Aşırı sağa göz kırptı

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağa göz kırptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 12:30

Avusturya’da pazar günü yapılan Steiermark Eyalet Meclisi seçimlerinde oy kaybına rağmen kılpayı birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) aşırı sağcı FPÖ ile koalisyona göz kırptı. Yeşiller, sosyal demokratları aşırı sağa karşı kesin tavır almaya çağırdı.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’da Steiermark eyalet seçimlerinde kılpayı birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) oylarını ikiye katlayan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) ile koalisyona gitme opsiyonunu açık tutuyor. Steiermark Eyalet Başbakanı SPÖ’lü Franz Voves, koalisyon için FPÖ de dahil tüm opsiyonlara açık olduğunu söyledi. Üç partili bir koalisyon da kurabileceğini kaydeden Voves, seçimin kesin sonuçlarını beklediğini belirtti.

29 SANDALYE LAZIM
Pazar günkü seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre 56 sandalyeli Steiermark eyalet meclisinde SPÖ 23, muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) 22, aşırı sağcı FPÖ 6, Yeşiller 3 ve Komünist Parti (KPÖ) 2 sandalye kazandı. Hükümetin kurulabilmesi için 29 sandalye gerekiyor. SPÖ ile ÖVP arasında kurulacak bir koalisyon hükümeti mecliste 45 sandalyeyle ezici çoğunluğa, SPÖ ile FPÖ koalisyonu 29 sandalyeyle salt çoğunluğa sahip oluyor. Buna rağmen Voves’in FPÖ ile görüşeceğini söylemesi hem kendi partisi hem de Yeşiller’de sert tepkilere yol açtı.

UYARIYA ALDIRMADI
SPÖ'lü Voves, 10 Ekim’de yapılacak Viyana seçimlerinde SPÖ’nün eyalet başbakan adayı Michael Haeupl’in aşırı sağcı FPÖ’yle koalisyon uyarısına “Herkes kendi seçimiyle ilgilensin” yanıtını verdi ve buna SPÖ Steiermark teşkilatının karar vereceğini söyledi. Yeşiller de SPÖ’nün Steiermark Eyaleti'nde aşırı sağcı FPÖ’yle koalisyona göz kırpmasını eleştirdi. Yeşiller dış politika sözcüsü ve eski başkanı Prof. Alexander Van der Bellen, sosyal demokratları Türkleri sapanla taşlatan ve cami baba oyunuyla kışkırtan FPÖ’ye karşı mesafe koyamamakla suçladı.

İSTİFASI İSTENDİ
Steiermark seçimlerinde aşırı sağcı FPÖ’den meclise giren Gunter Hadwiger’in “Nazilere karşı tarafsızım” sözleri üzerine istifası istendi. İstifa taleplerinde “Nazilere karşı tarafsız olan bir kişinin mecliste işi yok” denildi. Yeni milletvekili seçilen Hadwiger, “Kleine Zeitung” gazetesine verdiği demeçte “Nasyonal sosyalistlere karşı tarafsızım” demişti.

ALEV KORUN: ENDİŞE VERİCİ
Yeşiller Federal Parlamento Milletvekili ve insan hakları sözcüsü Alev Korun, Steiermark Eyalet Meclisi seçimlerinde aşırı sağcı FPÖ’nün seçim zaferini endişe verici bir durum olarak niteledi.
FPÖ’nün minarelerde ezan okuyan müezzinlere ateş ettiren internet oyununu, Yeşiller olarak savcılığa suç duyurusunda bulunup yasaklattıklarını vurgulayan Korun, “Buna rağmen Müslüman düşmanlığı FPÖ’nün işine yaradı. Bu da gelecek açısından endişe verici bir durum” dedi.
Viyana seçimleri için Türkleri hedef alan seçim broşürüne karşı da suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Korun, “Steiermark’ta olduğu gibi Viyana’da da savcıların hızlı hareket ederek, bu broşürleri toplatma kararı almasını bekliyoruz” diye konuştu.
Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) aşırı sağcı FPÖ ile Steiermark Eyaleti'nde koalisyona açık olmasını eleştiren Korun, FPÖ’nün demokrat bir parti olmadığını, sadece kendi hedeflerine ulaşmak için demokrasiyi araç olarak kullandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!