Almaya'nın refahı göçmenlere bağlı

Güncelleme Tarihi:

Almayanın refahı göçmenlere bağlı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 12:01

ALMANYA'nın önde gelen araştırma kuruluşlarından Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) son dönemde göçmenlerin uyumu konusunda yaşanan tartışmaları eleştirdi.

Haberin Devamı

Ülkenin alışılmış refah düzeyini göçmenler olmadan sürdüremeyeceği veya arttıramayacağı gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan IW, Almanya'daki nüfus gelişimine dikkat çekti. IW, Almanya'da nüfusun gerilemesi sonucunda sadece var olan uzman açığının yanı sıra sosyal güvenlik sisteminin de tehlike altında olduğunu belirtti.

Göçmenlerdeki yaş ortalamasının 35 yıl ile, Almanlara kıyasla 10 yıl daha genç olduğunu vurgulayan IW, Almanya'nın diğer ülkelerden gelen göçmenlerin olumlu yaş yapısından fayda sağladığını açıkladı. IW, benzer bir tablonun çalışan nesil arasında da gözlemlendiğini ortaya koydu. Buna göre genel Alman nüfusu açısından yaşlıların oranı, 25 ile 65 yaşları arasındaki nüfusa kıyasla, yüzde 43'lük bir bölümü oluşturuyor. Bu oran göçmenler arasında sadece yüzde 17. IW buna bir neden olarak, göçmenlerin yerel halka kıyasla aile kurumuna daha yakın bakmalarını, daha sık aile kurmalarını ve daha fazla çocuk yapmalarını gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!