Rodenkirchen ve Bonn kentlerinde su seviyesinin 9 metre barajını geçebileceği nedeniyle Ren nehri kıyısında sele karşı demir bariyerler ve kum torbalarıyla gerekli önlemi almaya başladılar. Bazı bölgelerde nehir kıyısındaki restoran, işyerleri ve evler bodrum ve giriş kattaki eşyalarını olası bir sel baskınına karşı topladılar. Artan su seviyesi nedeniyle Köln ve Bonn'da nehir seferleri trafiğe kapatıldı. Köln'ün Rodenkirchen semtinde yükselen su seviyesi nedeniyle aralarında Türk işletmeci Berkant Arslan'a ait Albatros Restoran olmak üzere nehirdeki tüm yüzer restoranlar kapandı. Restorana giriş için kullanılan demir iskelelerin büyük bir bölümü sular altında kaldı.

KÖPRÜLER KULLANILAMIYOR
Köln'de tehlike sınırı olan 9,40 metre yüksekliğinin aşılmasına karşı nehir kıyısındaki otel, işletme ve yolların önüne koruma duvarları inşa edildi. Saksonya Anhalt Eyaleti'nde ise su seviyesi alarm verici boyuta ulaştı. Magdeburg Sahil Koruma Merkezi yetkilileri, Beyaz Elster Nehri'ndeki su seviyesinin 4 metrenin üzerine ulaştığını belirterek, eyaletteki birçok yolun sular altında kaldığını açıkladı. Thüringen Eyaleti'nde ise bir çok köprü sel endişesiyle trafiğe kapatıldı. Yetkililer, Mosel'da nehir kenarındaki yerlerin sular altığında kaldığını açıklayarak su seviyesinin yükselmeye devam ettiğine dikkat çektiler. Bu arada 20 kentin sel sularına maruz kaldığı Rheinland Pfalz Eyaleti'nde ise nehir sularının saat başı bir santimetre aşağıya düştüğü bildirildi.

CADDELER TRAFİĞE KAPATILDI
Mainz ve Koblenz kentlerinde de yine sel sularına karşı önlemler artırıldı. Polis sözcüsü Ren nehri kıyısındaki park yerleri ile caddeler trafiğe kapatıldığını söyledi. Frankfurt Su Taşkınları ve Sel Önleme Merkezi'nden bir yetkili, su seviyesinin yavaş yavaş düştüğünü açıklarken, ancak bunun “tehlike geçti” olarak algılanmamasının, yağan yağmurla birlikte su seviyesinin her an yeniden yükselebileceğine dikkat çekti. Brandenburg'da su seviyesinin aşağıya düşmesiyle birlikte buz kırıcı özel gemiler Kuzey Denizi'ne açılan donmuş nehir yolunun açılması için çalışmalarına başladılar.

TREN SEFERLERİ İPTAL
Sel baskınları demir yolu ulaşımını da olumsuz etkiledi. Wupper Nehri'nin taşması nedeniyle Wuppertal'deki rayların sular altında kalıdğı ve bu nedenle tren seferlerinin yapılamadığı açıklandı. Yetkililer "Şehirler arası seferlerin etkilenmemesi için trenler alternatif yollara aktarılıyor" dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!