Artık Türkçe öğretmeni yetiştirmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Artık Türkçe öğretmeni yetiştirmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 09:27

Hamburg Üniversitesi'nde 20 yıldan fazla süredir faal olan Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nün ‘ilgi ve ihtiyaç yok' gerekçesiyle kapatılması protesto edildi.

Haberin Devamı

Türk sivil toplum kuruluşlarının Hamburg Türk Toplumu (TGH) ve Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) öncülüğünde gerçekleştirdiği gösteriye Yeşiller ve Sol Parti'li politikacılar da destek verdi. Almanya'da milyonlarca kişinin Türkçe konuştuğunu ve Hamburg'da okul çağındaki öğrencilerin yüzde 10'nu Türklerin oluşturduğunu hatırlatan protestocular, çocuklara ana dil eğitimi verecek öğretmenleri yetiştirecek bölümün bu kadar kolay bir şekilde kapatılmasını eleştirdi.

Kararı protesto edenler ellerinde ‘Türkçe Almanya'nın ikinci dilidir', ‘Türkçe çokdilliğin bir parçasıdır”, ‘Türkçe kimlik için bir fırsattır' yazılı pankartlar taşıdı. Türkçe öğretmenlik bölümünün ‘ilgi azdı ve

Artık Türkçe öğretmeni yetiştirmeyecek
bütçe dardı' sebeplerden kapatılmak istendiğini söyleyen TÖDER Başkanı Bilge Yörenç, konuyu iletttikleri Hamburg Eğitim Bakanlığından gelen cevaba anlam veremediğini, bakanlığın, “Bölümün kapanması halinde bu bizim için bir darbe olmaz. Biz öğretmenlerimizi başka eyaletlerden getiririz” açıklamasında bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Üniversite bünyesinde çok daha küçük bölümlerin ayakta kalabildiğinin altını çizen Yörenç, “Üniversite daha önce Güney Amerika Araştırmalar Bölümü'nü kapatmıştı. Ancak Ticaret Odası ‘Orası bizim ticaret yaptığımız bölge, nasıl kapatırsınız?” diyerek baskı uygulayınca kapatmaktan vazgeçtiler. Türkçe bölümünün kapatılması ise bizim için çok hazin bir durum” dedi. Bölümün kapatılmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını anlatan Yörenç, “Sadece Hamburg değil tüm Almanya'dan destek var. Üniversiteye çok sayıda mektup yazıldı” şeklinde konuştu.

BAKANLIĞA TEKLİF GÖTÜRÜLECEK
Önümüzdeki hafta Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanı ile görüşerek çözüm yolu bulmaya çalışacaklarını kaydeden Yörenç şöyle konuştu: “Tekliflerimiz arasında masrafları bir vakıf tarafından karşılanan profesör önerimiz var. Bizim de biraz zamana ihtiyacımız var. Eğer önümüzdeki 3-4 senelik dönemde buraya öğretmenlik sağlayabilirsek, daha iyi bir bütçe ile ayakta tutabilirsek, burayı kurtarmış olabiliriz.”

Haberin Devamı

FRANSIZCA EĞİTİM VEREN BÖLÜMÜ KAPATAMAZLARDI
Türk STK'lara destek veren Yeşiller Eğitim Konuları Sözcüsü Dr. Stefanie von Berg de kararın yanlışlığına vurgu yaptı. Hamburg'un kültürel çeşitliliğe önem veren, Türkiye ile ticari bağları olan ve çocuklarının yarısının göçmen olup, en çok konuşulan ikinci dilin Türkçe olduğu bir kentte Türkçe bölümünün kapatılmasına anlam veremeyen Berg, “Kimse Fransızca eğitim veren bölümü kapatmaya cesaret edemez ancak Türkçe olunca tamam diyorlar.” diyerek uygulanan çifte standardı eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!