Avrupa için seçim vakti

Güncelleme Tarihi:

Avrupa için seçim vakti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 20:51

Almanya'da Bavyera Eyaleti'nde bugün eyalet meclisi seçimi için sandığa gidiliyor. Seçimde beş Türk kökenli aday da yarışıyor.

Haberin Devamı

AVUSTURYA'DA 22 TÜRK ADAY

YAKLAŞIK 200 bin Türk'ün yaşadığı Avusturya’da bugün erken genel seçime gidiliyor. Avusturya'da 6 milyon 931 bin 332 seçmen bulunuyor. Seçimlere 10'u bütün eyaletlerde olmak üzere toplam 13 parti giriyor. 2006 yılında yapılan genel seçimde katılım oranı yüzde 78.49 olmuştu. Bu seçimde seçmen yaşı 16’ya düşürüldüğü için Türk kökenli Avusturya vatandaşı yaklaşık 70 bin seçmen bulunuyor. 4 parti toplam 22 Türk kökenli adayı listesine aldı. Bu adayların arasında seçilme şansı olan tek aday Yeşiller Partisi'nin (Die Grünen) genel listenin 3. sırasından aday gösterdiği Alev Korun. 2006'da yüzde 11.04 oy toplamı ile 21 milletvekili olan Yeşiller Partisi'nden seçilmesine kesin gözüyle bakılan Korun federal Meclise girecek ilk yabancı kökenli milletvekili olacak. SPÖ, ÖVP, der LINKE (Sol) partilerindeki Türk kökenli adayların pek seçilme şansı görünmüyor.


İSVİÇRE'DE YEREL SEÇİM

ST. GALLEN

İSVİÇRE'nin St. Gallen Belediye Meclisi de, bugün yapılacak seçimle yeniden belirlenecek. 80 sandalyeli belediye meclisi için aday olan 235 siyasetçinin arasında üç Türk kökenli aday da yer alıyor. Hür Demokrat Parti'li (FDP) Oktay Ezer, Yeşiller Partili İsmail Köşker ve Hıristiyan Halk Partili (CVP) Erol Doğuoğlu, göçmenlerin haklarını savunmak için belediye meclisine aday olduklarını açıkladılar.


Almanya'da bugün gözler yaklaşık 260 bin Türk'ün yaşadığı Bavyera Eyaleti'nde yapılan seçimlere yöneldi. Seçmenler bugün sadece eyalette 5 yıllığına iktidarı belirlemekle kalmayacak, hem gelecek yıl yapılacak genel seçim hem de gelecek mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şimdiki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in tekrar seçilip seçilemeyeceğini de etkileyebilecek. CSU’nun eyalette mutlak çoğunluğu kaybetmesi halinde cumhurbaşkanını seçen Federal Konsey’deki sandalye dağılımı değişecek.

BEŞ TÜRK ADAY

Bavyera'daki seçim yarışında yer alan Türk kökenli adaylar, bölgelere şu şekilde dağıldı: Nürnberg’de ve Orta Franken seçim bölgesinde 6. sıra Yeşiller adayı Celal Turhan, yine Yeşiller’den Aşağı Franken seçim bölgesinde 3. sıra adayı Ayfer Fuchs ile FDP’den Yukarı Bavyera seçim bölgesinde 8. sıra adayı Mahmut Türker, Sol Parti’den Orta Franken seçim bölgesinde 7. sıra adayı Taylan Özen ve Plattling’de Sol Parti adayı Yasmin Bilen.


180 MİLLETVEKİLİ

9.3 milyon seçmenin bulnduğu Bavyera'da, 180 sandalyeli meclise girmek için 1.754 kadın ve erkek aday yarışıyor. 2003 yılında seçime katılma oranı yüzde 57.1 olmuştu. Her seçmenin iki oyu bulunuyor. İkisi de beyaz renkli olan seçim pusulasından küçük olanı birinci oy anlamına geliyor ve bu oy pusulasında seçmenin tercih ettiği parti adayının yanına bir çarpı işareti koyması gerekiyor. İkinci oy pusulasında ise seçime katılan siyasi partilerin seçim bölgesinde koyduğu tüm adayların isimleri yer alıyor. Seçmenin bu listede istediği adayın isminin yanına bir çarpı işareti koyması gerekiyor. İkinci oyla seçmen en altta bile olsa tercih ettiği adayı oyuyla üst sıralara çıkarma şansına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!