AP vekilliğine "soykırım' dayatması

Güncelleme Tarihi:

AP vekilliğine soykırım dayatması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 22:46

Hollanda'da geçen yıl erken genel seçim öncesi milletvekilliği listelerinden atılan Türk adaylardan Osman Elmacı'ya partisi CDA (Hıristiyan Demokratlar) tarafından Avrupa Parlamentosu üyeliği için de yine "Soykırımı kabul et" dayatması yapıldı.

Haberin Devamı

Hollanda’da sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle geçtiğimiz yıl 22 Kasım tarihinde yapılan erken genel seçimleri öncesi milletvekilliği listelerinden atılan Türk adaylardan Osman Elmacı’ya partisi CDA (Hıristiyan Demokratlar) tarafından Avrupa Parlamentosu üyeliği için de benzer dayatmanın yapıldığı ortaya çıktı.
10-13 Haziran 2004 tarihlerinde yapılan seçimlerde Avrupa Parlamentosu’na giren Joop Post’un milletvekilliğinden ayrılması ve göreve çağrılan ilk yedek üye Barto Pronk’un görevi kabul etmemesi üzerine aday listesinin 11’inci sırasındaki Osman Elmacı’ya teklif götüren CDA’nın (Hıristiyan Demokratlar), ’soykırım’ iddiaları konusundaki tutumunda her hangi bir değişiklik olmadığı öğrenildi.
Brüksel’e gitme konusunda parti yönetimiyle çeşitli aralıklarla 10 saate yakın görüşmeler yaptığını belirten Osman Elmacı, ’soykırım’ iddialarıyla ilgili olarak süren görüş ayrılıklarından dolayı teklifi kabul etmediğini söyledi. Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) CDA’lı bazı milletvekillerinin Balkenende kabinesinde görev almaları, bazılarının da istifa etmeleri sonucu bir dizi değişiklikler olduğunu belirten Elmacı, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "Böyle bir kararı almamda en büyük etken, yaptığımız görüşmelerde bazı konularda partimle hemfikir olamamaktır. 22 Kasım 2006 tarihinde yapılan erken genel seçimler öncesi aday listesine alınmam üzerine yaşanan ve partimin beni aday listesinden çıkarma kararı vermesine kadar varan gelişmelerde sergilenen Ermeni meselesi üzerindeki fikir ayrılığı halen devam etmektedir. Böylesi bir durumda görevi kabul etmem söz konusu olamaz" dedi.
Hollanda’daki Ermeni diyasporasının 22 Kasım erken seçimleri öncesi "soykırım inkarcısı" olmakla suçlayarak tartışma konusu yaptığı Türk kökenli adaylar arasında bulunan Ayhan Tonca ile Osman Elmacı CDA (Hıristiyan Demokratlar Birliği), Erdinç Saçan da PvdA (İşçi Partisi) tarafından listeden atılmışlardı. Osman Elmacı 2004 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 13749 tercih oyu almıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!