Aşure sofrasında birlik vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Aşure sofrasında birlik vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 09:47

Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosluğu’nda Muharrem ayı vesilesiyle ‘Aşure Sofrası’ etkinliği düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa ev sahipliği yapan Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’nın yanı sıra Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Üyesi Tülay Durdu, Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi dedesi Sadık Karataş, Türk dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

AŞURE sofrasında konuşan Başkonsolos Turhan Kaya, şunları söyledi: “Muharrem ayı, içerisinde birçok mucizevi olayı barındıran, bu sebeple de Müslümanlar için kutsal olan bir aydır. Muharrem ayını Müslümanlar için hazin kılan hadise ise hepimizin ortak hafızında hâlâ tazeliğini koruyan Kerbela olayıdır. Muharrem ayının onuncu gününde, Hz. Hüseyin ve yakınları Kerbela’da şehit edilmiş, onlara bu zulmü reva görenlerse vicdanlarımızda sonsuz bir karanlığa mahkûm edilmiştir. İçinde barındırdığı tüm acılarla birlikte Muharrem, insanın kendisiyle muhasebe edip hakikate yönelmesi gereken bir aydır. Hacı Bektaş-ı Veli, ‘Okunacak en büyük kitap insandır’ diyor. Ne yazıktır ki, insan olmanın manasına eremeyenler, dünyamızı yaşanmaz kılmakta, insanlık için utanç kaynağı olmaktadırlar. O gün şehadete erenler, haksızlık karşısındaki onurlu mücadeleleriyle bütün inananların gönüllerinde taht kurmuşlardır. Bu vesileyle, başta Hz. Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela şehitlerine bir kez daha rahmet diliyorum.”

Haberin Devamı

Aşure sofrasında birlik vurgusu

‘GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU İSPAT ETTİ’
“Sevgili canlar. Dünyamızın zor günler geçirdiği, savaşların göçlerin acıların eksik olmadığı bu dönemde ortak sevinçlerimiz ve acılarımız etrafında kenetlenmeliyiz. Yabancı düşmanlığının, ırkçılığın, göçmen karşıtlığının endişe verici bir seviyeye vardığı günümüzde birlik ve dayanışma içinde olabilmeliyiz. Malumunuz, 6 Şubat’ta ülkemizde büyük bir deprem felaketi yaşadık. On binlerce cana veda ettik, birçok yaralımız oldu. Ancak bu vahim olay karşısında Almanya Türk toplumunun gösterdiği dayanışma, bir arada daha güzel ve güçlü olduğumuzu ispat etti. Bu vesileyle, depremde kaybettiğimiz tüm canlara da rahmet diliyorum. Bugün paylaştığımız aşuremizin, kardeşlik duygularımızın pekişmesine, birlik ve beraberlik içinde, el ele geleceğe daha güvenle bakmamıza vesile olmasını diliyorum. Biz, toplumumuzun çeşitliliğini ve zenginliğini bir değer bilerek tüm insanlarımıza destek olmaya, herkesi kucaklamaya özen gösteriyoruz. Ne mutlu bize ki, ülkemizden ayrılalı yarım asrı aşsa da burada bizi biz yapan değerlerimizi yaşıyor, gelenek ve göreneklerimizi sürdürebiliyoruz. Muharrem ayı vesilesiyle yapılan ibadetlerin, tutulan oruçların, edilen duaların kabul olmasını diliyor, bugün burada bulunarak aşure gününü birlikte idrak etmemizi sağlayan siz değerli konuklara şükranlarımı sunuyorum.”
Etkinlikte, Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi dedesi Sadık Karataş aşure duasını ve günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Zakir Mehmet Karaca tarafından ise deyiş ve mersiye okunmasının ardından aşure ikramı ile davet sona erdi.

Haberin Devamı

Aşure sofrasında birlik vurgusu

Aşure sofrasında birlik vurgusu

BAKMADAN GEÇME!