Aralıkta neler değişiyor?

Güncelleme Tarihi:

Aralıkta neler değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2023 11:46

2023 yılı sona ererken Almanya’da yaşayanları birkaç yenilik bekliyor. Bugünkü yazımızda konu edeceğimiz değişiklikleri dikkate alıp harekete geçenler, hatırı sayılır miktarda para tasarruf edebileceklerini şimdiden söylemiş olalım.

Haberin Devamı

Aralıkta neler değişiyor

ÖRNEĞİN, okurlarımız arasında kiracı olanlara bu yıl ev sahipleri tarafından önlerine konulacak işletme maliyeti hesaplamasını dikkatlice incelemelerini tavsiye ediyoruz. Yıl sonuna kadar tanınan vergi beyanında bulunma süresini kaçıranlar, olası vergi iadesi hakkından feragat etmiş olurlar. Kuşkusuz aralık ayı itibariyle emekli olmaya hazırlananlar da olacak. Şimdi sırasıyla, Almanya’da yaşayanların cebini yakından ilgilendiren değişikliklere birlikte göz atalım:

İŞLETME MALİYETİ HESAPLAMASI
Birçok ev sahibinin, kiracılarına yönelik yükümlülüklerini son dakikada yerine getirdiklerine şahit olmuşsunuzdur. Örneğin birçok kiracı, oturdukları konutlarına ilişkin yıllık işletme maliyeti hesaplamasını ancak aralık ayında alıyor. Yapılan hesaplamanın getireceği mali külfet açısından bunun sizin için önemli olabileceğini düşünüyoruz, çünkü önünüze konulacak işletme maliyeti hesaplaması, enerji fiyatlarının tavan yaptığı 2022 yılına ait olacağından ciddi oranda ek ödemelerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ev sahibinizin size ileteceği işletme maliyeti hesap bildirimini veya mektubu dikkatlice kontrol etmenizde fayda var. Gerektiğinde bunun kiracılar için hizmet veren danışmanlık merkezlerine başvurup hesap incelemesi için yardım talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

YIL SONUNA KADAR SÜRE
Hatta çoğu ev sahibinin, örneğin Aralık 2022 için Alman devleti tarafından yapılan yakıt yardımını, doğrudan kiracılarına yansıtmaları gerekiyor. Eğer 2022 yılına ait işletme maliyeti hesaplamasını 31 Aralık 2023’ten sonra alırsanız, kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Ev sahibiniz, bu durumda geç kalmış sayılır ve 2022 yılına ait sizden ek ödeme talep edemez. Ancak bunun tek istisnası var. İşletme maliyeti hesaplamasına ilişkin gecikme ev sahibinin ihmalinden kaynaklanmıyorsa ve bunda herhangi bir kasıt yoksa, örneğin belediyenin sunduğu hizmetlere ilişkin ücret bildirimi ev sahibine gecikmeli olarak iletilmişse, bu durumda 31.12.2023’ten sonra önünüze konulacak işletme maliyeti hesaplaması, hukuki geçerliliğini koruyacaktır.

Aralıkta neler değişiyor

Haberin Devamı

DEMİRYOLLARINDA KIŞ TARİFESİ
Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn (DB) her yıl tren seferlerine ilişkin tarifesini değiştiriyor. Örneğin, 10 Aralık’tan itibaren Berlin-Münih, Hamburg-Magdeburg ve Berlin-Wuppertal-Köln, Magdeburg-Schwerin-Rostock ve Nürnberg-Jena-Leipzig güzergahlarında daha fazla tren seferi düzenlenecek. Yeni DB tarifesine göre trenler kısmen ek duraklarda da duracak. Gece trenleriyle seyahat etmeyi sevenler için iyi haberlerimiz de var. Örneğin, Avusturya Federal Demiryolu (ÖBB) ile yapılan işbirliği ile önümüzdeki aydan itibaren Berlin-Paris ve Berlin-Brüksel bağlantıları başlayacak. İlk etapta gece trenleri haftanın üç günü işleyecek. Kış tarifesi ile birlikte Deutsche Bahn’da bazı bilet fiyatları da değişecek. Örneğin, Flextickets adlı biletler yüzde 5 oranında pahalanacak. Ayrıca, Bahncard 25’in fiyatı da üç Euro artışla 62.90 Euro’ya çıkıyor. Diğer indirimli biletlerde ve Bahncard 50 fiyatlarında bir değişiklik olmayacak.

Haberin Devamı

2019 VERGİ BEYANNAMESİ
Vergi beyannamesini gönüllü olarak yapma hakkına sahip olan vergi mükellefleri, bunu yapmak için çok acele etmelerine gerek olmasa da, sonsuz zamanları da olmadığını hatırlatmak istiyoruz. Diğer bir ifadeyle, 2019 yılına ait vergi beyanını verme süresi 31.12.2023’te süresi sona eriyor. Vergi beyan formlarını, süre bitiminden sonra maliyeye teslim edenler, vergi iadesi hakkını kaybedebilirler. Federal Alman İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, her yıl kişi başına genellikle 1.095 Euro tutarında vergi iadesi yapılıyor. Dolaysıyla vergi beyanınızı zamanında yapmanız, sizin için maddi açıdan avantajlı olabilir.

ELEKTRİK VE GAZ FİYATLARI
Ukrayna’da devam eden savaşla birlikte Almanya’da tavan yapan enerji fiyatlarının azaltılması amacıyla federal hükümet tarafından alınan tedbirler, aslında bu yılın sonunda sona ermesi gerekiyordu. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bütçe kararına göre, enerji ve gaz abonelerine yönelik indirimli tarifeler, Mart 2024 sonuna kadar geçerli kalacak.

Haberin Devamı

ARALIKTA KİMLER EMEKLİ OLACAK?
Önümüzdeki ay, 02.12.1957 ile 01.01.1958 tarihleri arasında doğan sigortalı çalışanlar, Almanya’da yaş haddinden emekli olabilirler. Bunu hak edebilmek için, sigortalıların en az beş yıl sigortaya tabi bir işte çalışmış ve emeklilik primi yatırmış olmaları gerekiyor. En az yüzde 50 engellilik dereceniz varsa, 02.03.1962 ile 01.04.1962 tarihleri arasında doğduysanız önümüzdeki ay erken emeklilik için başvurabilirsiniz. 35 yıl sigortalılık süresi şartıyla erkenden bağlanacak emeklilik aylığından yapılacak kesinti oranı yüzde 10.8 olacaktır. Aynı bekleme süresi, ilk kez uzun vadeli sigortalılar, 63 yaşında emeklilik için başvurduklarında şart koşuluyor. 1 Aralık itibariyle, 02.10.1960 ile 01.12.1960 tarihleri arasında doğan herkes, 35 yıl sigortalılık süresi sahip olmak koşuluyla 63 yaşında ve yüzde 12 kesinti ile erken emekliliğe başvurabilirler. Dahası, sigortalılık süresi en az 45 yıl olan uzun vadeli sigortalılardan 02.09.1959 ile 01.10.1959 arasında doğmuş olanlar, kesintisiz emekli olma hakkına sahipler.

Aralıkta neler değişiyor

Haberin Devamı

BAKIM SEKTÖRÜNDE ASGARİ ÜCRET
Almanya’da ocak ayında ülke genelinde asgari ücret artışı gerçekleşmeden önce, bakım sektöründe görev yapanların ücretleri, aralık ayında artacak. Niteliklerine bağlı olarak bakıcı olarak çalışanların saat başına asgari ücretleri şu şekilde artacak:
• Bakım yardımcıları: 14.15 Euro (önceki: 13.90 Euro)
• Nitelikli bakım yardımcıları: 15.25 Euro (önceki: 14.90 Euro)
• Bakım uzmanları: 18.25 Euro (önceki: 17.65 Euro)

OTOMOBİL SİGORTASI
Otomobil sigortasını değiştirme süresi aslında kasım ayında sona ermesine rağmen, ancak istisnai olarak aralık ayının sonuna kadar sağlayıcıyı değiştirebilirsiniz. Söz konusu istisnai durum, üyesi olduğunuz sigorta şirketinizin primleri artırması halinde ortaya çıkar ki, o zaman özel bir fesih hakkı devreye girer. Alternatif olarak araç sigortanıza bir tarife değişikliği talep etmek üzere başvurabilirsiniz. Bunun maliyeti olmadığı gibi, genel olarak size daha uygun tarife seçenekleri sunulması halinde, hatırı sayılır miktarda para tasarruf edebilirsiniz.

GOOGLE KULLANILMAYAN HESAPLARI SİLECEK
İnternet arama motoru Google, 01.12.2023’ten itibaren iki yıldan uzun süredir kullanılmayan hesapları silmeye başlamayı planlıyor. Eğer Google’da hesabınız varsa size zaten bir uyarı e-postası gönderilmiş olmalı. Silinme işlemi, kullanılmayan eski hesapların iki faktörlü kimlik doğrulamaya sahip olmamasından kaynaklanıyor. Bu hesaplar artık yeterince güvenli olmadığı için Google tarafından silinecek. Eğer böyle bir hesabınız varsa ve silinmesini istemiyorsanız, aralık ayından önce Google hesabınıza giriş yapıp örneğin bir e-posta göndermeniz veya YouTube’da bir video izlemeniz yeterli olacaktır.

WHATSAPP’TA ÜCRETLİ YEDEKLEME
Android telefonunuzda WhatsApp mesajlaşma uygulamasını kullananların, aralık ayından itibaren yedekleme için ücret ödemeleri gerekebilir. Çünkü Google, sohbet geçmişleri icloud’da saklandığında bunu Drive depolama alanına ekliyor. Ücretsiz kullanılabilir 15 gigabayt depolama alanı tükenirse, daha fazlasını ödemeli olarak eklemeniz gerekir. Şu anda en uygun yükseltme aylık 1.99 Euro’ya mal oluyor ve ek 100 gigabayt depolama alanı sağlıyor. Diğer yedekleme hizmetlerinden ücretsiz yararlanma fırsatı devam edecek.

Aralıkta neler değişiyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!