Ateşe yokluğu Türkçeyi etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Ateşe yokluğu Türkçeyi etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2011 12:24

Vatandaşlardan eğitim ve Türkçe anadil dersleri konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, "Uğraşmamıza rağmen her yere yetişemiyoruz. Ataşe yokluğu, Türk çocuklarının eğitimi ve anadil derslerini olumsuz etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Münster Eğitim Ataşesi Ali Çevik’in Ağustos 2010’da Türkiye’ye dönmesiyle birlikte, Kuzey Ren Vestfalya NRW) Eyaleti'ndeki konsolosluklarda eğitim ataşeliklerinin bir türlü doldurulamaması, Türkçe anadil derslerini olumsuz etkiliyor. Vatandaşlardan eğitim ve Türkçe anadil dersleri konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, eğitim ataşesinin yokluğunu yakından hissettiklerini söyledi.

HER YERE YETİŞEMİYORUZ
Münster Başkonsolosluğu görev alanında 170 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden Başkonsolos Tosyalı, “Anadil derslerinin bazı okullarda öğleden sonraya alınması girişimleri var. Türkçe derslerinin koordine edilmesi konusunda da şikayetler alıyoruz. ‘Öğretmen açığımız var, Türkçe dersleri kaldırılmak isteniyor’ gibi şikayetler vatandaşlarımızdan geliyor. Biz konsolosluk olarak vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, her yere yetişebildiğimizi söyleyemeyiz. Ataşe yokluğu bizi zorluyor. Eğitim ataşesi atanması konusunda talepte bulunduk: Yapacak bir şeyimiz yok, bekliyoruz” diye konuştu.

YÖNETMELİK ENGEL
Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın ataşelik koşullarını değiştirmesi nedeniyle, adayların şartları yerine getiremediğini hatırlatan Nafi Cemal Tosyalı, Almanca bilen ve yöneticilik deneyimi olan çok fazla kişi olmadığı için eğitim ataşeliklerine atama yapılamadığını dile getirdi. Ateşe yokluğunda eğitim sorunlarını veli dernekleri ile işbirliği yoluyla gidermeye çalıştıklarını da kaydeden Tosyalı, veli derneklerinin vatandaşa ulaşma konusunda önemli katkıları olduğunu söyledi. Anne babalara da seslenen Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, velilerden çocuklarını küçük yaştan itibaren okul hayatlarında desteklemelerini ve meslek eğitimi ve üniversite konusunda özendirmelerini istedi.

NRW TÜRKİYE’DEN ÖĞRETMEN İSTEMİYOR
NRW Eyaleti'nde önemli sayıda Türkçe öğretmen açığı olduğunu da kaydeden Başkonsolos Tosyalı, "Almanya’nın bazı eyaletleri Türkiye’den öğretmen atanmasını kabul ederken, NRW buna yanaşmıyor. Burada öğretmenlik okuyan Türk gençleri ile de şimdilik öğretmen açığı kapatılamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Almanya genelindeki 13 Başkonsolosluktan 7’sinde eğitim ataşeliği boş. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği de uzun süredir doldurulamıyor. Bir milyon Türk’ün yaşadığı NRW’de ise başkonsolosluklardaki dört eğitim ataşeliğinin dördü de boş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!