Anda: ``Başbakan istifa etmeyecek’’

Güncelleme Tarihi:

Anda: ``Başbakan istifa etmeyecek’’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2005 00:00

Almanya’da erken seçime formül aranırken, CDU/CSU en iyi yöntemin başbakan Schröder’in istifası olacağını savundu.

Haberin Devamı




Gehard Schröder
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in erken seçim yolunun açılması için 1 Temmuz’da güven oylamasını kaybetmesi halinde Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Federal Meclisi feshetmemesi durumunda kesinlikle istifayı düşünmediği açıklandı.

Hükümet Sözcüsü Bela Anda, bazı yayın organlarında Cumhurbaşkanı’nın güvenoyu talebinin dayandırıldığı gerekçeleri inandırıcı bulmayıp Federal Meclis’i feshetmemesi halinde Başbakan Schröder’in istifa etmek zorunda kalacağını yönündeki yorumların tamamen hayal ürünü olduğunu belirtirken, ``Başbakan Schröder’in istifası kesinlikle söz konusu değil’’ dedi.

Anda, Federal Anayasa Mahkemesi’nin 1983 yılındaki değerlendirmesi ışığında Başbakan Schröder’in güvenoyu isteyeceğini de yineledi.

Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanı Wolfgang Clement de Başbakan Schröder’in erken seçim karırı ve önerisini yerinde bulduğunu söyledi.

Alman Birinci Televizyonu’nda (ARD önceki akşam yayınlanan bir açık oturuma katılan Clement, Başbakan Schröder’in istifa etmeyi düşünmediğini belirtti.

İstifa en iyisi

Almanya’da iktidar koltuğuna oturma hazırlığı yapan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ise erken seçim yolunun açılması için en doğru yol ve yöntemin Başbakan’ın istifası olduğunu savundu.

CDU’lu Federal Meclis milletvekili ve partinin mali politika uzmanı Friedrich Merz, ``Erken seçim için çok kolay bir yol var: Bu da Başbakan Schröder’in istifasıdır’’ dedi.

CSU Genel Sekreteri Markus Söder ile Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Dirk Niebel de Merz’in önerisine destek verdi.

Kampanya başladı

Almanya’da erken seçim belirginsizliği devam ettiği halde partiler şimdiden seçim kampanyasını başlattılar. CDU/CSU’nun seçim programının temmuz ayının ilk yarısında kesin şeklini alacağı belirtilirken, bu programda özellikle sosyal ve ekonomik alanda uygulanacak politik hedeflerin yer alacağına işaret edildi.

Ekonomi gazetesi Handelsblatt, CDU/CSU’nun mali kaynak yetersizliğinden daha önceki dönemlerde savundukları Bakım Sigortası planlarından vazgeçme eğiliminde olduğuna yer verdi.

Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) iş piyası uzmanları CDU/CSU’nun iktidara gelmeleri halinde, ``Ich AG’’ olarak bilinen ve özellikle işsizlere kendi işletmelerini kurarak yeniden iş hayatına atılma imkanı sağlayan uygulamaya son verme planlarını eleştirdiler.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!