Ankara’nın kuruluşunda Alman mimarların katkısı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın kuruluşunda Alman mimarların katkısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 14:13

Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle bilimsel ve kültürel içerikli etkinlikler devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB) 2 Aralık Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştirileceği konferansta, Cumhuriyet’in kuruluş döneminde başkent Ankara’daki çok sayıda mimari projeye imza atan Alman mimarlar ve eserleri ele alınacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin başkenti olarak ilan edilmesiyle ülkemizdeki modern gelişimin merkezi olan Ankara’nın altyapısının oluşumu sürecinde, birçok önemli binanın yapımında Almanya, Avusturya ve İsviçre’den giden, yani Almanca konuşan çok sayıda mimar da görev aldı. ‘Erken Cumhuriyet Dönemi’ olarak kabul edilen ilk yıllarda bu mimarların katkısıyla yapılan binalar bugün de varlığını koruyor, işlevini sürdürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Genelkurmay Başkanlığı’na, Çankaya’daki elçiliklerden Sıhhiye ve Cebeci semtlerindeki okullara, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki hamamdan su arıtma tesisine, havagazı fabrikasından Ulus’taki hal binasına kadar uzanan çok sayıda bina ve anıta imzasını atanların bir bölümü de Almanya’daki Hitler diktatörlüğünden kaçıp Türkiye’de çalışma şansı bulan mimarlardı.

Haberin Devamı

KAYIT YAPTIRMAK GEREKİYOR
TMMB’nin konuyla ilgili konferansındaki sunumlar şöyle:
1. Prof. Dr. T. Elvan Altan: Erken Cumhuriyet Dönemi Ankara’sında Alman Mimarların Planları ve Tasarımları
2. Dr. Öğr. Üyesi Özgün Özçakır: Kültürel Miras Nesnesi Olarak Alman Mimarların Ankara’daki Yapıları ve Korunması
3. ‘Almanya’dan Sevgiler’ kodlu Ankara Şehir Rotası konusunda bilgilendirme
Bir ‘eğitim etkinliği’ niteliği taşıyan konferansa katılanlar Hessen Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası’nın eğitim yönetmeliklerine uygun olarak 2 puan kazanabilecekler. Konferansa katılacak olanların aşağıdaki link üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor:
https://tmmb.info/de/2023/11/04/erken-cumhuriyet-doenemi-ankarasinda-alman-mimarlarin-planlari-ve-tasarimlari-2/
Konferans, 2 Aralık 2023 Cumartesi günü 19.00-22.30 saatleri arasında, Saalbau Zentrum am Bügel / Ben-Gurion-Ring 110A, 60437 Frankfurt am Main adresinde düzenlenecek.

Ankara’nın kuruluşunda Alman mimarların katkısı

Ankara Üniversitesi’nin, inşaatına 1937’de başlanan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin mimarlığını, Almanya’da mesleklerini icra etmeleri yasaklanan Bruno Taut ile Franz Hillinger üstlenmişti.
Ankara’nın kuruluşunda Alman mimarların katkısı

BAKMADAN GEÇME!