Aşıların maliyeti 13.1 milyar Euro

Güncelleme Tarihi:

Aşıların maliyeti 13.1 milyar Euro
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2023 12:05

Çıktığı günden beri gizli tutulan korona aşısının devlete maliyeti ilk kez açıklandı. NDR, WDR ve SZ’nin medya kuruluşlarının ortak araştırmasına göre, korona aşı siparişleri bugüne kadar 13.1 milyar Euro’ya mal oldu. BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarının 2021 yılında fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığı tespit edildi.

Haberin Devamı

KORONA salgını Almanya’da 2020 yılında Mart ayından itibaren hayatı felç etti. Yaklaşık 2 yıl boyunca eşi benzeri görülmemiş salgınla mücadele önlemleri yaşanırken, diğer yandan da devletler geliştirilen aşıların tedariki yarışına girdi. Başta Almanya olmak üzere AB’nin aşı siparişi vermekte geç kaldığı eleştirileri yapıldı. Alman hükümeti koronavirüsüne karşı geliştirilen farklı marka aşılardan sipariş verirken en çok ise Mainz merkezli BioNTech şirketinin geliştirdiği BioNTech/Pfizer aşısını tercih etti. AB Komisyonu, çeşitli ilaç şirketleriyle müzakerelerde bulundu. İmzalanan sözleşmeler gizli olduğu için bugüne kadar aşıların fiyatları net olarak bilinemedi. Ancak zaman zaman fiyatlar medyaya sızdırıldı. İlk kez korona aşısının devlete maliyeti açıklandı. NDR, WDR ve SZ’nin medya kuruluşlarının ortak araştırmasına göre, korona aşı siparişleri bugüne kadar 13.1 milyar Euro’ya mal oldu. BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarının 2021 yılında fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığı da tespit edildi.

Haberin Devamı

FİYATLAR ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR
Habere göre, en ucuz şirket, aşısını Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştiren AstraZeneca oldu. Üniversite aşıyı neredeyse maliyet fiyatına satmakta ısrar etti. Burada federal hükümet 27 Ağustos 2020 tarihinde aşı dozu başına yaklaşık 2.30 Euro fiyatla 56 milyondan fazla doz sipariş verdi. ABD’li Moderna şirketi, Eylül 2021’deki bir sipariş için aşı dozu başına 30 Euro’nun biraz altında bir fiyat belirleyerek en çok talepte bulunan şirket oldu. Johnson&Johnson’ın aşısının fiyatı yaklaşık 7 Euro, Novavax’in bir dozluk fiyatı ise yaklaşık 18.20 Euro oldu. Pandeminin ortasında Pfizer/BioNTech ve Moderna şirketlerinin fiyat artışları dikkat çekti. Aralık 2020’de Almanya, BioNTech’ten doz başına yaklaşık 15.50 Euro fiyatla yaklaşık 39 milyon doz aşı sipariş etti. Dokuz ay sonra, hükümet 168 milyon doz daha aşı siparişi yaptı. Ancak bu sefer tek dozun fiyatı ortalama 23.20 Euro’ya geldi. Yani yaklaşık yüzde 50’lik bir artış gözlendi. ABD şirketi Moderna’nın fiyatlandırma politikası da benzer şekilde oldu.

BAKMADAN GEÇME!