Anadiller desteklenmeli

Güncelleme Tarihi:

Anadiller desteklenmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 10:27

Almanya Türk Toplumu'nun (TGD) da aralarında bulunduğu göçmen örgütleri anadillerin 2. yabancı dil olarak okutulmasını talep ettiler.

Haberin Devamı

ALMANYA'DAKİ okullarda Türkçe de dahil, ülkede yaşayan göçmenlerin anadillerinin 2. yabancı dil olarak okutulması talep edildi. Almanya Türk Toplumu (TGD) Kenan Kolat ile Köln Üniversitesi Profesörü Claudia Maria Riehl, dün Berlin'de düzenledikleri basın toplantısında, küreselleşen dünyada çok dilliliğin öneminin altını çizerken, göçmen kökenli çocukların anadillerini öğrenmelerine özen gösterilmesini istediler.

Bilimsel olarak saptandı

Prof. Riehl, küçük yaştan itibaren bir başka dili öğrenen çocukların diğer dilleri daha kolay öğrendiğinin bilimsel olarak saptandığını belirtirken, “Tabii Almanya'da yaşayan çocuklar Almanca'yı çok iyi derecede öğrenmeli. Almanca'ya paralel olarak çocuklar, ister anadil deyin, ister ailede konuşulan dil deyin, ailelerinin geldikleri ülkelerin dilini de öğrenmeli. Çünkü bu çok önemli bir fırsattır. Tabii bu yalnız konuşma dili olarak kalmamalı. Okullarda anadil yazı dili olarak da desteklenmeli” dedi.

2. yabancı dil olmalı

TGD Başkanı Kenan Kolat da, Federal hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer öncülüğünde hazırlanan Ulusal Uyum Planı'nda anadile desteğin yer aldığını hatırlatırken, bu alanda gereken özenin gösterilmesi talebini yineledi. Kenan Kolat, Türkçe de dahil göçmenlerin anadillerinin tıpkı İngilizce ve Fransızca gibi “önemli dil” olarak kabul edilip, 2. yabancı dil olarak tedrisat programına alınmasını ve isteyen Alman çocukların da bu dilleri öğrenmesinden yana olduklarını söyledi. Kolat, lise bitirme sınavlarında anadilin yabancı dil olarak değerlendirmesini de talep etti.

Hükümetlere iletilecek

TGD'nin yanı sıra “Uyum Şanstır-Şans Eşitliği İçin Birlikte Hareket” başlığı altında hazırlanan ve çok dilliliğin yararlarını içeren belgeye imzaya koyan göçmen örgütler, bu belgenin eyalet hükümetleri ile Federal Hükümete iletilmesini kararlaştırdılar. Okullarda anadilin desteklenmesini içeren belgeye İspanyol Veliler Derneği, Almanya Göçmen Dernekleri Birliği, Almanya'daki Arap-Alman Dernekleri Birliği, İtalyan Eğitim merkezi, Polonya Sosyal Konseyi, Farklı Ulustan Evlenenler Birliği, Almanya Yunan Cemaati ve Alman Rusların Uyum Derneği'nin imza koyduğu da açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!