Avrupa Konseyi'nde İnsan Hakları Fonu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Konseyinde İnsan Hakları Fonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 21:21

Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na uymalarına destek amacıyla özel insan hakları güven fonu oluşturuluyor.

Haberin Devamı

İnsan hakları güven fonu oluşturulması kararı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis’in, Norveç’i ziyareti sırasında açıklandı.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere, ülkesinin bu fona 1.45 milyon dolarla ilk katkıyı yapacağını belirterek, diğer ülkeleri de güven fonuna katkıda bulunmaya çağırdı.

Stoere, güven fonunun, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun uygulanmasına yönelik ulusal tedbirler için yeni bir mali mekanizma haline geleceğini ümit ettiğini söyledi.

Bu anlaşmanın, Norveç’in Avrupa’da insan haklarının ilerletilmesine yönelik taahhüdünün ifadesi olduğunu belirten Stoere, kendi attıkları adımın, bu çabaya katılmaları için diğer ülkelere örnek oluşturduğunu da kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu 1950’de, üye sayısı şu an 47 olan Avrupa Konseyi üyesi ülkeler tarafından temel özgürlükleri ve insan haklarını geliştirmek amacıyla kuruldu. Konvansiyon, Strasbourg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini kurdu.

Kuruluşu Avrupa Konseyi ve Norveç tarafından duyurulan insan hakları güven fonuyla, Avrupa ülkelerine, insan hakları sözleşmelerini uygulamalarının önündeki kaynak ya da uzman eksiği gibi engelleri aşmaları için destek olunması amaçlanıyor. Fonun, insan hakları ihlallerinin soruşturulması, avukatların eğitilmesi ve hukuk sisteminde gerekli düzenlemelerin yapılması konularında ulusal projelere destek sağlayacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!