Avrupa basını Türkiye'yi yazdı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basını Türkiyeyi yazdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 09:25

Pazar gecesi müthiş bir mücadeleyle çeyrek finale kalmayı başaran Milli Takımımız için Avrupa basını geniş yer ayırdı.

Haberin Devamı

ALMAN BASINI:

Alman basını, Türk milli takımının Çek Cumhuriyeti’ni 3-2 yenerek çeyrek finale yükselmesinin tutkusundan ve yüksek moralinden kaynaklandığı ve heyecanlı bir maçtan sonra futbol mucizesi yarattığı görüşüne yer verdi.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, Türkçe olarak ”Sizin kadar sevindik” başlığıyla yayımladığı haberde, Türklerin sevinç ve coşkularını yansıtan fotoğraflara geniş şekilde yer verdi.

"Berliner Morgenpost” gazetesi, ”Türkiye olağanüstü dönüşü başardı” başlığıyla verdiği haberde, maçı anlatarak, Çek Cumhuriyeti defans oyuncusu Ujfalusi’nin, ”Defansımıza çok fazla güvendik. Bunun cezasını çektik” şeklinde konuştuğunu aktardı.

”B.Z” gazetesi, ”3-2, Nihat Cenevre’nin kahramanı” başlığıyla verdiği haberde, aynı şekilde maçı ayrıntılı bir şekilde anlatarak, Nihat’ın maç sonrasında ”Tarih yazdık ve yazmaya devam edeceğiz. Sıra
şimdi Hırvatistan’da ve bu takımı da yenebiliriz” dediğini bildirdi.

Haberin Devamı

”Berliner Kurier” gazetesi, ”İnanılmaz - Çekler 2-0 galip durumdayken pataklandılar” başlığıyla verdiği haberde, ”Böyle bir şey olamaz. Bu oyunun içerdiği dram, duygu ve çılgınlık, normal olarak tüm Avrupa
Şampiyonası’na yeter” şeklinde görüşe yer verdi.

”Die Welt” gazetesi, ”Türkiye olağanüstü moraliyle çeyrek finale yükseldi” başlığıyla verilen haberde, hiç kimsenin, maç sırasında 2-0 yenik duruma düşen Türk milli takımının yeniden canlanarak bu maçı
kazanacağını tahmin etmediğini savundu.

”Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesi de maçı ”Cech’in bir hatası, Nihat’ın 2 golü” başlığıyla değerlendirdi. Almanya’da yaşayan Türklerin sevinç gösterilerine geniş şekilde yer veren Alman televizyonları ve radyoları da Türk milli takımının inanılmaz bir maç oynayarak, Avrupa Şampiyonası’nın en güzel karşılaşmasını sunduğu görüşüne yer verdiler.

Almanya’nın tüm şehirlerinde yaşayan Türkler sokaklara dökülürken, Berlin polisi, başkentte de yaklaşık 25 bin Türkün ”Kudamm” adlı ana caddede sevinç gösterileri yaptıklarını, yaklaşık 500 aracın da bir konvoy oluşturduğunu bildirdi. Polis, kutlamaların büyük ölçüde olaysız geçtiğini, küçük kavgalar nedeniyle gözaltına alınan 8 kişinin de serbest bırakıldığını kaydetti.

FRANSA BASINI:

Haberin Devamı

Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti’ni 3-2 yenerek Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finale yükselmesi Fransız basınında, ”Türklerin büyük başarısı” şeklinde yorumlandı. L’Equipe, ”Türkiye çok uzaktan geldi” başlığıyla verdiği haberde, ”Nefes nefese maç” ifadesini kullandı.

”Türkiye’nin hiçbir zaman maçı bırakmadığını” yazan gazete, son dakikalarda gelen gol ile birlikte Türkiye’nin maçın penaltılara kalmasına izin vermediğini bildirdi.

Fransız gazetesi, bir önceki maça da atıfta bulunarak, ”Çekler’in, Türklerin maçı bırakmayacağı konusunda, İsviçre maçından ders almaları gerekirdi” ifadesini kullandı.

Le Figaro ise ”Çılgın bir maç” başlığıyla verdiği haberde, ”İsviçre’den sonra Türkiye’nin bir kez daha mucizeye imza attığı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Gazete, ”Türk futbolcuların, zihinsel olarak olağanüstü güçlü olduğunu” yazarken, ”Türkler inanılmazı gerçekleştirdi” ifadesini kulladı.

Le Figaro, Türk oyuncuları, psikolojik baskı altında iyi oynamayı başaran bir takım olarak tanımladı.

İSVİÇRE:

Portekiz yenilgisinin ardından Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’i döner olarak gösteren karikatürü yayınlayan Bilick Sport Gazetesi ile birlikte Tribune De Geneve Gazetesi ortak başlıklarında
”Türkler inanılmazı başardı” derken, haberde, ”Türkiye geriden gelip maçı kazanmasını bildi. 2-0 yenik duruma düşmesine rağmen oyundan kopmayan Türkler, özellikle maçın son 5 dakikasında harikalar yaratarak hem maçtan 3-2 galibiyetle ayrıldı hem de çeyrek finale yükselmesini bildi” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Le Matin Gazetesi ise ”Türkiye cehennemden çıktı” başlığıyla verdiği haberinde, ”75. dakikaya kadar 2-0 yenik oynayan Türkiye, Arda’nın muhteşem golüyle adeta şahlandı ve cehennemden çıktı” ifadelerini
kullandı.

L’express Gazetesi de ”Cenevre’de Türk mucizesi” başlığını attığı haberinde ”Türkler, Cenevre’de tarih yazdı, imkansızı başardı” diye yazdı.

İsviçre’nin en büyük tirajlı gazetesi L’equipe Gazetesi ise ”Türkiye’den saygı duyulacak uyanış” başlığı altında verdiği haberinde, ”Meraklı bekleyiş, Fatih Terim’in uyanması ve zaferiyle sona erdi” yorumunda bulundu.

YUNAN BASINI:

Türkiye’nin Çek Cuhmuriyeti’ni yenerek Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finale yükselmesi, Yunan basınında geniş yer buldu. Dini bayram nedeniyle gazetelerin bugün çıkmadığı Yunanistan’da, haber içerikli internet siteleri, Türkiye’nin organizasyona veda etmek için çok erken olduğunu gösterdiğini kaydettikleri haberlerinde, ay-yıldızlıların kendine güveni olan, cesur yürekli ve takımına güvenen bir dolu oyuncuya sahip bir takım olduğu görüşünde birleştiler.

Haberin Devamı

Siteler, ”Nereye varılıp varılamayacağını kimse bilemez. Ancak Çekler’i yenmek yürek istiyordu. Yalnızca yürekli olmak da yetmezdi. Terim paniklemeyi engelleyen isim oldu. Düşünceleri berrak, oyunları hızlıydı” yorumunda bulundular.

Türkiye’nin oyunda üstünlük kurmayı başardığını ve mücadele etmekten vazgeçmediğini ifade eden Yunan internet siteleri, ay-yıldızlıların görülmeye değer bir çizgide yollarına devam ettiklerini vurguladılar.

Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in özellikle 2. yarıda kurduğu takımı ”saldırgan” olarak niteleyen yayın organları, dizginleri ellerinden bırakmamaktaki başarılarını bir kez daha ortaya koyduklarını kaydettiler.

Fatih Terim’in takımdaki düzeni ile adeta resital verdiğini ve satranç tahtasında karşı takımı mat eden taraf olduğunu yazan yayın organları, Nihat Kahveci’nin ise takım kaptanı olmaktan öte ekibini sırtlayan oyuncu olduğunu belirterek, karşılaşmanın ”en değerli oyuncusu” olduğu görüşünde de birleştiler.

HOLLANDA BASINI:

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti’ni 3-2 yenerek çeyrek finale yükselmesi Hollanda basınında geniş yer buldu ve maç, Türklerin son 15 dakikadaki büyük başarısı olarak yorumlandı.

Gazeteler özellikle maçın son 15 dakikasındaki golleri ve yaşanan gelişmeleri, ”mucizevi”, ”tuhaf”, ”inanılmaz”, ”sansasyon” gibi sözcüklerle tanımlarken, Türk tarafının maçı bırakmamasının karşılığını
gördüğünü öne çıkardı.

De Telegraaf Gazetesi ilk sayfasından ”Cenevre'de korku filmi gibi maç” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki karşılaşmanın ”büyük olay” olduğunu ve 2008 Avrupa Futbol
Şampiyonası’nın ”en unutulmayacakları” arasına girdiğini yazdı.

Maçın son üç dakikasına kadar Çeklerin finale kalmasının beklendiğini, ancak o anda Türklerin ayrı bir ruhla ateş almış gibi maçı lehlerine çevirmeyi başardıklarını kaydedildi.

De Volkskrant Gazetesi de Türklerin son 15 dakikada büyük varlık gösterdiklerini ve biraz da Çek kalecinin ikinci goldeki hatasıyla maçı almayı başardıklarını yazdı. Gazeteye göre, Türk takımı ikinci yarıda gösterdiği büyük gayretin karşılığını, özellikle Arda ve Nihat’ın başarılı oyunuyla almayı hak etti.

De Trouw Gazetesi de ”Türkler son 15 dakikada inanılmaz bir oyunla finalde” başlığıyla verdiği haberde, bu turnuvanın, maçı önde götürmenin son dakikaya kadar kazanma anlamına gelmediğinin örnekleriyle dolu olduğunu ve bunu Türk takımının bir kez daha kanıtladığını yazdı.

Bu arada Hollanda gazeteleri, maçtan sonra ülkedeki Türk toplumunun başta Amsterdam ve Rotterdam olmak üzere büyük kentlerde sokaklara taşan sevinç gösterilerinin yer aldığı gelişmelere de spor sayfalarında geniş yer verdiler.

BELÇİKA BASINI:

Belçika’da yayımlanan HLN gazetesi, Türkiye’nin galibiyetini ana sayfasından duyururken, Nihat Kahveci’nin fotoğrafının altına ”Türk mucizesi” başlığını attı.

Haberde, dünyanın en iyi kalecisi Petr Cech’in bir anlık hatasının, Türkiye’ye galibiyet getirdiği kaydedilirken, 74. dakikaya kadar mağlup olan Türkiye’nin, esas yüzünü göstererek, çeyrek finale yükselmeyi başardığı ifade edildi.

Haberde ayrıca, ”Türkiye’nin rakipleri, Türk Milli Takımı’nın hem İsviçre hem de Çek Cumhuriyeti’ne karşı ne kadar tehlikeli olduğunu gördü. Türkiye, Avrupa Şampiyonası’nda diğer takımları uyarmış oldu”
ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Belçika televizyonu VT4’ün yorumcusu Guy Polspoel, maça ilişkin yaptığı yorumda, Türkler’in ”aşırı milliyetçi” olduğunu savunurken, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in de "bozkurtçu” olduğunu iddia etti.

Polspoel’in, maç boyunca Türkiye aleyhine yorumlar yaptığı ve Çek Cumhuriyeti’nin attığı gole sevinmesi dikkat çekti. Hollanda’nın ulusal televizyonu NOS’da Türkiye aleyhine yorumlar da gözden kaçmadı.

İNGİLİZ BASINI:

İngiltere basını, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası maçının sonucuna geniş yer verirken, The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye’nin dün akşam 2-0 geriye düşmesine rağmen maçtan zaferle çıkarak hayal edilebilecek en dramatik sonuca imza attığını ve adeta tarih yazdığını bildirdi.

Türkiye’nin, Koller ve Plasil’in golleriyle mağlup durumdayken oyunun bütün senaryosunu değiştirip üç golle unutulmaz bir final yaptığını kaydeden Telegraph, milli takımın bir ara kaleye Tuncay’ın geçmesine rağmen bile ayakta kalmaya devam ettiğini vurguladı. Telegraph’ın spor ekinin ilk sayfasındaki maç sonucu anonsu da ”Türk Lokumu” klasik başlığıyla duyuruldu.

Gazetenin internet sayfası ve spor ekinde yer alan iki ayrı yorumun bir yerinde Türkiye’nin 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ”geri dönen kralı” olduğu da vurgulandı.

Nihat Kahveci’nin yanı sıra Tuncay’ın oyununu da öven Telegraph, ünlü futbolcunun turnuva boyunca gayretli bir tablo sergilediğini, Middlesborough’da geçen sezon boyunca futbolunda gelişme olduğunu ortaya koyduğunu, özellikle de fiziksel güç açısından 12 ay öncesine göre çok daha etkili göründüğünü yazdı.

Maçın öneminin VİP katılımcılarıyla da vurgulandığına işaret edilen maç yorumunda, bu son derece güzel karşılaşmayı dünya futbolunun en güçlü iki ismi Sepp Baltter ile Michael Platini’nin yanı sıra Türk hükümeti yetkilileri ve Kazım Kazım’ın ailesinden 20 kişinin izlediğine dikkat çekildi.

The Times gazetesi de Türkiye’nin dün akşam uluslararası futbol tarihinin ”en müthiş geri dönüşlerinden birini” yaşadığını ve çeyrek finale taşındığını yazdı.

Maçın 74. dakikasında Türkiye’nin 2-0 mağlup durumda olduğunu ve eve dönüşe hazırlandığını hatırlatan gazete, ”89. dakikaya gelindiğinde ise 3-2 galiptiler ve Hırvatistan randevusu için Viyana’ya doğru yola çıkmışlardı” yorumunu yaptı.

Spor ekinin kapağına Türk milli takımı oyuncularının bir gol sonrası sevinci fotoğrafına yer veren gazete, ”Türk Lokumu” başlığını kullanırken, yorumunda Tucay’ın bir ara eline kaleci eldivenlerini giymek zorunda bile kaldığına işaret edildi. Yorumda, dünyanın en iyi kalecisi kabul edilen Petr Cech’in ise beklenmeyen bir duruma düştüğüne dikkat çekildi.

Oyunun bütününün ”nefes kesici” olduğu belirtilen yorumda, kimsenin, özellikle de 2 gollük üstünlük sağlayan Çekler’in bu dramanın 90 dakika boyunca süreceğini tasavvur edemediği kaydedildi. Times, 2-0’lık yenilginin ardından Türkler’in umutsuzca bastırmaya başladıklarını belirtirken, ”Ama Çekler’in çok deneyimli koçu Bruckner bir maçın yeniden kazanılmayacağı konusunda büyük bir güven taşıyordu” dedi.

Bruckner gibi kimsenin sonuçta büyük bir değişiklik beklemediği vurgulanan Times’ın yorumunda, bu yazılmış senaryonun üst üste atılan gollerle bir anda değiştiği ve Türkiye’nin galip duruma geçtiği
hatırlatıldı.

Türkler’in bu aşamadan sonra da ”gösteriyi sonlandırmadıkları”, Volkan’ın yaptığı hatanın ardından Türk milli takımının son iki dakikayı Tuncay’ın kaleci Volkan’a vekaletiyle geçirmek zorunda kaldığı belirtilen yorumda, ”Ama kurtarma yapmak zorunda kalmadı, bu da biraz hayal kırıcı oldu” denildi. Yorumda, ”bu da yaşansaydı, bir maç boyunca yaşanabilecek türlü heyecanın görülmüş olabileceğine” vurgu yapıldı.

The Guardian gazetesi de Nihat’ın Türkiye’nin mucizesini yarattığı, bunun Çek kaleci Cech’in ise felaketi olduğunu belirten bir başlıkla yayımladığı yorumda, bu sabah Nihat’ın damarlarında yoğun bir sevinç,
başarı duyguları ve adrenalin gezdiği, bu duyguyu Türk milli takımının bütün oyuncularının yaşıyor olacağına dikkat çekti.

Bu mutluluk ve sevincin milli takımın taraftarlarında da var olacağına işaret edilen yorumda, ”partinin Hırvatistan maçına kadar süreceği” belirtildi.

Çek Cumhuriyeti’nin ikinci golü de atmasıyla Türkiye için umutların yitirildiğinin düşünülmeye başlandığı belirtilen yorumda, Fatih Terim’in oyun düzeninde yaptığı değişikliğin ardından takımın büyük bölümünün ilerde hücum oynamaya başladığı hatırlatıldı.

Hamit’in pası ve Arda’nın golüyle destansı bir sonucun sahnesinin hazırlandığına dikkat çekilen yorumda, İsviçre maçından sonra tarihin tekerrür ettiği ve yağmurla birlikte Çekler’in kendilerini bir işgal altında hissetmeye başladıkları belirtildi.

Stadyumdaki atmosferin de son derece heyecanlı olduğu belirtilen yorumda, her iki takımın taraftarlarının da oyuncularına müthiş destek verdiklerine işaret edildi.

Hamit’in ikinci golün pasını da veren oyuncu olduğu hatırlatılan yorumda, Nihat’ın yine Hamit’in pasıyla attığı üçüncü golüyle, bu işin bitirilmesi için penaltılara gerek olmadığını kanıtladığı kaydedildi.

Final düdüğünün Türk milli takımına getirdiği büyük mutluluğun İstanbul’dan bile hissedilecek güçte olduğu da vurgulanan yorumda, ”Yeteneklerini dünya seyircisine göstermeyi ve Türk halkının beklentilerini yerine getirmeyi çok isteyen Türk milli takımı oyuncuları çeyrek finale varabilirlerse her türlü sonucun mümkün olduğunu hep söylüyor. Daha iyisini yapmak için mücadele edecekler” denildi.

The Independent gazetesi de Nihat’ın çifte golünün Çekler üzerinde yarattığı şoku vurgulayan bir başlık kullandığı yorumunda, dün ÖSS’ye katılan üç Türk futbolcunun bu sınavda kazansalar da kaybetseler de dünü asla unutmayacakları belirtildi.

Türk milli takımının maçın bitimine 15 dakika kalana kadar galip durumunda bulunan şaşırmış Çekler’den çeyrek final maçında Hırvatistan karşısındaki yeri son dakikada aldığı belirtilen yazıda, ilk yarıda Koller’in Türk futbolcuları adeta terörize ettiği kaydedildi.

Maçın gollerinin detaylı biçimde aktarıldığı yorumda, Çekler’in ikinci golünün ardından aslında Türkler açısından ”maçın bitmiş gibi algılanabileceği” belirtildi ve ”Ama Türkiye bir şekilde umutlarını canlı tutmayı becerdi ve bu maçı şaşkınlık verici biçimde kazandı” denildi.

İSPANYA BASINI:

”Avrupa Kupası’nın en deli maçı oldu” diye yazan İspanyol gazeteleri, ”Türklerin bir mucize gerçekleştirdiğini, başaktörün de Nihat olduğunu” belirtti.

Marca gazetesi, ”dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Cech’in kariyerindeki en büyük hatayı yaptığını ve Türkiye’ye tarihi zafer” verdiğini yazdı. Yapılan değerlendirmede ayrıca, ”Taktik olarak Çek
Cumhuriyeti çok daha iyiydi. Türkiye yenik duruma düştükten sonra B planına geçerek Nihat ve Semih’e uzun toplarla gol aramaya çalıştı, bu da işe yaramayınca sonunda Sabri’yi oyuna sokarak ritmi artırdı ve dişe diş bir oyun olan C planına geçti. Türkiye açıklanamaz, mucize bir galibiyet aldı” ifadeleri kullanıldı.

As, ”Türkiye, Cech’in sayesinde 2-0’dan öne geçmeyi başardı” ifadesini başlığına çıkararak, ”Türkiye, iyi futbol ile değil, inancıyla kazandı. İlk yarı anlaşılmayan bir Türkiye vardı. Ancak ikinci yarı her şeyi
riske atarak son 15 dakikada kaleci hatasıyla kazanarak, çeyrek finale yükseldi” denildi. Gazete sahanın en iyisi olarak gösterdiği Nihat için ”Topa sadece iki kez dokundu, ama ikisi de gol oldu” yorumunda bulundu.

Diğer spor gazetelerinden Sport, ”Nihat, mucizeyi gerçekleştiriyor ve Türkiye’yi çeyrek finale sokuyor” başlığını atarken, ”Tüm turnuva boyunca ortalıkta gözükmeyen Nihat, sahneye bir çıktı ve sonucu
belirleyen isim oldu” yorumunda bulundu. El Mundo Deportivo da ”Türk mucizesi” başlığı altında, ”Türkiye, Avrupa Kupası’nın ilk büyük sürprizini yaptı. 2-0’dan sonra kimsenin şans vermediği Türkiye, kaleci Cech’in hatalarını iyi değerlendirerek inanılmaz bir final yaşadı” diye yazdı.

Öte yandan İspanyol basını, Türkiye’nin en iyilerini Nihat, Arda, Hamit ve Sabri olarak gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!