ANNE PARLAMENTOYU HAREKETE GEÇİRDİ

Güncelleme Tarihi:

ANNE PARLAMENTOYU HAREKETE GEÇİRDİ
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 11:06

Hamburg'da yaşayan Alman kökenli Türk anne Rebecca Saruhan, 1995'te oğlunu elinden alan gençlik dairesini Avrupa Parlamentosu'na şikayet etti. AP Dilekçe Komisyonu şikayeti yerinde bularak incelemeye aldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA bir Türk ile evlenip Türk vatandaşlığını da alan Rebecca Saruhan, ilk evliliğinden olan oğlunun 1995'de gençlik dairesi tarafından elinden alınması üzerine başlattığı hukuk mücadelesini Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komisyonuna kadar taşıdı.

Bugün 24 yaşında olan oğlunun, 11 yaşında gençlik dairesi koruması altındayken cinsel tacize uğradığını, okulu bıraktığını ve meslek de öğrenmediğini belgeleyen Saruhan, Alman gençlik dairelerinin ebeveynlere karşı Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ve Çocuk Hakları Prensiplerine aykırı davrandığını öne sürerek AP Dilekçe Komisyonuna başvurdu. Saruhan, dilekçesinde gençlik dairesinin çocuğunun kötü gidişatının sorumlusu olduğunu öne sürerek, „Almanya'daki gençlik dairelerini bağımsız bir kurum tarafından denetimini ve gençlik dairesi çalışanları için kalite kontrol mekanizmalarının getirilmesini' talep etti.

13 YILLIK MÜCADELE

Rebecca Saruhan gazetemize, „Almanya'da gençlik daireleri adeta krallık gibi. Çocuğun ve ebeveynlerin istediği hiç önemli değil. Siz çocuğunuzu ve çocuğun sizi görmesini 'çocuğun gelişmesi ve psikolojisi için zararlı' diyerek rededebiliyorlar. Gençlik dairelerini kontrol eden bir kurum yok. Avrupa'nın hiç bir ülkesinde bu böyle değil. Oğlumun velayeti gençlik dairesindeyken kendisi, gençlik dairesi tarafından yerleştirildiği yurtta cinsal tacize uğradı. Sübyancılar eline düştü. Hırsızlık yaptı. Okula gitmedi. Meslek öğrenmedi. Şimdi soruyorum; gençlik dairesi çocuğum için ne iyilik yaptı? Dilekçemde bunları belgeleriyle dile getirdim. Ben gençlik dairesiyle mücadelede hasta oldum ve benim gibi binlerce anne, baba var. 13 yıldır gençlik dairesiyle mücadele ediyorum. Oğlumun geleceğini karartılar. Bende bu mücadele içinde yıprandım, bittim' dedi.

AİLE BAKANINA MEKTUP

Brüksel'deki AP Dilekçe Komisyonu Başkanı Marcin Libicki, Saruhan'ın dilekçesini örnek göstererek Federal Aile Bakanı Ursula von der Leyen'e bir mektup yazdı. Libicki mektubunda „Almanya'dan özellikle göçmen kökenli ailelerden gençlik dairelerinin tutumunu eleştiren, hatta Avrupa Birliği temel haklarının ihlal edildiğini belirten şikayetlerde son iki yılda çok büyük bir artış var. Dilekçelerin ortak konusu göçmen kökenlilerin gençlik daireleri tarafından dışlandığı, tek taraflı kararlar alındığı ve ebeveyn haklarının Alman makamlar tarafından hiç dikkate alınmadığı, çocukların aileleriyle görüşmelerinin engellendiği yönünde. 2007'de Bakanlığınızdan Gilla Schindler ile bu konu üzerine yaptığımız görüşmede etnik nedenlerle dışlamanın söz konusu olamayacağını ancak bir kaç istisnai durumlarda gençlik daireleri çalışanlarının profesyonel davranmamış olabileceğini söyledi. Dilekçe sayısında büyük artış komisyonu endişelendiriyor. Çocuk Hakları, Avrupa Birliğinin Temel Haklar Bildirgesinin (Lizbon Anlaması) ayrılmaz parçasıdır. Bu konuyu açıklığa kavuşturmak için Dilekçe Komisyonunun dile getirdiği endişeler hakkında görüşlerinizi bekliyoruz. Dilekçe Komisyonu bu konuyu takip edecektir' dedi.
TÜRKİYE'DE DEVREDE

Rebecca Saruhan'ın komisyona verdiği belgelerinin bir kopisini de TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Zafer Üskül'e göndermesiyle Türkiye'de konuya el attı. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Rebecca Saruhan'ın Türk vatandaşı olduğu için dosyaları detaylı bir incelemeye aldı. Komisyon Saruhan'ı arayarak ek bilgi istedi.

Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komisyonu

AP Dilekçe Komisyonuna AB üyesi ülke vatandaşı veya bu üye ülkede yaşayan kişi veya kurumlar, AB hukuku ihlali şüphesinde başvuruda bulunabilirler. Dilekçe Komisyonu dilekçeyi yerinde bulduğu takdirde şikayet konusunu araştırır ve muhatap ülkenin birimlerinden bilgi ister. Gerektiğinde komisyon şikayeti Avrupa Parlamentosunun ilgili komisyponuna görüşülmek üzere havale eder. Komisyon çok önemli gördüğü konuları rapor halinde parlamentoya sunar ve oylama talep edebilir. Komisyonun şikayet konusunda kendi karar alma yetkisi yok, ama muhatap ülke bakanlıklarından şikayet konusunun çözümü talep edebilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!