Avrupa’da fakirlik hortladı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da fakirlik hortladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 00:00

AB üyesi ülkelerde 40 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığına dikkat çeken Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu, bir yıl içinde toplam 2 milyon 986 kişiye 177 bin ton gıda yardımında bulunulduğunu duyurdu.

Haberin Devamı




Fakirlik Dosyası
Ortak para birimi Euro’ya geçiş sonrası alım gücündeki düşüş eğiliminin tüketici çabalarına rağmen 2005 yılında da ’fren’ tutmaması sonucu Avrupa’da fakirliğin hortladığı belirlendi.

AB üyesi ülkelerde 40 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığına dikkat çeken Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu, bir yıl içinde toplam 2 milyon 986 kişiye 177 bin ton gıda yardımında bulunulduğunu duyurdu. Federasyon yetkilileri, 19 bin 920 kuruluş tarafından sağlanan gıda yardımının maddi boyutunun 407 milyon Euro olduğuna işaret ettiler.

Fakir aile sayısının 100 binlik artışla 685 bine ulaştığı Hollanda’da geçim sıkıntısından bunalan dar gelirlilerin, hobi amacıyla meyve ve sebze ekilen Halk Bahçeleri’ndeki ürünleri çalmaya başlamalarının ardından, marketlerden hırsızlık olaylarının da son dönemde büyük artış gösterdiği belirlendi.

Hollanda Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) "Aile bütçesinin önemli dilimini oluşturan kira, gaz, elektrik ve yerel vergilerdeki artış, tasarruf çabalarını boşa çıkaracak" şeklinde yapmış olduğu değerlendirme 2005’e damgasını vurdu.

Hollanda İstatistik Bürosu ile Sosyal Kültürel Planlama Dairesi’nin ortaklaşa hazırladığı raporda da sorunun ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı. Fakir aile sayısının 100 binlik artışla 2005 yılında 685 bine ulaştığına işaret edilen raporda, yoksulluk düzeyinde yaşam süren yabancı oranın da tırmandığı belirtildi.

Raporda ayrıca, artan fakirliğin toplumlararası ilişkileri de olumsuz yönde etkileyeceği vurgulandı. 18 yaşın altında toplam 430 bin çocuğun yoksulluk içinde büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, halkın yaşam sürebilmek için büyük borçların altına girdiği ifade edilerek, "2002’de yüzde 5 olan borçlanma oranı geçtiğimiz yıl yüzde 10’a yükseldi" denildi.

Gündeme taşınmıyor

Hollanda’da son yıllarda hortlayan fakirliğin bilinçli bir şekilde gündem dışında tutulmaya çalışıldığını belirten Fakirlikle Mücadele Düşünce Kulübü Başkanı A. Bijleveld, yapılan araştırmaların ülkede 1,5 milyon kişinin yoksulluk düzeyinde yaşam sürdüğünü ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Koalisyonun büyük ortağı CDA’da (Hıristiyan Demokratlar Birliği) bir dönem milletvekili olarak da görev yapan A. Bijleveld, devlet kurumları tarafından izlenecek politikalarla ilgili hazırlanan raporlarda fakirlik kelimesine yer verilmediğine vurgu yaptı.

Bijleveld, "Hollanda’da asgari geçim düzeyi üçüncü dünya ülkelerine göre biraz yüksek olduğu için fakirlik sorunu ciddiye alınmıyor. Hollanda’da fakirliğin inanırlık sorunu var. Buna rağmen fakirlik düzeyinde yaşam sürenlerin sayısında son yıllarda tırmanış gözlenmekte" diye konuştu.

Acı tablo

Hollanda’da geçim sıkıntısından bunalan dar gelirlilerin, hobi amacıyla meyve ve sebze ekilen Halk Bahçeleri’ndeki ürünleri çalmaya başlamalarının ardından, bu grup arasında marketlerden hırsızlık olaylarının da son dönemde büyük artış gösterdiği belirlendi.

Ürünlerin ortadan kaybolmasının son dönemlerde sıklıkla yaşandığını ifade eden Halk Bahçeleri yetkilileri, ilk günler anlam veremedikleri olayla ilgili yapılan araştırmada acı bir tabloyla karşılaşıldığını kaydettiler.

Hırsızlıkların küçük miktarları kapsadığına işaret ederek, marketten alışveriş yapacak parası olmayan kişilerin hobi amacıyla sebze ve meyve ekilen bahçelere geceleri girip ihtiyaçları olan miktarda ürün çaldıklarına dikkat çeken yetkililer, "Benzer tablolar en son 20 yıl önceki ekonomik kriz döneminde yaşanmıştı" diye konuştular.

İzole yaşama yol açıyor

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı tarafından Sosyal Kültürel Planlama Dairesi’ne yaptırılan araştırmada, "Halkın yüzde 10’u izole bir yaşam içinde. Çocuklu dullar, ödenekliler, işsizlik dönemi geçirmiş kişiler, AB dışı ülkelerden gelmiş yabancılar ile Hollandaca’yı iyi bilmeyen kişiler risk gruplarını oluşturuyorlar.

Geçim sıkıntısı sosyal yaşamdan uzaklaşmanın en önemli nedeni" sonucuna varılmıştı. 860 kişi arasında yapılan araştırmada, dar gelirli ailelerin yüzde 50’sinin çocuklarına giyim parası bulamamaktan yakındığına dikkat çekilmişti.

Emekliler beslenemiyor

Ülkede 50 bini fakirlik sınırının altında olmak üzere yaklaşık 500 bin emeklinin maddi sıkıntılar içinde yaşadığını duyuran Yaşlılara Yardım Fonu yetkilileri, "Binlerce emekli maddi olanaksızlıklar nedeniyle sağlıklı bir şekilde beslenemiyor. Yapılan araştırmada bu grup insanların haftanın büyük bölümünü kahvaltı türü yiyeceklerle geçiştirdiklerini saptadık" ifadesinde bulunuyorlar.

Gıda bankaları

Yoksulluk sınırının altında yaşam süren aile sayısında yaşanan ’patlama’ sonrası oluşan Gıda Bankaları’na her geçen gün bir yenisinin eklendiği öğrenildi. Gıda toptancıları ile marketlerden kullanım tarihi bitime yakın ürünleri toplayarak özel paketler halinde ihtiyaç duyan ailelere dağıtan banka sayısının 16’ya ulaştığı bildirildi.

Yaklaşık 5 bin aileye el uzattıklarını belirten Gıda Bankası yetkilileri, "İş dünyasının maddi ve manevi desteği ile yoksul ailelerin hayatta kalmalarına çalışıyoruz. Gizli yoksulluk artık su yüzüne çıkmaya başladı. Yardım eli uzatılmazsa Hollanda’da açlık nedeniyle ölümler olacak" şeklinde konuşuyorlar.

Ünal ÖZTÜRK / AMSTERDAM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!