Anayasa Mahkemesi’nden 2020 seçim yasasına onay

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi’nden 2020 seçim yasasına onay
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 16:33

Federal Anayasa Mahkemesi (BVerfG), 2020 yılında dönemin büyük koalisyonu tarafından hayata geçirilen seçim yasası reformunun anayasaya uygun olduğu kararını verdi.

Haberin Devamı

O dönemki muhalefet partileri FDP, Yeşiller ve Sol Parti’den 216 milletvekili Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak yasanın iptalini istemişti. Mahkeme İkinci Daire Başkanı Doris König, itiraz başvurularının temelsiz olduğunu ilan etti. Seçim yasasında yapılan değişikliklerin açık olduğu belirtilen kararda, ayrıca partilerin fırsat eşitliğinin ihlal edilmediği de vurgulandı. Seçim yasasında yapılan değişikliğin arka planında Federal Meclis’teki milletvekili sayısı yatıyor. 2017 Federal Meclis seçimlerinden sonra seçim sistemi gereği parlamentoda 700’den fazla milletvekili yer aldı. Sonuç olarak, o dönemde CDU/CSU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon, seçim sisteminden kaynaklanan direkt adaylar nedeniyle daha da büyüyen Federal Meclis’in sayısını azaltmak amacıyla seçim yasasında bir dizi değişiklik yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nden 2020 seçim yasasına onay

Haberin Devamı

CSU YENİ YASAYA KARŞI DAVA AÇTI BİLE
Ancak muhalefetteki bazı milletvekilleri, eşit milletvekili dağılımının yeni seçim sisteminde göz ardı edildiğini belirterek yasaya itiraz etti. Eski muhalefet o dönemde bu reformun başta CSU olmak üzere bazı partileri kayıracağı eleştirisinde bulunmuştu. Ancak 2020 seçim yasası, koalisyon hükümetinin bu ilkbaharda yaptığı yeni bir reformla büyük ölçüde yürürlükten kaldırıldı. Bu nedenle, daha önce yasanın gözden geçirilmesi için başvuruda bulunan 216 milletvekili, mart ayı ortasında işlemlerin askıya alınmasını talep etti. Ancak BVerfG bunu reddetti. Mevcut reform ise milletvekili sayısını düşürmek açısından bir önceki yasadan önemli ölçüde daha ileri gidiyor. Şimdi ise mevcut muhalefet tarafından ağır bir şekilde eleştiriliyor. Bavyera eyaleti ve CSU yeni yasaya karşı dava açtı bile. CDU/CSU Parlamento Grubu ve Sol Parti de dava açacaklarını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!