Aman çocuğunuzla ilgilenin

Güncelleme Tarihi:

Aman çocuğunuzla ilgilenin
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2009 10:22

Almanya'nın Winnenden kentinde 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan okul baskınından sonra uzmanlar, çocuklarını yakın takibe almaları konusunda uyardı. Kölnlü psikolog Ali Kemal Gün, "Winnenden katliamı tüm aileler için bir uyarıdır. Aileler, çocuklarıyla yakından ilgilenmeli" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kentinde yaşapan psikolog Ali Kemal Gün tüm ailelere seslenerek, çocuklarının ruhsal durumunun dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Çocukta ruhsal bir bozukluk fark edilmesi durumunda hemen harekete geçilmesini isteyen Psikolog Ali Kemal Gün, okul ve ögretmenlerle sıkı işbirliği çağrısı yaptı.

Son olay uyarıydı

9'u öğrenci, üçü öğrenci toplam 16 kişinin öldüğü Winnenden'deki okul baskınını tüm aileler için bir uyarı sinyali olduğunun altını çizen Gün, şöyle konuştu:
“Ruhsal sorunu olan gençler bu tür olayları taklitçileri olarak ortaya çıkmaktadır. Tim'de bunlardan biridir. Eğer çocukta öz güven yoksulluğu varsa ve bir başarı yakalayamıyorsa, bunu akıllardan silinmeyecek bir büyük olayla gidermeye çalışacaktır."

Ruhsal sorunlar yaygın

Çocuk ve gençlerde çok yaygın olan ancak ileri yaşlarda ortaya çıkan bir takım hastalıkların olduğunu söyleyen Ali Kemal Gün, Almanya'da 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlerin yüzde 30'nun bir biçimde ruhsal sorunları olduğuna işaret etti. Ülkedeki gençlerin yüzde 18'inin çalışamayacak, hatta meslek eğitimi yapamayacak durumda olduğuna dikkak çeken Gün, "Bunlar çok yüksek oranlar" dedi.

Mutsuz çocuklar bilgisayara sarılıyor

Katliam yapan 17 yaşındaki Tim'in psikolojik sorunlarının önceleri anlaşılmadığı ihmalinin yüksek olduğunu kaydeden Gün şöyle devam etti:

"Tim mutsuzdu ve hayatından da memnun değildi. Böyle bir durumda olan genç ve çocukların ruhsal yapısını bilgisayar oyunları tetikliyor. Problemlerini meslekle, okulla, başarıyla dengelemeyen çocuk bilgisayar oyunlarıyla kendine bir başka dünya yaratıyor. Ondan sonra da aşağılık duygusunu ancak bir büyük olayla giderebileceğini sanıyor. Benim anladığım kadarıyla Tim böyle bir ruh yapısı içindeydi. Babasının evinde çok sayıda silah ve merminin olmasını bir talihsizlik olarak görüyorum. Çünkü çocuk silaha bu kadar yakın bulunmasaydı bunlar olmazdı veya biraz daha farklı olabilirdi."

Depresyon da bir hastalık

Depresyonun bir hastalık olduğunu söyleyen Kölnlü psikolog Gün, "Fark edilmezse kişi kendisine ve başkalarına zarar verebilir. Kendisiyle birlikte başkalarını da öldürme içgüdüsü oluşabilir. Çocukta bir takım belirtiler olduğu zaman ciddiye alınarak tedavisi için mutlaka çaba sarf edilmelidir. Örneğin olayın yaşandığı o bölgede 16 bin gence bir okul psikologu düşüyor. Öğretmenler çocuğun sorunları olduğunu fark ettiği zaman başvurabilecekleri bir yer yok. Oysa ki bin çocuğa bir psikolog görevlendirilmesi lazım" açıklamasında bulundu

Öğretmenlere tehlike primi

Alman Filolojiler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, Winnenden'deki katliamda ve daha önceki benzer olaylarda, öğretmenlerin de hedef olduğunu belirterek eğitmenlere "tehlike primi" ödenmesini önerdi. Meidinger, Bild'e yaptığı açıklamada, "Okula düzenlenen son baskın bir kez daha öğretmenlerin giderek artan oranda nefret edilen kişiler konumuna geldiğini gösterdi. Bu nedenle, öğretmenlere icra ettikleri mesleklerinden dolayı özel bir tehlike primi ödenmesi konusu görüşülmelidir" diye konuştu.

Hıristiyen Birlik Partisi'nin (CDU) eğitim uzmanı Katherina Reiche de, konuyla ilgili olarak, "Öğretmenlik mesleği, okullarda girişilen şiddet olaylarından sonra, giderek zorlaşıyor. Bu nedenle, eğitmenlere özel maaş takviyesi düşünülmelidir" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!